Miniklerden Anlamlı Kutlama

26 Ekim 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
610 defa okundu.
Miniklerden Anlamlı Kutlama

“Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır”

Kırşehir final okulları anasınıfı öğrencileri 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlamak amacıyla Cacabey meydanındaki Anıta karanfil bıraktılar. Öğrenciler öğretmenleri eşliğinde ilk önce istiklal marşını okuyup ardından ikişer grup halinde Anıta karanfil bıraktılar. Final okulları müdürü Neylan yılmaz konuyla ilgili gazetemiz 40 Arena muhabirine açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yaptığı açıklamasında böyle bir anlamlı günü öğrenciler ile kutlamak istediklerini söyledi. Ardından yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Benim naciz vücudum elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” Kırşehir final okulları olarak cumhuriyetin 94. Yılı nedeniyle ulusumuzun bayramını kutlamak için buradayız. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı herkese hayırlı uğurlu olsun. 4-5 yaşa Aralığındaki 40 öğrenci ile buradayız.  Şehrimizin meydanı olan yeni yapılan sağ olsun değerli bir yere koydular Atatürk anıtı önünde yapalım dedik ve bu yüzden öğrencilerimiz ile buraya geldik.

29 Ekimin önemi nedir?

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet rejimini ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
Cumhuriyetin İlanı

Osmanlı İmparatorluğu’nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı.1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’na dünyanın belli başlı devletleri katıldı.Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi.Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar,Fransızlar,İtalyanlar tarafından paylaşıldı.  Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa,19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldi.Erzurum’da,Sivas’ta kongreler düzenledi.Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik var,o da Milli egemenliktir.Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu.Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplandı.  Meclis, Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti.Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.Bir yandan efeler,dadaşlar,seğmenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular.Öte yandan düzenli ordular İnönü’de,Sakarya’da,Dumlupınar’da savaştılar.Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.  Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu.Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923’te ilk toplantısını yaptı.13 Ekim 1923’te Ankara Başkent oldu.Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra,çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı.28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırdı.Onlara , “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.”Dedi.
29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi.Meclis önergeyi kabul etti.Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu.Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.Cumhuriyet’in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.  Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir.Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir.Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet’i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın görevidir.

HABER: SERHAT ERDOĞAN

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN