Kırşehir’in simgeleri UNESCO Envanterine kaydedildi

17 Kasım 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1111 defa okundu.

27. Ahilik Haftası kutlamaları 22-28 Eylül’deKırşehir’in kültürel değerleri Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri listesinde
Kırşehir’in geçmişten günümüze kadar ulaşan ve simgesi haline gelen kültürel değerleri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine (SOKÜM) kaydedildi.
Kırşehir’in simgesi halinde olan Ahilik, Şed kuşatma, Halay, Halıcılık ve Taş işlemeciliği gibi önemli değerleri SOKÜM listesine giren değerleri oldu.
Konuyla alakalı olarak Kırşehir Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yıldız Eraslan, Türkiye’nin SOKÜM sözleşmesine 27 Mart 2006 tarihinde taraf olduğunu ve bu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Uzmanlar komisyonu ve İl Kültür Turizm Müdürlüklerinin illerde oluşturulan tespit komisyonlarınca yürütüldüğünü belirtti.
İl tespit komisyonlarının belirlediği unsurların bakanlığa teklif götürdüğünü ve bunların değerlendirmeye alındığını söyleyerek, ”Ekim 2013 itibari ile taraf devletlerce 257 unsur, Türkiye’den ise 10 unsur UNESCO’nun temsili listesine kaydedilmiştir.” dedi.
Çalışmalar kapsamında Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce bugüne kadar teklif edilen unsurların değerlendirildiğini ve Ahilik, Şed Kuşatma Töreni, Taş İşlemeciliği, Halıcılık ve Halay’ın ulusal envantere, Kırşehir Abdalları, Tura Oyunu ve Kaşık Oyunlarının ise il envanterine alındığını belirtti.
Bu unsurların kayıt altına alınmasının gelecek nesillere aktarılması hususunda önem arz ettiğini dile getiren Eraslan,”İlimizin sahip olduğu kültürel değerlerin sürekliliğine katkı sağlaması açısından da önemli başarı olarak görülmektedir.” diye konuştu.
Ulusal envantere kaydedilen unsurların UNESCO’nun Somut olmayan Kültürel Miras Temsili listesi’ne alınması için sürecin takip edileceğini ve uluslararası alanda hak ettiği değeri alabilmesi için gerekli çalışmaların devam edeceğine de belirtti.
Kırşehir valiliğide bir basın açıklaması yaptı yaptığı basın açıklamasında Ahi’lik şed kuşatma töreni, taş işletmeciliği, halcılık ve halay somut olmayan kültürel miras Ulusal envanterine (SOKÜM) kaydedildi.
Dünyanın artık kültürel kaynaşma ile karşılıklı anlayış geliştirme, kalıcı diyalog ve sürdürülebilir ortaklığı oluşturma yollarını aradığı günümüzde, UNESCO tarafından yürütülen somut olmayan kültürel miras çalışmaları, insanlığın yüzyıllar boyunca meydana getirdiği birikim ve deneyimleri, anlatımları, bilgi ve becerileri koruyarak kültürel mirasın yeniden gün ışığına çıkartılmasına, gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olmakta ve toplumların kültürel değerlerinin sürekliliğine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. +ŞED KU+ŞATMA T+ûREN¦-

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN