SGK borçlarının yapılandırılması kanunlaştı

16 Ekim 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
559 defa okundu.

SGK borçlularına müjde!SGK İl Müdürü Mehmet Ali Fırat Vergi ve SGK prim yapılandırılması torba yasadan çıkarak kanunlaşması hakkında bilgiler verdi.

SGK İl Müdürü Mehmet Ali Fırat , 11 Eylül 2014 günü resmi gazetede yayınlanarak uygulamaya konan 6552 sayılı Kanundaki düzenlemeler içinde en çok beklenen SGK prim affının düzenleneceğini Kırşehirli vatandaşlarımız merakla bekliyor şöyle açıklayalım.

4b(Bağ-Kur), 4a(SSK) ve 4c(Emekli Sandığı) sigortalısı olanların 2014 yılı Nisan ayının önceki dönemlere ait ödenmemiş olan prim, işsizlik primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ile emekli sandığı keseneği ve kurum karşılıkları, isteğe bağlı primi ile topluluk sigortası primleri tutarları;

30 Nisan 2014 dâhil bu tarihe kadar bitirilmiş özel bina inşaatı, ihale konusu işlere ilişkin olup kanun maddesinin yayınlandığı 11 Eylül 2014 tarihinden önce tahakkuk ettirildiği halde aynı tarih itibariyle ödenmemiş olan eksik işçilik sigorta primi tutarları;

Genel sağlık sigortası sayılmalarından dolayı tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası primi borç asılları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

Yukarıda sayılan genel sağlık sigortası dışındaki borçların ödeme süreleri bittiği tarihten itibaren 11 Eylül 2014 tarihine kadar yurt içi üretici fiyatları endeksi değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarla birlikte ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası borçları silinecektir.

30 Mayıs 2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fillere ilişkin kesilen ve 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle SGK’ya ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının %50’si silinecek. Kalan tutarın ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren 11 Eylül 2014 tarihine kadar yurt içi üretici fiyatları endeksi değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarla birlikte ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası affedilecektir.

Yapılandırmaya taksitle ödenmek için başvurulması halinde, gelir testi yaptırmış olanların, kapsama giren borçlarına ait bütün gecikme zam ve cezaları yani gecikme faizleri silinecek.

Bunun yerine borç asıllarına (anaparaya) ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 11 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları uygulanarak bulunan tutar esas uygulanacak. Bu şekilde hesaplanan tutar, borç aslına eklenecek ve bu şekilde yapılandırma kapsamında ödenmesi gereken borç miktarı bulunacak” dedi.

Ayrıca Fırat, “Hiç gelir testi yaptırmamış kişilerin yapılandırmaya tabi tutulacak borçları ise 31 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar gelir testine başvurmaları halinde, gelir testi sonucu tespit edilen aylık gelirleri esas alınarak yeniden hesaplanacak.

Bu süre içerisinde gelir testine başvurmayanlar içinse Kurum da kayıtlı mevcut borç tutarı esas alınacak.

Daha  önce gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanlar, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası primi ödenmemiş olan süreleri için de gelir testi yaptırıp primlerini düzelttirebilecek.

Genel sağlık sigortası prim borcu olanlar, prim borcu aslının tamamını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 8 ay (sekiz ay) içinde ödemeleri halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecek, yani gecikme faizi tamamen silinecek, dolayısıyla sadece borcun anaparası alınmış olacak.

Hesaplanacak olan borçların taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçlular başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini seçebilecek.

Taksitler her ay değil, iki ayda bir ödenecek. Dolayısıyla 18 taksitli ödemelerde taksit süresi 36 ay olacak.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN