Geçim Derdi Büyük Küçük Demiyor. 11 Yaşından 21 Yaşına Kadar Çalışma Hayatına Atılan Salih Telli Çalışma Azmiyle Herkese Örnek Oluyor
11 yaşındayken ailesinin geçimini sağlamak için Ortaokul 3’den okulu terk edip genç yaşta geçim derdine düşen 21 yaşında ki Salih Telli, genç yaşta üzerine bindiği yükün ne kadar zor olduğunu gözler önüne serdi. Annesi babası çalışmadığı için çok küçük yaşta çalışma hayatına atılan Telli, üzerine yüklenen sorumluluğun ve yükün zor olduğunu belirterek şu zamanda geçinmenin çok zor olduğunu dile getirdi. 11 kardeşi olan Telli, kendisinden büyük kardeşlerinin evlenip gittiğini belirterek bütün sorumluluğun, yükün kendisine kaldığını söyledi.
OKUL HAYATI BİTTİ GEÇİM DERDİ BAŞLADI
11 yaşında Adana’da seyyar satıcılığı işine başladığını ve 1-2 yıl sonra ekmek davası için gurbete çıkmaya başladığını dile getiren Telli, Gazetemiz 40 Arena’ya yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi; “Doğma Büyüme Adanalıyım ama aslen Şanlıurfalıyım. 10 yıldır seyyar satıcılığı yapıyorum, elektronik malzeme satıyorum. 21 yaşındayım ve 11 kardeşiz. Annem babam çalışmıyor evdeler. Evi ben geçindiriyorum. Evimizin en büyüğü 35 yaşında ama hepsi evlendi gittiler. Evde en büyük ben kaldım ve sorumluluk bana kaldı, ailemin geçimini ben sağlıyorum. Yetiştirmeye çalışıyorum. Okumak çok isterdim ama maddi sıkıntıdan dolayı mecburen bu işe yöneldim. Orta 3’e geçtim okulu bırakmak zorunda kaldım, okuldan sonra geçim derdine düştük. Hayat çok pahalı. Elektrik, su, faturalar, harçlık, evin alışverişi geçinmek çok zor. Evin geçim yükü tamamen benim üzerimde. Bu zamanda geçim o kadar zor oldu ki çok çalışmak lazım, çalışmalıyız ki geçimimizi sağlayabilelim” diye konuştu.
“KÜÇÜK YAŞTA GURBETE ÇIKTIM”
Adana’da meşhur bir iş olduğunu söyleyen Telli; “Yanımda 2 tane öz ağabeyim, amcaoğulları ve yeğenler var onlar ile birlikte geziyoruz. Adana’da bu işe başladım. 1-2 yıl orada çalıştım, sonrasında gurbete çıkmaya başladım, daha sonra bu işi kendim yapmaya karar verdim. Şuanda kendi işimi kendim yapıyorum, ürünlerimi kendim getiriyorum arkadaşlarıma da ürünleri ben veriyorum. Adana’da meşhur bir iş bu. Urfalıların yaptığı iş, bizim oralarda başka iş yapmazlar. Babam daha öncesinde çelik tencere satıcılığı yapıyordu ben o işi yapmadım bu işi daha çok tercih ediyorum. Türkiye’nin her yerini geziyorum memnunum. Stres atıyorum gurbetteyken iyi oluyor. Kırşehir’e geleli de 3 gün oldu. Türkiye genelinde her yeri geziyoruz. Her yerde 2-3 gün kalıyoruz, sonrasında da rotamızı nereyi belirlediysek oraya gidiyoruz. Biz 6-7 kişiyiz o nedenle yol masraflarımızı kurtarıyor. Günde 100 lira masraf yaptığımız zaman kişi başına ne düşüyorsa bölüşüyoruz. Zararımız yok karımız oluyor. Bu işimizden de memnumum” ifadelerini kullandı.
“DAHA ÇOK KÖYDE YAŞAYANLAR İLGİ GÖSTERİYOR”
Telli; “En çok talep Bolu, Adapazarı, İzmit, Ankara Polatlı gibi o taraflarda daha çok iş var yani ağırlık Trakya bölgesinde oluyor. Bizim turumuz genelde 45 gün o süre içerisinde her yeri geziyoruz ve memlekete dönüyoruz. Traş makinesi, Hesap makinesi, lamba, radyo, araba mp3’leri, araba malzemeleri, köylülerin daha çok kullandığı lamba türü ürünler satıyoruz. Güneş enerjili lambalar köylerde kullanmak amaçlı alınıyor baya da tercih ediliyor. Günlük kazancımız belli olmuyor, duruma göre değişiyor” dedi.
HABER: ASLIHAN BUYRUK