Kırşehir, Nebil Özgentürk’ü Ağırlayacak

30 Ağustos 2018
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
4662 defa okundu.
Kırşehir, Nebil Özgentürk’ü Ağırlayacak

Kırşehir’in Gururu Bozkır’ın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Hayatı “Gezici Belgesel’e Konu oldu.

Kırşehir, Nebil Özgentürk’ü Ağırlayacak

Gazeteci, yazar, yapımcı ve yönetmen Nebil Özgentürk’ün sosyal medyasında duyurduğu eylül takviminde Kırşehirlilerin gururu olan Sesiyle Dünyayı titreten, sazın tellerini konuşturan sadece Kırşehir’in değil Türkiye’nin gururu olan Bozkırın Tezenesi Büyük Usta Neşet Ertaş’ın hayatını Belgesel’e konu edeceğini duyurdu. Eserleriyle kendine hayran bırakan ve Büyük ustamızın hayatını da ölümsüzleştirmek için çıktığı bu yolda büyük bir heyecan barındıran aynı zamanda gururlu olan Yapımcı Yönetmen Özgentürk, Neşet Ertaş’ın Bozkır’ına Yolculuk adlı ‘Gezici Belgesel’ ile ilgili izleyicilerin karşısına çıkmak için ilk adımı atacak.

“NEŞET ERTAŞ’IN ‘BOZKIR’INA” YOLCULUK

Yapımcı Özgentürk, 14-16 Eylül tarihleri arasında, Büyük Usta severlerini “Neşet Ertaş’ın ‘Bozkır’ına” yolculuk yaptıracak.

Bin 400 TL’den başlayan iki gece üç günlük tur, Bozkır’ın Tezenesi Ertaş’ın memleketi Kırşehir’in yanı sıra, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kapadokya’yı da kapsıyor.

“OZANLAR YOLU’NDAN” YÜRÜYECEĞİZ

     Nebil Özgentürk, “Gezici Belgesel” turu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti; “Sevgili Dostlar ‘Gezici Belgesel” Orhan Kemal ve Yaşar Kemal’den sonra şimdi de Bozkı’ın Tezenesi Neşet Ertaş’ın memleketi Kırşehir’e misafir olarak gideceğiz. Yani Abdallar’ın Diyarı’na Kırşehir’e gidiyoruz. Belgeselini yapmaktan tanımaktan onur duyduğum, türkülerine hayran olduğum Neşet Ertaş. Bozkır’ın güzel adamı, Bozkır’ın Abdalı Neşet Ertaş’ın hayatını, acılarını, çilelerini, yoksulluğunu ve olağanüstü müziğini tanımaya, türkülerini dinlemeye var mısınız? Çocuklarından, akrabalarından ve yetiştirdiği akrabalarından…

         Sadece Neşet Ertaş ve Kırşehir kalmayacağız. Hacı Bektaş’ın engin hoşgörüsüne sığınacak “Ozanlar Yolu’ndan” yürüyeceğiz. Çok anlamlı ve keyifli bir tur olacak. Çok anlamlı bir seyehat olacak ve tam da “Gezici Belgesel Tadın’da” 14-16 Eylül’de sakın kaçırmayın…”

GEZİCİ BELGESEL TURU PROGRAMI

Düş Patikası olarak başladığımız Edebiyat ve Kültür Turları Serisi’nin sıradaki rotası, Anadolu’nun kara çocukları Abdallar’ın diyarı Kırşehir… Bu yolculuğumuzda Nebil Özgentürk’ün portre anlatımı ve Selçuk Eracun’un koordinatörlüğünde yerleşik yaşamı özleyen, bütün dertlerini, sevdalarını saza ve söze döken Abdalların çileli, dram dolu yolculuklarına eşlik ediyoruz. Kırşehir sokaklarında Türkmen geleneğini yaşatmaya çalışan Anadolu’nun kara çocuklarının feryatlarına kulak veriyoruz.

1.GÜN İSTANBUL >> KIRŞEHİR >> ÜRGÜP 14 EYLÜL 2016 CUMA

İstanbul’dan gece saat 01.00’da yola çıkıyoruz ve büyük Usta’nın Bozkırına doğru yolculuk serüvenimize başlıyoruz. Sabah güzel bir kahvaltının ardından; Nebil Özgentürk’ün portre anlatımı eşliğinde, Kırşehir’de bulunan Neşet Ertaş Müzesini geziyor ve kabrini ziyaret ediyoruz. Büyük ustaya olan vefa borcumuzu ödüyoruz. Daha sonra şehrin tarihi ve kültürel mekânlarını geziyoruz. Öğlen yemeği sonrası Neşet ustanın gittiği mekânlarda izini sürüyoruz. Dost ve ahbapları ile hasbihal ederek büyük ustayı anıyoruz. Abdal geleneğini sürdürmeye çalışan o yolda dem tutan yerel müzisyenler bizlere eşlik ediyor. ‘Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’’ yolundan giden Kırşehirli Abdal üstatlarından Bozlak türküler dinliyoruz. Yükümüzü büyük ustanın dediği ve inandığı gibi ‘’insan sevgisi’’ ile tutup yola koyuluyoruz ve Ürgüp’te bulunan otelimize yerleşiyoruz.

