Özel Sporculara Pilates Eğitimi

2 Kasım 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
795 defa okundu.
Özel Sporculara Pilates Eğitimi

Özel Sporcular Üzerinde Farklı Bir Etkisi Olan Antrenörler, Gençlerin Kimi Zaman Arkadaşı Kimi Zamanda Aile Ferdi Oluyor

Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM), spor için ‘engel yok’ sloganı ile özel sporculara yönelik pilates antrenmanı başlattı. Engelli bireylerin gelişimleri açısından rehabilitasyon yöntemleri arasında önemli bir yeri olan pilates eğitimi Kırşehir GHSİM Aşıkpaşa Spor Salonu’nda bulunan pilates ve aerobik salonunda özel sporcular için veriliyor. Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde başlatılan pilates antrenmanları kapsamında özel sporcuların topluma kazandırılması hedefleniyor. Kırşehir GHSİM antrenörleri ve eğitmenlerinin yaptırdığı antrenmanlara katılan özel sporcular; zihinsel engel ve yaygın gelişimsel bozukluğuna sahip öğrencilerden oluşuyor. Pilates antrenmanları ile özel sporcuların vücutlarındaki tüm kasları güçlendirmek, iskelet sistemindeki problemleri asgariye indirmek, zihinsel ve bedensel streslerini azaltmak ve daha fazla sosyalleşmelerine olanak sağlamak amaçlanıyor.

Özel sporcular, evlerinden servis araçları ile alınıp tekrar servis araçları ile evlerine bırakılıyor. Özel sporcular, getirildikleri pilates antrenmanında deneyimli antrenör eşliğinde spor yapma fırsatı buldu.

Özel sporcular üzerinde farklı bir etkisi olan antrenörler, gençlerin kimi zaman arkadaşı kimi zamanda aile ferdi oluyor. İl müdürlüğü antrenörleri, özel sporcuların yetiştirilmesinde ve yaşamlarının diğer safhaları için kendilerinde umut ışığı görmeleri adına önemli katkı sağlıyor.
Antrenmanlar ile engelli çocukların hem sosyal, duygusal, bilişsel ve dilsel gelişimlerine katkıda bulunmak hem de temel ihtiyaçları olan sevgi ve ilgiyi onlara vermek amaçlanıyor. Ayrıca toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeyini ve duyarlılığını artırmak, sosyal ve kültürel etkinlikler ile engellilerin psiko-sosyal rehabilitasyonun sağlanması hedefleniyor. Proje hedefleri arasında; zihinsel engelli gençlerin sosyo-kültürel açıdan gelişmelerine katkı sağlamak, gençlerin sosyal ve motor gelişimlerini desteklemek, gençlerin düşünme becerilerini geliştirmek, engelli bireylere ve ailelerine karşı önyargıların ortadan kaldırılmasına destek olmak, engelli gençlerin soyut kavramları somut yaşantılara dönüştürerek algılama becerilerini geliştirmek, toplumsal değerlerin gelişimini desteklemek, kalıcı davranış değişiklikleri sağlamak, engelli çocukların dil, motor, sosyal-duygusal, bilişsel ve kişilik gelişimi gibi gelişim alanlarını desteklemek gibi faaliyetler bulunuyor. ENGELLİ FİZİKSEL AKTİVİTELERİ

Engelli kelimesi, fiziksel veya zihinsel kısıtlılığı bulunan bireyleri kapsayan bir kelime olarak tanımlanmaktadır. İnsanlar doğuştan engelli (görme engelli, duyma engelli, yürüme engelli, zihinsel engelli) olabileceği gibi, sonradan bir hastalık, kaza sebebiyle de bazı yeteneklerini kaybedip engelli olabilmektedir. Engelli olsun ya da olmasın, insanın sağlık halinin devamının sağlanması için fiziksel aktivitelerde bulunması şarttır. Özellikle engelli bireylerin sosyal hayata uyumunun sağlanması ve daha bağımsız bir yaşam sürdürmesinin desteklenmesinde, engelli fiziksel aktiviteleri önemli bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki, şehir yapılaşmasındaki bazı mimari düzenlemeler, engelli bireylerin fiziksel aktivitesinin kısıtlanmasına ve eve hapsolmalarına sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, orta ve ağır zihinsel engeli olan bireylerin obezite hastalığına daha çok yakalandığı tespit edilmiş, hareketsiz yaşam tarzı sebebiyle engellilerde daha sık kalp damar hastalıklarına ve solunum sıkıntılarına rastlandığı öğrenilmiştir. Engelli bireyler, sağlıklı bireyler gibi haftada üç gün spor yapabilmektedir. Bunun için spor merkezi, pilates salonu, fitness salonu tercih edebilmektedir. Bu engelli fiziksel aktiviteleri içerisinde basketbol, masa tenisi, yürüyüş, koşu ve dans gibi aktiviteler sayılabilir.

Engelli bireyin toplulukla birlikte bu aktiviteleri gerçekleştirmesi ve bir takım içerisinde yer alması, bir gruba dâhil olduğunu hissetmesi ve kendisiyle aynı sorunları yaşayan bireylerle etkileşim içerisinde olması açısından da son derece önemlidir.

Fiziksel olarak aktif bir yaşam süren fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin, daha tatmin edici bir yaşantıya sahip oldukları, aileleri ile daha uyumlu oldukları, daha bağımsız olabildikleri ve daha az sağlık zorunu yaşadıkları düşünülmekte ve sosyal hayata karışmaları bu aktiviteler sayesinde kolaylaşmaktadır.

Yine bu aktiviteler sayesinde, engelli bireyin motor becerilerinin korunması ve geliştirilmesi, psikolojik olarak olumlu gelişmeler sağlanması beklenmektedir. Gelişmiş ülkelerde engelli bireylerin, engelli olmayan bireyler kadar toplum içerisinde olmasına yönelik programlar bulunmakta olup, şehirlerin mimarisi engellilerin kullanımı da düşünülerek düzenlenmektedir.

Bu sayede engelliler eve kapalı kalmaktan kurtulmakta, sosyal hayatın içinde olabilmekte, sağlıklı bireyler ile engelli bireylerin bir arada, eşit şartlarda bulunmaları sağlanmış olmaktadır. Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiyovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Engelli sporcuların ve çocukların da rahatlıkla yapabilecekleri, kas kuvvetlerinin yanı sıra kendilerine olan güvenlerini de arttırarak toplumda daha fazla yer almalarını sağlayan bir spor dalı olmakla birlikte pilates yapabilecekleri alanlar her geçen gün artmaktadır.

HABER: UFUK TUFAN DOĞAN

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN