Tarım İl Müdürlüğünden Skandal

30 Ekim 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1111 defa okundu.
Tarım İl Müdürlüğünden Skandal

İlimize Doğu Anadolu Bölgesi Kars şehrinden getirildiği iddia edilen Büyükbaş Hayvanlarda Şap Hastalığı Görülmesi Üzerine İlimiz Merkeze Bağlı Köyler Karantinaya Alındığı İddia Edilerek İnsan Geçişine İzin Verilmediği Belirtildi

Kırşehir Merkeze bağlı Hıralı Köyü Sıdıklı Kumarkaç ve Sıdıklı Küçükboğaz köylerine Doğu Anadolu Bölgesi Kars şehirinden getirildiği söylenen Büyükbaş hayvanların Şap Hastası olduğu gözlenmesi üzerine köye hayvan giriş ve çıkışları, alım, satımı, süt ürünlerinin karantina alanı dışına çıkışı, sığır, manda, keçi ve koyunların mera ve otlaklara salınması, ot, saman, tırnak, boynuz, hayvan gübresi, deri ve benzeri ürünlerin çıkarılması, antibiyotik uygulaması yapılan hayvanlar ile hasta hayvanların sütlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi ve söz konusu belde, köy ve mahallelerde her türlü hayvansal ürünlerin toplanması yasaklanırken köy karantina altına alınarak insanların geçişine izin verilmediği bildirildi. Devletin Kırşehir Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla  köylere Hibe olarak verdiği Damızlık ve Besi Hayvanlarında büyük bir skandal yaşandığını gözler önüne sererken Kars’tan getirildiği İddia edilen hayvanların tamamen şap hastalığına sahip olduğu belirtildi. Veteriner, kontrolünde olması gereken bu durumun köy halkını kaderine terk etmesi, Tarım İl Müdürlüğünün skandal bir olaya imza attığını gözler önüne serdi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırşehir İl Müdürlüğü vatandaşlara doğru dürüst bilgi vermesi gerekirken şap hastalığının ve olayın saklanması konusunda uyarılar yapması pes dedirtti.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında Tabak Hastalığı olarak tanınan şap, bütün çift tırnaklı hayvanlara kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. Virüs adı verilen çok küçük bir mikrop tarafından meydana getirilir. Çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Hastalık her yıl dünyanın birçok ülkesinde salgınlar yapmaktadır. Hastalığın etkeni olan virüsün 7 tipi ve birçok alt tipi olduğundan hastalıkla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Şap Hastalığına yakalanmış hayvanın diş Etlerinde oluşan lezyonlar. Bulaşma direkt ve indirekt yolla olmaktadır. Direkt yolla bulaşmada sağlam hayvanların hasta hayvanlarla bir arada bulundurulması, indirekt yolla bulaşmada; bulaşık yem, su, altlık, çoban, bakıcılar ve nakil vasıtaları ile olmaktadır. Virüs ilk olarak hayvanın boğaz bölgesine yerleşir, burada çoğalır. Ortalama 2-7 günlük bir kuluçka döneminden sonra kana karışır. Şap hastalığına karşı duyarlı organlar olan ağız mukozası, diş etleri, dil, ayaklar ve memede veziküllerin (İçi su dolu kesecikler) meydana gelmesi ile hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Hastalığa yakalanan hayvanların ağızdan ip gibi salya akar. Ateş 1-2 gün 40 dereceye çıkar. Hayvanların dil, diş etleri, dudaklarında görülen veziküller üç gün içerisinde patlar, yerinde erozyonlar (tahribat) şekillenir. Hastalık 15-20 gün içerisinde iyileşir. Hastalık insanlara da bulaşabilir. Ağız ve parmak aralarında küçük veziküller meydana gelir.

ŞAP HASTALIĞININ MEYDANA GETİRDİĞİ KAYIPLAR;

  • Süt ve et verimindeki kayıplar, Hayvanların gelişmesinde gerilik, Gebe hayvanlarda yavru atma, Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar, Tedavi masrafındaki maliyet şeklindedir.

SIĞIRLARDA HASTALIK BELİRTİLERİ;

  • Yüksek ateş, Titreme, Donuk ve cansız bakışlar, Salyalı ve şapırtılı ağız, Ağız, dil ve dudaklarda yaralardan dolayı yem tüketiminde azalma, buna bağlı olarak süt sığırlarında süt veriminin düşmesi, besi sığırlarında ise ağırlık artışının azalması, Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, kabarcıklar birkaç saat sonra açılır ve açık kırmızı renkli yaralar meydana gelir. Hassas ve ızdıraplı ayaklar, Ağır vakalarda tırnak düşmesi, Süt veriminde azalma, Buzağılarda ölüm gibi faktörlerle açıklanabilir.

ŞAP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNMAK GEREKİR?

Hastalık ortaya çıkar çıkmaz sağlıklı hayvanlar hastalıklı olanlardan ayrılır. Şap hastalığına karşı en baştaki önlem aşıdır. Şap hastalığı görülen bölgenin 20 km çapında bulunan tüm hayvanların aşılanması gerekmektedir. Süt sağılan hayvanların meme temizliğine, sağma makinelerinin ve el temizliğine özen gösterilmelidir. Şap hastalığı sonunda ahırların tümü kireç ile boyanmalıdır. Hayvanların meraya çıkacakları dönemde mikroplu meralarda otlatma yaptırılmamalıdır. Şap hastalığı olan hayvanların etleri yenebilir, ancak ölmüş olanların hemen imha edilmeleri gerekmektedir. Şap hastalığı öncesinde hayvanlara aşı yaptırılmalı, yeni alınmış olan hayvanların aşısının olup olmadığı kontrol edilmeli, ahırların girişlerinde kireç bulundurulmalı, hayvan bakıcılarından hariç ahıra girilmemeli, sağım öncesi ve sağım esnasında ekipmanların ve ellerin temizliğine dikkat edilmelidir.

ŞAP HASTALIĞI SIRASINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:

Hastalık şüphesi olan hayvanların derhal başka yerlere alınması, ahırlara giriş ve çıkışların yasaklanması, hasta hayvanların yemleri ve otlarının yakılması, sağılmış olan sütlerin satışa sürülmemesi ve satıcıların çiftlik sınırlarına alınmaması gerekmektedir.

ŞAP HASTALIĞININ EKONOMİYE OLAN ETKİLERİ NELERDİR?

Şap hastalığı nedeniyle süt ve et veriminde kayıpların olması, hayvanların gelişiminde gerileme, gebe hayvanlarda yavru atma, genç hayvanlarda ölüm vakaları ve tedavi uygulamalarının maliyetli olması ciddi mali zararların yaşanması anlamına gelmektedir.

ŞAP HASTALIĞININ ( DABAK HASTALIĞI ) İNSANLARA BULAŞMASI:

Hasta hayvanların derilerine ve ağızlarına temas edilmesi, yeterince kaynatılmamış hastalıklı sütün içilmesi, çiğ süt kullanılarak yapılan peynirlerin yenmesi, yeterli ısıl işlem yapılmamış etlerin yenmesi sonucunda insanlara bulaşır. Şap hastalığı insandan insana bulaşmaz. Hastalık alan kişide ateşlenme, yorgunluk, ağız, gırtlak ve boğazda kesecikler ile kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelmektedir.

HABER: ASLIHAN BUYRUK

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN