AS-ÇED yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “ Şeker Fabrikası bölgesinde yapılan incelemede ve gözlemde Fabrikanın Şeker üretimini sürdürürken sıvı atığını doğrudan Kızılırmak’a bıraktığı tespit edilmiştir.
Şeker üretiminde kullanılan ağır kimyasalları bileşenin de taşıyan atık su hiçbir işleme tabii tutulmadan doğrudan Kızılırmak’a deşarj edilmektedir.
Çökertme havuzlarında biriken atık çamur ise doğrudan açık arazide istiflenmiş.
Devlete ait bir fabrikanın bu denli aymazca ve çevreyi hunharca kullanması ve Doğa’yı tahrip etmesi hoş görülemez.
Şeker fabrikası bu kirliliği her yıl bu aylarda yapıyor ve hiçbir önlem alınmıyor. Fabrikaya cezai işlem uygulanmıyor.
Elimizde fotoğraflar var. Valilik birimlerinin gerekli tedbirler için fabrika yönetimin uyarak cezai işlem uygulaması gerekmektedir.
Kızılırmak’ın Kızıldağ’dan Karadeniz’e kadar yapmış olduğu 1133 Km’lik yolculuğu süresince bu tür kirliliğe maruz kaldığını biliyoruz.
Ancak arıtma ve çökertme havuzlarına sahip Kırşehir Şeker fabrikasının bu kirliliğe katkı yapması ve yapmış olmasının mazereti kabul edilemez.
Bu atıklar Kızılırmak akarı boyunca ve Hirfanlı baraj gölünde yaşayan dip faunasını, florasını yok ettiği gerçeği vardır.
Bizim tespitlerimize göre zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Kızılırmak ekolojisi oluşan bu kirlilikle önce bölgemizde zaman süresince nehir yatağı boyunca yayılacak ve ekolojiyi bozacaktır.
Bu kirliliğe hiç kimse ortak olamaz.
Aynı bölge içinde bulunan Kılıçözü deresi Güzler köyü ve Kızılırmak nehri ile buluşma noktasında çok kirli aktığı gözlemlenmiştir.
Kırşehir Belediyesince yaptırılan evsel atık arıtma sistemleri durduruldu mu?
Bölgede Kılıçözü deresi üzerinde yaptığımız incelemede dere suyunun aşırı kirli olduğu gözlenmiştir. Kırşehir Evsel atıklarının arıtmaya tabii olmadan Kılıçözü deresine doğrudan verildiği ve çevresinde bulunan hayvan entegre tesislerinin de tatil günü nedeniyle atıklarını dereye doğrudan deşarj ettiği düşünülmüştür.
Boztepe ilçesinin yağmur suyu diye nitelediği atık su Seyfe Gölü ile birleşmiştir.
Akıtın bulunduğu bölgede kesif bir koku, çamur oluşmaktadır.
Bölgede küçükbaş hayvancılık yapan kişiler ve çobanları daha önceleri bu kanalda koyunları suladıklarını.
Boztepe atığı bağlandıktan sonra koyunların bu kanaldan su içmediğini ifade etmişlerdir.
Çevre ve Su İşleri Müdürlüğünün gerekli kontrol ve denetimleri yapmadığını düşünmekteyiz.
Bu vesile ile İl Çevre ve Su İşleri Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur “ dendi.