Üniversitemiz Kültür-Tabiat Varlıklarını Belgeleme ve Analiz Laboratuvarı Ülkemizde Büyük Bir Boşluğu Dolduruyor.
Ahi Evran Üniversitesi Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı(AHİLAB) projeleri kapsamında Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile oluşturulan Kültür-Tabiat Varlıklarını Belgeleme ve Analiz Laboratuvarı, zengin tarihsel bir mirasa sahip olan ülkemizin tarihsel mirasının korunması, belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarımı ile ilgili büyük bir eksikliği ortadan kaldırdı.
Dünyanın büyük üniversitelerinin bu alana yatırım yaptığı ve çok kapsamlı laboratuvarlar kurduğu günümüzde, kültür varlıklarının dijital olarak belgelenmesi ve korunması ile ilgili Üniversitemiz Laboratuvarı’nda da önemli cihazlar bulunuyor.
Bunların başında 3D yersel tarayıcılar ile 3 yüz metre mesafede gördüğü her objenin x,y,z ve rgb bilgilerini alarak bulunduğu ortamı üç boyutlu haritalandırabilen Leica C10 lazer tarayıcı gelmektedir.
Laboratuvarda bulunan Creaform Handyscan ve Nextengine 3D mobil lazer tarayıcılar ise uygulandıkları objenin katı modelini çıkarmaktadır.
Bu cihazlar sayesinde tarihi bir eserin kopyası alınabilmekte, eser bir zarar gördüğünde 0,001nm hassasiyetiyle aslına uygun şekilde kopyası yapılabilmektedir.
Laboratuvarda gerçekleştirilen projelerin Makerbot Replicator 2 3D masaüstü yazıcıları ile 3D çıktıları da alınabiliyor.
Restorasyonu yapılan eserlerin nem sorunları Trotec Thermal Kamera’sı ile daha proje aşamasında tespit ediliyor ve bu cihazdan alınan veriler ile lazer tarama verileri ülkemizde ilk olarak Üniversitemiz Laboratuvarı’nda birleştirilerek yapının 3D termografi haritası oluşturulabiliyor.