Türkiye’nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir’in Kaman ilçesi için en verimli ceviz çeşidinin “chandler” olduğu tespit edildi.
Kaman ilçesine bağlı Yelek köyünde yıllardır ceviz üreten Özcan Kulaksız’ın yaklaşık 800 dönümlük bahçesinin 40 dönümü, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi iş birliğiyle araştırma ve uygulama bahçesine dönüştürüldü.
Bahçedeki ceviz çeşitlerinin yanı sıra burada bulunmayan yerli ve yabancı çeşitler de yetiştirilmeye başlandı. Bu yıl bahçede bulunan chandler, fernor, fernette, pedro, Kaman-1 olmak üzere 15 çeşidin uyum, verim ve performansı ölçüldü. En verimli ve performansı en yüksek çeşidin chandler olduğu belirlendi.
Sonuçları AA muhabirine değerlendiren AEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Yılmaz, üniversite-özel sektör iş birliğiyle 2009 yılında yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin performans, verim ve uyumunu araştırmak amacıyla 40 dönümlük örnek bahçe oluşturulduğunu söyledi.
Araştırma ve uygulama bahçesinde özellikle ilkbahar ve sohbahar aylarındaki don olaylarının etkisini ölçmeyi de amaçladıklarını belirten Yılmaz, bahçede chandler, fernor, fernette, pedro, Kaman-1 olmak üzere 15 çeşidin denendiğini vurguladı.
Birkaç yıl süren denemelerden sonra performans, verim ve uyumla ilgili sonuçlar alınmaya başlandığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:
“Ahi Evran Üniversitesi-özel sektör iş birliği ile bir araştırma uygulama bahçesi oluşturuldu. Bahçede 15 ceviz çeşidinin böygeye uyumunu ölçüyoruz. Burada en fazla chandler, fernor ve Kaman-1 ağaçları bulunmakta. Çeşitlerin verim ve performansını değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bölgedeki üreticilere tavsiyelerde bulunuyoruz. Bu bölge için en iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu.”
Sadece Kaman değil, İç Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ceviz üreticilerine de çeşitlerle ilgili tavsiyelerde bulunacaklarını anlatan Yılmaz, “Yerli ve yabancı ceviz çeşitllerini bu bahçeye getirerek verim ve performanslarını denemeye başladık. Buradaki fenoloji sonuçlarıyla bu çeşitlerin İç Anadolu Bölgesi ya da Türkiye’nin değişik yerlerinde uyum sağlayabileceği yerleri araştırıyoruz.” diye konuştu.
Bahçe sahibi Özcan Kulaksız da uzun yıllardır ceviz ürettiğini ifade ederek, Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yönlendirmesiyle daha bilinçli üretim yaptığını aktardı.
Bahçede 15 yerli ve yabancı çeşidin araştırılması sürecine kendisinin de katkı sunduğunu vurgulayan Kulaksız, bilimsel yönlendirmeler sayesinde çevredeki bahçelerden daha çok verim elde ettiğini dile getirdi.
HABER:AA