2.GÜN KAPADOKYA 15 EYLÜL 2018 CUMARTESİ

Kapadokya klasiklerinden balon uçuşuna katılmak isteyen misafirlerimize bugün sabahın erken saatlerinde bu etkinliğe katılmalarına yardımcı oluyoruz. Balon uçuşları havanın en müsait olduğu zaman; gün doğumuyla sabahın erken saatlerinde yapıldığı için, katılımcılar daha sonra sabah programına eşlik edebileceklerdir. Kahvaltımızın ardından programımıza Kaymaklı Yeraltı Şehri gezimiz ile başlıyoruz. Buradan hareket edip Göreme Açık Hava Müzesinin bin yıllık muazzam freskleriyle süslenmiş Kaya Kiliselerini görmeye gidiyoruz. Göreme gezimizin ardından öğlen yemeği molamızı veriyoruz. Çanak, çömlek zanaatının ülkemizdeki merkezlerinden biri olan Avanos’ta çömlek atölyesi ve mağazası ziyaret ediyoruz. En güzel şapkalı peri bacalarının fotoğraflandığı Paşabağ Vadisi gezimizi de gerçekleştiriyoruz. Kapadokya’nın zirvesi Uçhisar Kalesinden bölgenin panoramik fotoğraflarını çekip Ürgüp’te bulunan otelimize geçiyoruz.

3.GÜN HACI BEKTAŞ-I VELİ >> İSTANBUL 16 EYLÜL 2016 PAZAR

Son gün otelde alacağımız kahvaltının artından Hacı Bektaş-ı Veli’ye hareket ediyoruz. Nebil Özgentürk’ün anlatımıyla Hacı Bektaş-ı Veli’nin yaşamı, felsefesi, inanç ve öğretisi hakkında bilgi aldıktan sonra türbesini gezmeye başlıyoruz. Bu gezimiz esnasında kutsal mekâna ait birçok yeri ziyaret edip Semah izliyoruz. Öğle yemeği molamızın ardından tekrar buluşuyoruz. Delikli Taş, Zemzem Çeşmesi, Mahsuni Şerif, İlhan Selçuk, Turhan Selçuk Mezarları, Hacı Bektaş-ı Veli Heykeli, Ozanlar Yolu üzerinde bulunan Âşık Veysel, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Semah Dönenler Anıtı ve Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Anıtı’nı ziyaret ettikten sonra, İstanbul’a dönüşe geçiyoruz. Akşam saatlerinde çıktığımız yol bizleri gece yarısı İstanbul’a ulaştırıyor.

ABDALLAR

Abdallar, 11. yüzyıl sonundan itibaren, Moğol baskısıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya gelip yerleşmiş bir Türkmen aşiretidir. Bir dönem misyonları, erenlerin hikmetini dervişler aracılığıyla en uzaktaki Türk topluluklarına ulaştırmaktı. Zamanla bu işi saz çalarak deyiş söyleyerek yapmaya başladılar, Türk Edebiyatı’nın sözlü geleneğini yücelttiler.

Değişen dönem ve zaman, onca yaşanmışlık, sazlarını sırtlarından ayırmalarını sağlayamadı. Yerleştikleri Orta Anadolu ve Doğu Akdeniz’de dertlerini de sevdalarını da saza, söze, oyuna dökerek, mesleklerini babadan oğula geçirerek, asırlık Türkmen geleneğini yaşattılar. Zaman geçti, devran döndü önce sazların teli sustu; sonra çadırlar söküldü. El verme geleneği kör oldu.

Abdallar… Kırşehir’de, Yozgat’ta, Kaman’da, Keskin’de, Hacıbektaş’ta, yılın 3-4 ayında düğün çalıp kazandıkları parayla yıl boyu geçiniyorlar.

Müziğin susturulduğu kentlerde, içkinin yasaklandığı düğünlerde, gün be gün işlerini, sanatlarını, mesleklerini kaybediyorlar. Göçtükleri yerlerde sepet örüyor, kulunç kırıyor, temizliğe gidiyor, sünnet yapıyorlar. Yerleşik düzeni, düzenli bir işi özlüyorlar.

Kültür ve Edebiyat turumuzda Abdallar’ın sazlarının anlattığı dertleri, aşkları; âşıklarını dinlemeye gidiyoruz. (Haber: Didem CEYLAN)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN