Kutlu Doğum Haftası 2018’de Hicri Takvim Baz Alınarak, Mevlid-İ Nebi Etkinlikleri İlimizde Çeşitli Etkinlikler İle Kutlanacak
Mevlid Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl 29 Kasım 2017 tarihine denk geliyor. Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Bugünün anlam ve önemi ise her ilde olduğu gibi ilimizde de çeşitli programlar ile anlatılacak. Mevlid-i Nebi etkinlikleri 01 Aralık 2017 Cuma günü çeşitli etkinliklerle ilimizde kutlanacak.
Program Akışı ise şu şekilde;
Sabah (bayanlar için- Saat 10.00)
Açılış
Kur’an-ı Kerim Tilaveti
İbrahim Sadri’nin Hitabeti
Şehit Halisdemir İmam Hatip Ortaokulu ilahi Grubu Sunumu
Mehmet Emin Ay’ın Hitabeti
Kapanış
Öğleden sonra (Erkekler için- 14.00)
Açılış
Kur’an-ı Kerim Tilaveti
Protokol Konuşmaları
İbrahim Sadri’nin Hitabeti
Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin Ödüllerinin verilmesi
Mehmet Emin Ay’ın Hitabeti
Kapanış
Tarih: 01 Aralık 2017 Cuma
Yer: Kırşehir Belediyesi Neşet Ertaş Kültür Merkezi Salonu
Yürüyüş Programı: 01 Aralık 2017 Cuma günü Saat: 10.00’da Kapucu Camii önünden başlayarak Atatürk Caddesi Yenice Kavşağında sona erecek olan Mevlid-i Nebi yürüyüşü yapılacak.
Kırşehir Valisi Necati Şentürk, “Mevlid-i Nebi Etkinlikleri Münasebetiyle düzenlenecek olan programa teşriflerinizi dilerim” şeklinde konuştu.
MEVLİD NEDİR?
”Doğum, doğum yeri ve doğum vakti” anlamlarına gelen mevlid kelimesi, peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunu anlatmak için kullanılıyor. ”Mevlid-i Nebi” olarak da anılan ve Türkiye’de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman âlemi için büyük önem taşıyor. İslam’ın mesajlarını halka sunan son peygamber Hz. Muhammed’in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır’da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı. Tarihteki kutlamalarda, dönemin ve bölgenin âlimleri, şairleriyle din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere, Türk-İslam devletlerinde çok eski bir gelenek olarak görülen ve hükümdarlar tarafından taltif için hazırlanan elbiseler (hil’atler) giydirildi ve hediyeler verildi. Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etti. Esasen Hz. Muhammed’in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi’rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlandı ve toplumsal gelenekte yer alan önemli bir dini-kültürel öge oldu.
OSMANLI DEVLETİ, KANDİLİ ”MEVLİD ALAYI”YLA KUTLARDI
Osmanlılar döneminde ”Mevlid Töreni’ne ayrı bir önem verildi. Osmanlı’nın ileri döneminde ”Mevlid Alayı” diye anılan görkemli törenlerde şeyhülislam, vezirler ve diğer askeri ve mülki erkân, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebiyülevvel ayının 12’sinde Sultan Ahmed Camisi’nde yerlerini alırlardı. Padişahın gelmesinden sonra vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi’nin yazdığı mevlid okunur ve bu esnada Medine’den getirtilen hurmalar camidekilere ikram edilirdi.
HABER: FİLİZ İSLİM