Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü NRP uygulayıcı eğitimi hakkında açıklamalarda bulundu. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda: “Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Yenidoğan ölümleri ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda bilgili ve becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Her yenidoğanın, yeterli bir resusitasyona hakkı vardır, program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir.
Postneonatal dönem ölümlerinin azaltılmasına yönelik sürdürülen bağışıklama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla postneonatal bebek ölümleri azalmaya başlamış, neonatal dönemdeki ölümler ön plana çıkmıştır. NRP uygulayıcı eğitimlerinde Amerikan Pediatri Akademisi/Amerikan Kalp Birliği (AAP/AHA) kurs kitabının Türkçe çevirisi kullanılmakta olup 2016 yılında tıbbi gelişmeler doğrultusunda gözden geçirilerek revizyonları yapılmıştır.
Bu kapsamda Müdürlüğümüz koordinesinde 29-30-31 Mart 2022 tarihlerinde NRP Uygulayıcı Eğitimi yapılacak olup söz konusu eğitime ilimizde görevli 50 sağlık personeli katılacaktır. Eğitim Hatay ve Kırşehir illerinde görevli T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitimcilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek, beceri kazandırmaya yönelik bu uygulamalı eğitim sonunda, sınavı başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika verilecektir.
Eğitimimizin açılış gününe Vali İbrahim Akın, Vali yardımcısı İsmail Çetinkaya, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Bulut, Sağlık Yöneticilerimiz, NRP Kurs Sorumlusu Hatice Aydın ve NRP eğitimcileri ile çok sayıda personel katıldı.” denildi. (Haber Merkezi)