“Basın, suni teneffüs ile yaşıyor”

20 Kasım 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1400 defa okundu.
“Basın, suni teneffüs ile yaşıyor”

 

Kırşehir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi Sait Yanık:

“Basın, suni teneffüs ile yaşıyor”

Gazetemiz imtiyaz sahibi ve Kırşehir TGC İl Temsilcisi Sait Yanık, kâğıt krizine ilişkin yapılan yazılı açıklamada krizin derinleştiğini ve kötü sonuçlara sebep olacağının sinyalleri belirtilirken, “Sektör Suni Teneffüsle Yaşıyor” dedi.

TGC, HÜKÜMETİN KÂĞIT KRİZİNE BİRAN ÖNCE ÇÖZÜM BULMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kırşehir İl Temsilcisi Sait Yanık yerel basının son durumu ile ilgili değerlendirmede bulundu. TGCF İl Temsilcisi Yanık değerlendirmesinde önemli hususların altını çizdi; “Yazılı basının kâğıt krizi ile birlikte yaşadığı ekonomik sorunlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. TGC; Basın İlân Kurumu’nun resmi ilân tarifesine zam yapması ve gazetelerin yıllık kâğıt ihtiyacının yüzde 40’ının devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğine yönelik çağrısını yineledi.

“YAZILI BASIN DOLARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ”

Türkiye Gazeteciler İl Temsilciliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Aylardır yazılı basının içinde bulunduğu kâğıt krizine dikkat çekiyoruz. Ancak yetkililerden hiç ses çıkmıyor. Kriz daha da derinleşiyor ve sektör suni teneffüsle yaşıyor. Resmi Gazete’nin baskısına son verildi, Habertürk ve Vatan gazeteleri kapandı, çok sayıda gazete sayfa sayısını azalttı, dergiler boyutlarını küçülttü, onlarca yerel gazete maliyetlerini karşılayamadıkları için yayınını durdurdu. Yayınevleri kitap fiyatlarına zam yaptı, bazıları yeni kitap çıkarmayı durdurdu. Son olarak Karar gazetesi “batıyoruz” açıklaması yaptı. Kısacası yazılı basın kâğıt kriziyle boğulmaya başladı. Sorunlar başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca’ya iletildi.

DOSYA CUMHURBAŞKANININ MASASINDA

Gazetelerin kapanmaması ve gazetecilerin işsiz kalmaması için acilen yapılması gerekenleri sıraladık, önerilerimizi sunduk. Gazete kâğıdının alımında uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanması, Basın İlân Kurumu’nun resmi ilân tarifesine zam yapması ve gazetelerin yıllık kâğıt ihtiyacının yüzde 40’ının devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladık. Ancak bir talimatla çözülecek sorun büyüyerek adeta çığa dönüşüyor. Hükümet bu soruna çözüm üretmediği takdirde birçok gazetenin kapanması kaçınılmaz olacaktır.  Gazeteler kamu faaliyeti yürütmektedir. Halkın haber alma hakkı demokrasinin olmazsa olmazıdır. Türkiye demokrasisinin gelişmesi ve basın özgürlüğü için gazeteler yayınlarını sürdürebilmelidir. Hükümete ve Cumhurbaşkanına bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

YAZILI BASIN DOLARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ

Gazeteler kâğıt kriziyle boğulmamalı. Önümüzdeki günlerde toplanacak Basın İlân Kurulu Genel Kurulu’ndan olumlu sonuçlar çıkmasını temenni ediyoruz. Çıkacak kararlar basının yarasına bir nebze olsun merhem olacaktır.”Yanık bir bir açıklama daha yaparak Gazetene sahip çık günde bir tane yerel gazete al Gazeteler demokrasilerin ayasıdır ışığıdır rehberidir. Yerel gazeteler yaşasın ki sende umudu yaşa gör duy ve konuş ve özgür ol. (Haber: Didem CEYLAN)

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN