Aldığımız hazır gıdalara ne kadar güveniyoruz ?

20 Ekim 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
487 defa okundu.

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü hazır aldığımız gıdaların tarihine nerde üretildiğine ve içerisinde bulunan katkı maddelerine dikkat edilmesi konusunda halkımızı uyardı.

Hepimiz biliyoruz ki, esas itibariyle gıdaların tümü bir şekilde işlenerek yenmeye hazır hale getiriliyor. Bunu, en basitinden bir muzun kabuğunun soyulması ya da patatesin haşlanması gibi bir işlemle açıklayabiliriz.

Bu en basit işlemlerin yanı sıra, sütün pastörize edilmesi gibi çoğu işleme tekniği ise hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin sayısını azaltarak gıdaların güvenliğini sağlıyor.
Benzer şekilde kalp hastalıkları, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklar beslenme stratejileriyle de kontrol altına alınabilir.

Bu anlamda üreticiler, tüketicilere farklı gıda ve içecek seçenekleri sunmak için de işleme tekniklerini kullanırlar. Yine sütten gideyim; bunun en iyi örneği az yağlı/yarım yağlı süttür.

Gıda sanayi bugün, az yağlı ürünlere ek olarak gıda işleme yöntemleri sayesinde pek çok gıdanın tüketicilerin kendi sağlık gereksinimlerine uygun tercihler yapabileceği az tuzlu, az şekerli ve yüksek lif oranlı çeşitlerini üretebiliyor.
Diğer taraftan, işlenmiş gıdaların çoğunun besin değeri taze ya da evde pişirilmiş gıdalarla aynı, hatta işlenme yöntemine göre bazı durumlarda daha fazladır.

Örneğin; dondurulmuş sebzeler.

Genellikle toplandıktan hemen sonraki birkaç saat içinde işlendiklerinden dondurma işlemi sırasında çok az besin öğesi kaybıyla sebzelerin vitamin ve mineral içeriği maksimum düzeyde korunur.
Ayrıca, gıda işleme, ek bileşenlerle temel besin öğelerinin yanında başka sağlık yararları olan, besin değeri açısından zenginleştirilmiş ürünler (fonksiyonel gıdalar) geliştirme imkanı verir.

Düşük gelir düzeyi olan kişilerin beslenmesinin daha az çeşitli olması nedeniyle besin değeri açısından zengin beslenemediklerini biliyoruz.

Un, ekmek, kahvaltılık tahıllar gibi belirli ürünlerin işleme yöntemleriyle zenginleştirilmesi sayesinde bu grupta yer alan insanların beslenme kaliteleri arttırılabilir.
En basiti yoğurdu dışarıdan almak yerine neden evde yapmayı denemiyorsunuz? Günlük taze sütten yapılan yoğurt siz ve çocuklar için oldukça sağlıklı olacaktır.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN