“Uzun Süre Şarjda Bırakılan Cep Telefonları Bataryanın Isınmasına Neden Oluyor”
İngiltere’de yaşayan ve uyurken akıllı cep telefonunun patlaması sonucu eli yanan Kathleen Walsh (25) adlı hamile kadının yaşadığı bu olay sonrası ilimiz Kırşehir’de bulunan vatandaşlarda bir hayli tedirgin oldu.
İngiltere yaşanan bir olay sonrası ilimiz Kırşehir’de bulunan vatandaşlarda oldukça tedirgin. Nedeni mi? İngiltere de yaşanan bir olayda uyurken akıllı cep telefonunun patlaması sonucu eli yanan 25 yaşında ki hamile kadının yaşadığı bu olay ilimizde bulunan vatandaşlarında gözünü bir hayli korkuttu. Telefonun patlaması sonucu Hamile Kadının eli yanmış ve kıvılcımlar yatağa sıçramıştı. Yataktaki alevleri hemen söndüren Walsh çifti, yaşadıkları bu olay sonrası şaşkınlıklarını basın mensuplarına anlatırken, çiftin yaşadığı olayı internetten ve haberlerden gören yurttaşlarımız şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yaşanan bu olayın neyden kaynaklandığını merak eden vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bu gibi durumlara karşı ne gibi önlem alınması gerektiğini Gazetemiz 40 Arena’ya anlatan Cep Telefonu İşletmecisi Harun Güler, konuşmasında şunları kaydetti; “Uzun süre şarjda bırakılan cep telefonları bataryanın ısınmasına neden oluyor ve telefonun patlamasına sebebiyet verebiliyor” ifadelerini kullandı.
CEP TELEFONLARININ PATLAMASININ BAŞLICA NEDENLERİ ŞUNLAR
Çin malı denen, çok ucuza satılan çakma diye tabir edilen sahte şarj cihazlarının da patlamaya neden olabileceğini anlatan Güler; “Bu cihazlar kullanılan malzeme ve telefonunuza uygun olmama durumu ile elektrik akımını telefonunuza olması gerektiği ayarlar aktaramıyor. Bu nedenle de ilk başlarda sıkıntı olmasa da zamanla batarya şişiyor ve akımın etkisiyle patlıyor. Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile beraber, insanların şarj başında geçirdiği sürede inanılmaz arttı. Bir günü bile çıkarmayan 3-5 binlik telefonlar. Bir gün bile gitmeyen şarjlar nedeniyle sürekli şarja takılan telefonlar, özellikle geceleri yatarken ya da bir iş olmadığında saatlerce (5/10/15 saat arası) prize takılı bırakılıyor. Bunun sonuncunda, örneğin; kullanım ömrü 10 sene olan bir batarya, gereksiz ve aşırı kullanım nedeni ile ömrünü bir kaç yıla indiriyor. Hele birde bu şarjlar korsan ucuz prizlerle, şarj cihazları ile dolum sağlanıyorsa bu süre daha da düşebiliyor. Gereksiz şarj etmeler sonucunda yine batarya artık dayanamıyor ısınıyor ve telefonun patlamasına yol açabiliyor” şeklinde konuştu.
TELEFONLARIN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Kesinlikle telefonun orijinal şarj cihazını kullanın diyen Güler; “Şarj aletiniz Bozulursa yine orijinalinden veya kaliteli bir şarj cihazı kullanın. Bataryanız bozulursa yine orijinal batarya alın. Çakma bataryalardan uzak durun. Telefon şarjda iken telefonla oynamayın. “Oyun oynamayın” demiyorum, telefonla oynamayın. Telefon şarjda iken telefonda oyun kesinlikle oynamayın. Şarj edilirken batarya normal sıcaklığının kat kat üstüne çıkar. Bu durum oyun oynarken de geçerlidir. Oyun oynarken veya video/film izlerken batarya oldukça ısınır. Sebebi ekranın, işlemcinin ve RAM’ın çok hızlı bir şekilde çalışması ve bataryayı kullanmasıdır. Hem şarj hem telefon büyük tehlikedir. Telefonlar her zaman şarjda iken patlamaz. Durup dururken de patlayan telefon haberleri geliyor. Bunlarda yine bataryadan kaynaklanıyor. Bu yüzden özellikle telefonu cebimize koyduğumuzda telefonun ekranı tenimize dönük olmalı, telefonun arkası da dışarı bakmalı. Böylece patlama olursa bacağımız daha az yara alacak, batarya dışarı doğru patlayacaktır. (Allah korusun!) Hızlı şarj cihazlarını, hızlı şarjı desteklemeyen telefonlarda kullanmayın. Telefon normalden fazla ısınacaktır. Bu, telefonun anlamsız tavırlar içerisine girmesine neden olabilir. Ayrıca hızlı şarj cihazı telefonunuz hızlı şarjı desteklemiyorsa bir işe de yaramaz. Telefonlar değil, içinde yer alan bataryalar patlar. Bu yüzden bataryaları üzecek davranışlardan kaçınalım” diye konuştu.
“KULAKLIKLAR BİLE NEDEN OLABİLİYOR”
Orijinal olmayan pillerin ve kulaklıkların da cep telefonu patlamalarına neden olabileceğini vurgulayan Güler, “Bu gibi patlamalarda ve yangınlarda orijinal olmayan piller ön sırayı almaktadır. Ancak sadece yan sanayi piller değil, orijinal olmayan nerede hangi şartlarda ve hangi kalitede malzemeler ile üretildiği belli olmayan yan sanayi şarj adaptörleri, oto şarj aparatları hatta kulaklıklar bile buna benzer olaylara yol açabiliyor. Voltajı sağlıklı olarak cep telefonuna adapte edemeyen şarj aparatları yangına sebebiyet verebilir” dedi.
CEP TELEFONUNUZ HADDİNDEN FAZLA ISINIYORSA KILIFTA BUNA NEDEN OLABİLİR
Güler, “Sık sık ‘Cep telefonum haddinden fazla ısınıyor’, ‘Kendi kendine kapandı, ekranım donuyor’ gibi şikâyetleri duyarız. Bu şikâyetlerin önemli bir bölümünün yüksek ısı sebebiyle gerçekleşme ihtimali oldukça yüksektir. Devamlı yüksek ısıya maruz kalan ve sentetik hammadde ile imal edilmiş cep telefonlarının ana kartları bu ısı sebebiyle rahatlıkla deforme olabilir. Yüksek ısıya maruz kalan ve korunaklı kılıf sebebiyle kendini soğutamayan cep telefonunda zamanla deformasyonlar başlayabilir, ana kart ve pil üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu olumsuz etkinin uzun süre sürmesi durumunda cep telefonunun pili patlayabilir veya yanabilir” açıklamasında bulundu.
İHTİYAÇ DIŞINDAKİ UYGULAMALARINIZI KAPATIN
Cep telefonlarının ses transferinin dışında neredeyse tüm iletişimimizi sağlar durumda olmasına değinen Güler, telefonlardaki uygulamaların da cep telefonunun yükünü haddinden fazla artırdığını bu durumunda cep telefonları üzerinde olumsuz etki yaptığını belirterek, “Bahsettiğim sebepler nedeniyle cep telefonlarına yük bindiren gereksiz uygulamaları ihtiyaç dışındaysa kapatmak cep telefonunun mümkün olduğunca havalandırılmasını sağlamak için çok önemlidir” dedi.
HABER: ASLIHAN BUYRUK