Numan Nafiz Şahin Genç Sporcuyu Makamında Ağırladı

2 Aralık 2021
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2560 defa okundu.
Numan Nafiz Şahin Genç Sporcuyu Makamında Ağırladı

Kırşehir’de, 2017 yılında başladığı atletizm yüksek atlamada Türkiye şampiyonu olan 17 yaşındaki Muhammed Enes Kılıç, milli takıma davet edilmesinin ardından Fenerbahçe Spor Kulübünden teklif almıştı. Kırşehir de 4 yıl önce başladığı atletizm sporunda kıt imkanlarla son 4 yılda yüksek atlamada Türkiye şampiyonu olan 17 yaşındaki Muhammed Enes Kılıç, milli takım davetlerinin ardından Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticilerinin de dikkatini çekmeyi başardı. Okulunda beden eğitimi öğretmeni tarafından keşfedilen ve atletizm sporuna yönlendirilen Muhammed Enes, 2017 yılından itibaren Kırşehir Gençlik ve Spor Müdürlüğü antrenörleri eşliğinde yaptığı çalışmalarla 2019 yılında gerçekleştirilen Türkiye Atletizm Federasyonunun faaliyet programında yer alan 14 Yaş Altı Türkiye Atletizm Festivali’nde yüksek atlamada Türkiye şampiyonluğunu elde etti.

Nizami tartan pisti olmayan Ahi Stadyumu’nda çim üzerinde antrenmanını sürdüren ve bu esnada ayağını kıran Muhammed Enes, azmini kaybetmeyerek 2020 yılında yapılan aynı yarışlarda en yakın rakibine 23 santimetre fark atarak 1,58 metre ile ikinci şampiyonluğuna ulaştı. genç sporcu Muhammed Enes Kılıç’ı gençlik spor il müdürü Numan Nafız ŞAHİN makamında misafir etti. Elde etmiş olduğu sportif başarılardan dolayı tebrik edip, gelecek müsabakalarda ise başarı dileklerinde bulundu.

Yüksek Atlama Nedir

Koşarak hız kazandıktan sonra yatay bir çıtanın üstünden atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atletizmde atlamalar branşının 4 atlama dalından biridir. (Diğerleri: sırıkla atlama, uzun atlama, üç adım atlama)

Bu atlamada prensip çıtayı düşürmeden vücudun, çıtanın üzerinden geçmesidir.

1896’da Atina ilk defa yapılan Modern Olimpiyat Oyunları’na yüksek atlama da dahil edilmiş ve Olimpiyat Oyunlarının ilgiyle takip edilen bir yarışması olarak günümüze kadar gelmiştir.

  • Yüksek atlamada amaç çıtanın üzerinden atlamaktır. Atlama çıtası düşerse atlayış geçersiz sayılır.
  • Çıtayı aşmadan düşerse başarısız sayılır.
  • Yarışmacı atlama çıtasının üstü ile sehpanın kolları arasında geçmek zorundadır.
  • Yarışmacı başarılı olduğu sürece atlamaya devam eder eğer başarısız olursa sıra rakibine geçer fakat arka arkaya 3 atlayışta başarısız olursa elenmiş olur.
  • Yüksek atlama sporunda yarışmacı tek ayağıyla sıçramak zorundadır, iki ayağıyla sıçrarsa o atlayış başarısız sayılır.

Yüksek Atlama Teknikleri

Yüksek atlama denince genellikle kafamızda canlanan görüntü koşarak çıtanın üstünden sırtüstü geçmek şeklinde bir hareketten ibarettir. Oysa bu atlayış şekli yüksek atlama tekniklerinden sadece biridir. Sırtüstü atlamak zorunlu değildir. Bu teknikler şöyledir.

1. Flop (sırtüstü) Atlama Tekniği :

Flop atlama tekniği, ilk defa 1968 Meksika Olimpiyatları’nda Amerikalı atlet Dick Fosbury Flop tarafından uygulanmıştır. Atlet bu teknikle 2,24 m’lik atlayışı ile olimpiyat şampiyonu olmuştur.

Yüksek atlamada en yaygın olarak kullanılan teknik, flop atlamadır. Bu teknikte atlet hızlanma koşusu yaptıktan sonra çıtanın üzerinden sırtüstü atlayış yaparak hareketi tamamlar.

Bu teknik üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar:
a) Yaklaşma koşusu
b) Sıçrama
c) Çıtayı geçme ve konma

2. Binme (Straddle) Yüksek Atlama Tekniği

Straddle tekniğinde atlet atlama esnasında yüzü yere bakar çitanın üzerinden geçerken vücudunu döndürür. Binme tekniğinin adımlamaları;

  • Koşma ve 3 adım ritmi
  • Ayak basma ve sıçrama
  • Konma

3. Makaslama Yüksek Atlama Tekniği

Bu teknikte atlama yaparken önce bir ayak kaldırılır daha sonra diğer ayak kaldırılır. Çita geçilirken makas şeklinde oturularak geçildiğinden makaslama adı verilmiştir. Aşamaları şu şekildedir:

  • Koşma ve 3 adım ritmi
  • Ayak basma ve sıçrama
  • Makaslama
  • Konma
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN