Yurdugüzel, Atölyesindeki Çalışmaları ve Doğa Yürüyüşleriyle Sağlıklı Olmaya Gayret Ettiğini Dile Getirdi
Kırşehir’de parkinson hastası 73 yaşındaki Ali Osman Yurdugüzel, kendi yetiştirdiği kabakları ve ev kadınlarının erişte yapımından kalan yumurtaları değerlendirerek süs eşyasına dönüştürüyor.
Kervansaray Mahallesi’nde yaşayan Yurdugüzel, marangozluk, kamyon şoförlüğü ve pazarcılığın ardından 1997’de emekli oldu. El sanatlarıyla uğraşmaya başlayan Yurdugüzel, kimi zaman televizyonlardaki sanat programlarını izleyerek kimi zaman da sanatla uğraşanların yanında bulunarak kendini geliştirdi ve 2 katlı evinin bodrumunu atölyeye çevirdi.
Taş işlemeciliğiyle başladığı uğraşını tahta, kabak, yumurta işleyerek sürdüren Yurdugüzel, atık ürünleri de değerlendirerek gece lambası, süs eşyaları, keman ve hediyelik eşya yapıyor.
Yurdugüzel, AA muhabirine yaklaşık 20 yıldır el işi süs eşyaları yaptığını, 8 yıl önce parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bu uğraşına devam ettiğini, ilerleyen yaşına rağmen bu gayretinin etrafında ilgi gördüğünü söyledi.
Günde 4-5 saat uykuyla yetindiğini, neredeyse geri kalan tüm zamanını evinin bodrum katında geçirdiğini anlatan Yurdugüzel, atölyesindeki çalışmaları ve doğa yürüyüşleriyle sağlıklı olmaya gayret ettiğini dile getirdi.
Yurdugüzel, ilkokuldan sonra babasının kendisini marangoz atölyesine çırak olarak vermesinin faydalarını ilerleyen yaşlarda gördüğünü, el yatkınlığı sayesinde kabaktan avize, ışıldak, keman, avize yine yumurtadan gece lambaları yaparak eşini dostunu sevindirdiğini anlattı.
Gece lambası ve avize haline dönüştürdüğü kabakları bahçesinde yetiştirdiğini anlatan Yurdugüzel, şöyle konuştu:”Kabaktan gece lambası, avize yapıyorum. Kabağı suya ıslattıktan sonra boya tutması için yüzünü bıçakla kazıyorum. Yüzündeki kiri temizlemesen boya tutmaz. Altndan açarak üzerine motifler yapıyorum. Boncuklu süslemeler, vernik ve lambasını takarak gece lambası ya da avize haline getiriyorum. Kabaktan ayrıca kabak kemani de yapıyorum. Üzerine boncuk işlemeleriyle kabaktan yapılan avize gece lambasını bir arkadaşım öğretti. Yumurtayı işleyerek güzel süslemelerle gece lambasına dönüştürmeyi de televizyondaki bir programdan öğrendim.”
Erişteden Artan Yumurtaları Değerlendiriyor
Yurdugüzel, yaz mevsiminde kadınların erişte yapmak için kullandıkları yumurtaların kabuklarını da gece lambası ve süs eşyası yapmak için biriktirdiğini aktardı.
Altından ve üstünden deldiği yumurta kabuklarını işlediğini anlatan Yurdugüzel, şöyle devam etti:
“İçindeki zarını temizleyip yıkadıktan sonra yumurta kabuklarını kurumaya bırakıyorum. Üzerine çiçek ya da başka resimler yaptıktan sonra deliyorum. İçine küçük lamba da koyunca işimi tamamlıyorum. Kabak ve yumurtadan yaptığım gece lambalarını hediye ediyorum. Büyük ilgi görüyor. Bunu kim yapmış diye soruyorlarmış. Gelip benden yenilerini nostalji olarak istiyorlar.”
Ali Osman Yurdugüzel, yaptıklarını satmadığını, eşine dostuna hediye verdiğini sözlerine ekledi.
HABER:AA