Esnafa Bayram ikramiyesi, vatandaş alışverişi ile geldi
Ramazan Bayramı öncesi verilen 9 (dokuz) günlük tatil heyecanı Kırşehir’de esnafa can suyu oldu.
Bayramda tatil süresinin uzunluğunu fırsat bilen Kırşehirliler, aileleri ile birlikte parklar ve piknik alanlarına akın etti.
Polisin aldığı bayram tedbirleri kapsamında herhangi bir huzursuzluğun yaşanmadığı şehir’de aile büyükleri nerede o eski bayramlar dedi.
Peki eski bayram geleneklerinde neler var? Unutulmaya yüz tutmuş bayram adetleri nelerdi, arena haber ekibi olarak sizler için araştırdık.
Eskiden bayram hazırlıklarına aile büyüklerinden derlediğimiz bilgilere göre iki hafta önceden başlanırdı. Bayramlar öncesinde kandil geceleri lokma yapılarak komşulara mahalle çocuklarına yakınlara dağıtılır. Aynı gece Kuran okunarak dua edilirdi.
Arife günü yani bayramdan bir önceki gün mezarlıklar ziyaret edilir ve bayram yemekleri hazırlanır. Bayram yemekleri de bölgeler göre farklılıklar gösteriyordu.
Bunun yanı sıra börekler açılır dolmalar sarmalar yapılır. Baklava bayramın vazgeçilmez tatlısıdır. Arife gecesi ailenin tüm bireyleri yıkanır. Bayram sabahı erkenden kalkılır. Herkes en yeni bayramlık giysilerini giyer. Erkekler bayram namazına giderler kadınlar gerekli yemek ve sofra hazırlıklarını yaparlardı, diyorlar.
Teknolojinin gösterdiği gelişim ve ekonomik durağanlığın etkisinin eski zamanlara oranla yeni bayramlarda da şekil değiştirmeye başladığını ifade eden bazı esnaflar ise açıklamalarında; “Ekonomik durağanlık ve teknolojinin gelişimi bizleri çok etkiledi. Eski dönemlerde insanlar, bayram alıverişine günler öncesinden başlardı. Şimdilerde ise çocuklar teknolojinin gelişimi etkisi ile kendilerini tablet ve telefonların dünyasına bırakırken ebeveynleri de bayram günlerini ya tatile gitmek ya da dinlenmek için fırsat olarak biliyor. İfadelerini kullandı. (HABER: DİDEM CEYLAN)