Ramazan Kamalı Açıkladı

1 Temmuz 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
838 defa okundu.
Ramazan Kamalı Açıkladı

“Kurbanlık Hayvanlar Genellikle Hareketi Kısıtlı Olan Hayvanlardır. ”

Ramazan Bayramının bitmesiyle birlikte vatandaşlar Kurban Bayramını 4 gözle bekleyeme başladı. Sıdıklı Kumarkaç gözünde hayvancılıkla uğraşan Ramazan Kamalı gazetemiz 40 Arena’ya kurbanlık hayvanlar hakkında açıklama yaptı. “7 aylık 8 aylık gibi gebelikler karnın sağ tarafını yoklamakla tespit edilebilir ama bu tecrübe gerektiren bir durumdur.” diyen Ramazan Kamalı:  “Sağlıklı bir hayvanın ağzında burnunda ve gözlerinde akıntı olmaz. Tüyleri parlak ve yatık olur. Sağlıksız hayvanın duruşu sağlıklı bir hayvana benzemez. Bir iç hastalık yada parazit hastalığı geçiren hayvanın tüyleri karışık olur. Enfeksiyon geçiren hayvanın akıntıları olabilir. Bu hayvanların kurbana kadar sağlıkları elversede kesim sonrası bu hayvanların etinden kalite elde edilemez.
Kurban Bayramı’na son 10 gün kaldığı için hayvan daha önce kalorili besinlerle beslenmemişse için bu dönemde enerji yüklü yemlere ağırlık verilebilir. Etin iç yağını doldurması ve Türk damak tadına hitap etmise için enerji ve kalori yüklü yemlere ağırlık verilmelidir. Buğday, arpa ve bunların karması olarak yem hazırlandığında ve bunların ağırlıkta olduğu yemler verildiğinde besi açısından daha verimli olacaktır. Kurbanlık hayvanlar genellikle hareketi kısıtlı olan hayvanlardır. Aldıkları kalorileri tüketemeyecekler ve bunları vücutta depolayacaklar. Eğer daha önce yanlış besleme yoksa ve kalorili besinleri ilk defa alacaklarsa bu kalorilerle yağın içini dolduracaklar. Kurbanlık hayvanların günlük alacakları kalori 2 bin kaloridir. 2 bin kalorilik gıdaları günde 2 öğün olarak vermemiz doğru olur.
Teknik anlamda hayvanlarda kilo tahmini bir tecrübe gerektirir. Hayvanın göğsü dediğimiz kısımını ölçme yoluyla bir tahminde bulunabilirler. Dişi hayvanla dana hayvanın kilo tahmini farklıdır. Bizim etçi ırk dediğimiz danalarda et oranı yüzde ellidir. Yani canlı halde baskülde olan bir besi danasının ortalama yüzde 50 et oranı vardır. 300 kilo canlı ağırlığı olan bir dananın 150 kilo et vermesi beklenir. Dişi hayvan için canlı baskülde et oranı yüzde 40 olarak çıkıyor. 300 kilo gelen bir dişi hayvan 120 kilo et verecek demektir.

Dişilerde gebelik gibi bir problemde var. Bölgemizde bu yıl yaptığımız gebelik testlerinde yüzde 50 gebelik çıktı. Benim dişi hayvanım var test yapar mısınız diye gelenlerin hayvanlarının yüzde 50’si gebe çıktı. Kurban için dişi hayvan alacak vatandaşlarımız, satıcının hekimlerden aldığı gebelik testi sonucunu görmeden dişi hayvan almasınlar. 7 aylık 8 aylık gibi gebelikler karnın sağ tarafını yoklamakla tespit edilebilir ama bu tecrübe gerektiren bir durumdur. Bu nedenle vatandaşlarımıza tavsiyen dişi kurbanlık satın alacaklar, gebelik testi sonuçlarını görmeden dişi hayvan almamaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

HABER: UFUK TUFAN DOĞAN

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN