Türk kültürünün olmazsa olmazları arasında yer alan semt pazarları, sebze meyveden kıyafete, takıdan ayakkabıya kadar birçok ürünü tüketiciye ulaştırıyor. Türkiye’nin her ilinde belirli günlerde ve noktalarda kurulan semt pazarları, uzun yıllardır varlığını sürdürüyor ve sürdürmeye de devam ediyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgını sebebiyle son yıllarda iş göremeyen Pazar esnafına bir darbe de sürekli artan fiyatlardan geliyor.
PAZAR YERİ DURGUN
Kırşehir Pazar Yerind , sebze- meyveden kıyafete, ayakkabıdan takıya ve parfüme kadar birçok ürün yelpazesini sunuyor. Pazar, Pazartesi günlerinde kıyafet, takı, çanta, ayakkabı, parfüm, iç giyim gibi ürünler müşteriyle buluşuyor. Kırşehir Pazar Yeri vatandaşın alışveriş tercihinde yoğun ilgi gösterdiği noktalardan biri olarak hizmet veriyor. Ancak, uzun yıllardır yoğun kalabalığa alışkın olan Pazar yeri koronavirüs salgınının ardından ekonomik kriz sebebiyle son zamanlarda durgunluğuyla dikkati çekiyor.
İŞLERDE CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR
Bu süreçte ekonomik açıdan zarar ettiklerinin altını çizen Pazar esnafı, yaşadıkları bu süreci şu cümlelerle anlattı: “Koronavirüs salgını çıktı, bizim işler yüzde 90 azaldı. Bunun yanı sıra fiyatlar arttı vatandaşların alım gücü düştü. Satışlar azaldı. Bu da pazarcı esnafını ekonomik açıdan zor durumda bıraktı ve bırakmaya da devam ediyor.”
Pazar esnafı son olarak, vatandaşların ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, vatandaşın alım gücünün düştüğünü, bu süreçte birçok insanın işsiz kaldığını da anımsattı.
“FİYAT SÖYLERKEN BİLE UTANIYORUZ”
Sebze satışı yapan bir pazar esnafı, fiyat artışlarından yakınarak, “Yeşilliğe aşırı şekilde zam geldi. Maydanozu 1 liraya alıyorduk, şimdi halden çıkışı 4 lira. İnsanlar şikâyetçi, insanlar mağdur. Fiyat söylerken bile utanıyoruz artık. Halden haber geldi, marula 50 kuruş zam geliyor. Sebze işi artık çok zor. Soruyoruz, ‘Bu iş nasıl gidecek’ diye. Komisyoncular ‘Hava şartları’ diyor. Havalar iyi gidiyor fiyatlar yine aynı” diye konuştu.
“MASRAFLARA YETİŞEMİYORUZ”
Kırşehir Pazar Yeri esnafı akaryakıta gelen zamlardan dolayı fiyatların yükseldiğini belirterek: “Artan maliyetler yüzünden masraflarımıza yetişemiyoruz. Özellikle akaryakıta gelen zamlardan dolayı her şeyde olduğu gibi sebze meyve fiyatları da bayağı yükseldi. Ürünlerimizi sebze halinden pahalı aldığımız için mecburen pazarda da pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Bu artışlar nedeniyle hem biz hem de vatandaş sıkıntı yaşıyor. Şu anda satışlarımız yüzde 50 düşmüş vaziyette. Eskisi gibi de kazancımız kalmadı. Yetkililerden talebimiz artan akaryakıt ve diğer maliyetlerde indirim sağlamalarıdır. Maliyet düşerse ürünlerin de fiyatı düşecektir.” ifadelerini kullandı.
“PAZARA GELEN 10 MÜŞTERİDEN 9’U YÜKSEK FİYAT YÜZÜNDEN ÜRÜN ALAMIYOR”
Halkın eskisi gibi sebze meyve alamadığını söyleyen bir diğer pazarcı esnafı şunları söyledi:
Şu an pazarda fiyatlar çok yüksek olduğu için işlerimiz bayağı düştü. Ürünlerimizi yüksek fiyata alıyor, cüzi bir karla satıyoruz. Eskiden tezgâhımızda patlıcan, biber ve domatesi eksik etmezdik ama yüksek fiyatlar yüzünden ne alabiliyor ne de satabiliyoruz. Bu ürünlerin fiyatı sebze halinde 20 liradan aşağı değil. Yani bir domatesi tanesi bile 4 buçuk lirayı bulduğu için millet taneyle bile alamıyor. Müşteri bir domates alacağıma bir kilo meyve alırım diyor. Fiyatlar uygunken günlük 3-4 ton mal satardık ama şu anda bir ton bile satamıyoruz. Pazara gelen 10 müşteriden 9’u yüksek fiyat yüzünden ürün alamıyor. Fiyatların makul seviyelere düşmesi için devlet yakıt ve gübrede indirim sağlaması lazım.
“YÜKSEK ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARI YÜZÜNDEN HALK PAZARA GELEMİYOR”
Yüksek fiyatlardan dolayı eskisi gibi halkın pazara gelmediği belirten pazarcı esnafı: “Pazarcının işleri kırıktır. Kimsede para olmadığı için pazarda da kimse yok. Sebze meyve fiyatları bayağı yüksek; bunun da en büyük sebebi mazot fiyatının yüksek olmasıdır. Millete elektrik, doğal gaz diğer giderler fazla geldiği için pazara parası yetmiyor. Eskiden müşterilerimiz haftalık istediği şeyi alıyordu şimdi ise böyle bir şey kalmadı. Eskiye göre sadece çarkımız dönüyor başka bir şey yok.” dedi. (Ufuk Tufan DOĞAN)