El dokumacılığı kan kaybediyor

8 Ağustos 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
3071 defa okundu.
El dokumacılığı kan kaybediyor

El dokumacılığı gibi köklü bir sanat kolu her geçen gün kan kaybediyor.

El dokumacılığı kan kaybediyor Türklerin Anadolu’ya geçişi ile birlikte en önemli el sanat ürünlerinden biri haline gelen el dokumacılığı halıcılıkta, standart kalite sistemine önem verilmemesi halinde, halıcılığın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı belirtildi.

İlimiz Yılmazlar Halı İşletmecisi Duran Yılmaz, renk desen ve işçilik olarak dünyanın en saygın el dokuma halılarının yıllardan beri dokunduğu Anadolu’da, yapılan temel anlamdaki bazı yanlışlarla bu köklü sanat kolunun gücünü her geçen gün kaybettiğini söyledi.

Son yıllarda global ekonominin de bir sonucu olarak Türkiye’ ye Çin başta olmak üzere Hindistan, Pakistan ve Afganistan’dan el dokuma halılarının ithal edildiğini söyleyen Yılmaz, kalite standart yapısının ucuz işçilik nedeniyle olmadığı ucuz halılarının yabancı turistlere Türk halısı altında satımı ile ciddi boyutta sorunların yaşandığını belirtti.

El dokumacılığı halıcılığın adeta yok oluş sürecinin hızlandığını söyleyen Yılmaz, “Dünya ölçeğinde el dokuması yün ve ipek halıları ile Türkiye haklı bir üne sahip, bu kesinlikle tartışılmaz gerçek. Son yıllarda bir dizi önlemlerin de alınmasına karşın yurda sokulan halılar ne yazık ki el dokuması Türk halısı olarak turistlere pazarlanıyor. Bu süreçte halıyı satın alan turist, birkaç yıllık bir kullanımla birlikte halının renk dokusunun kaybolduğunu ve ciddi bir tahribatının olduğunu belirterek ilgili birimlere başvuruda bulunuyor. Bu gelişmeler özellikle son yıllarda ciddi manada arttı. Bir yanda dünya ölçeğinde önemli bir yere gelmiş halılarımız itibarsız hale gelirken, ülke döviz girdisi bakımından da ciddi bir düşüş yaşıyor. Öyle inanıyorum ki temel bir açmaz haline gelen bu sorunlar yumağı ile ülkenin değişik yörelerinde dokunarak turistlere satışa sunulan halılarımızdan yılda 500 milyon dolar gibi küçümsenmeyecek düzeyde bir kayıp yaşanıyor. Bu yönde ilgili birimlerin gerekli önemi göstermesi halinde, geleneksel el sanatları ürünlerimizden biri olan halı satışı ile Türkiye yılda 1 milyar doları aşkın bir döviz girdisine sahip olabilir” dedi.

El dokuma halıcılığın oldukça zor ve zahmetli bir süreçte üretiminin yapıldığını dile getiren Duran Yılmaz, kimi zaman bir ipek halının 7 ay gibi bir zamanda tamamlandığını, bunun da bu sanat kolundaki güçlüğü ortaya koyduğunu kaydetti.

Haber: Fahrettin TOKER

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN