Günümüzde şarj problemi için en iyi alternatif, hızlı şarj gibi görünüyor. Peki, hızlı şarj batarya ömrü için ne kadar doğru bir yaklaşım?
Vatandaşlar Mobil cihazlardaki çabuk tükenen batarya problemine, hızlı şarj teknolojisi ile birlikte cevap vermeyi uygun buluyor. Batarya problemine karşı Hızlı Şarj ile çözüm bulmanın yanlış olduğunu söyleyen Akbulut İletişim Sahibi Fatih Akbulut; “Cep telefonu veya tablet gibi cihazlarda kullanılan bataryalar, gelişen teknolojiye rağmen zaman içerisinde yıpranır ve ilk günkü performansını, kararlılığını göstermez. Bir bataryanın “doldur-boşalt ömrü” olarak nitelendirilebilecek etkin çalışma süresi, çeşitli faktörlere göre değişir. Bu faktörlerin en başında ise bataryanın hangi sıcaklıklarda kullanıldığı ve şarj edildiğiyle ilgilidir. Öyle ki, çok sıcak ortamlarda kullanılan/şarj edilen bataryaların normal kabul edilebilecek sıcaklık değerlerinde kullanılan/şarj edilen bataryalara göre daha çabuk yıprandığı, bir diğer ifadeyle ömürlerinin azaldığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Son zamanlarda yaygınlaşan bir kavram durumundaki “hızlı şarj” ise, özellikle 2014/15 ve sonrasında piyasaya sürülen çoğu cihaz için geçerli hâle geldi” dedi.
HIZLI ŞARJ BATARYA ÖMRÜ İÇİN TEHLİKELİ!
Akbulut; “Kısaca hızlı şarj teknolojisinin mantığına değinmek gerekirse, bataryanın tam kapasite enerji depolamış haline getirmek için, akım ve voltaj değerlerinin orantılı olarak artırılması ile şarj edilmesine dayalı bir prensip olarak özetlenebilir. Lakin, Li-ion yani günümüzdeki tüm mobil cihazlarının batarya teknolojisi için hızlı şarj, olması gerektiğinin aksine olumlu değil, uzun vadede olumsuz sonuçları doğuruyor” diye konuştu.
HIZLI ŞARJIN ZARARLARI!
Bataryanın bozulması ve yanması gibi durumlara sebep olan noktaları anlatan Akbulut; “Hızlı şarj teknolojisinin zararlarına değinmek gerekirse, ilk ve en çarpıcı detay, batarya ömrünün kısalması oluyor. Hızlı şarj ile şarj olan Li-ion bataryalar, toplam şarj döngüsünün düşmesine sebebiyet veriyor. Durumun böyle olması da, uzun vadede akıllı telefon bataryalarının daha çabuk sorun çıkarması anlamına geliyor. Öte yandan hızlı şarjın zararları arasında, bataryanın güvenli şartlarını ihlal etmesi detayı yer alıyor. Bu noktada hızlı şarj destekli bir cihazın, normal şarj süresine kıyasla çok daha fazla ısındığını gözlemlemek mümkündür. Oluşan bu ısı, sınırlara yaklaştığı zaman, bataryanın en büyük düşmanı haline geliyor. Yine bu noktada, cihazın herhangi bir sebeple ısı dengesini sağlayamaması durumunda; bataryanın bozulması, yanması hatta patlaması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Özetle bahsetmek gerekirse hem Qualcomm hem de diğer firmalar tarafından hızlı şarj çözümleri konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Lakin, her ne kadar kısa vadede çabuk tükenen batarya teknolojisi için iyi bir çözüm gibi görünse de, aslında uzun vadede durum hiç de öyle olmayacak” ifadelerini kullandı.
HIZLI ŞARJ YERİNE HER AN VE HER YERDE ŞARJ ÇÖZÜMÜ ÜRETİN
Hızlı şarj ile şarj etmek yerine dışarıda güç bankalarıyla da şarj etmeyi tercih edebilirsiniz diyen Akbulut, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Gece boyunca telefonu şarjda bırakmak gibi bir şehir efsanesi artık günümüz telefonları için geçerli değil. Dolayısıyla hızlı şarj yerine, yatmadan önce standart şarj cihazıyla telefonunuzu şarj etmek ve sabah kalktığınızda şarj aletini prizden çekmek mantıklı olacaktır. Unutmadan şunu da hatırlatmakta fayda var: Modern cep telefonları ve ilgili cihazlar, bataryanın dolum işlemi tamamlandığında şarj aleti bağlı olsa dahi gelen gücü keser. Dolayısıyla şarj aleti cihaza günlerce takılı olsa dahi herhangi bir olumsuzluğa sebep olmaz. Bu noktada “güç bankası” olarak da bilinen harici güç kaynakları, hızlı şarj yerine her an ve her yerde şarj çözümü sunabilir. Dolayısıyla acele bir işiniz olduğunda cihazınızı hızlıca şarj etmek yerine dışarıda güç bankalarıyla da şarj etmeyi tercih edebilirsiniz” diye konuştu.
HABER: ASLIHAN BUYRUK