Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği yaptığı basın açıklamasında Razaman ayının bitmesiyle birlikte piknik sezonu tekrar açıldı.
Buraya kadar güzel ama bu güzelliklerin kabusa dönüşmemesi için aman dikkat! Zira doğayla birlikte keneler de gezinmeye başladı.
Peki kenelerden korunmak için alınması gereken tedbirler neler? Keneler vücuda en çok hangi bölümlerden giriyor? Vücudumuzda kene ile karşılaşınca ne yapmalıyız? Öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin yanı sıra kenelerin başka zararları var mı? Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği, piknik mevsiminin tekrar başlaması ile risk oluşturan kenelere karşı çok önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
Keneler genellikle çalılıklarda ve çok yapraklı yerlerde geziniyor.
O nedenle bu alanlara girilecekse kapalı giyinmek gerekiyor.
Hatta pantolonun paçasını çorabın içine sokmak şart! Kollar kapalı olmalı. Kene kovucu kremler ya da kıyafete sıkılan spreyler kullanılmalı.
Özellikle en çok girme yolları olan boyun yakalarına, kollara, kol uçlarına, bacaklara, ayaklara, pantolon paçalarına iş bununla da bitmiyor.
Bu tür alanlara gittikten sonra da evde üst başı tamamen çıkarıp hemen duşa girmek, piknik kıyafetlerini de hemen yıkamak gerekiyor.
Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği, “Keneler en çok boyundan, kollardan ve bacaklardan giriyor.
Daha çok kıyafetlerimize yapışıp yerleştiği için vücudumuzun gizli kıvrımlarına girdiği hissedilmeyebiliyor bu nedenle” dedi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kene tehlikelerinide beraberinde getiriyor.
Türkiye için önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı bahar ayları ile birlikte görülmeye başlıyor. Büyük çoğunluğunun ilk başvuru yerinin acil servisler olması nedeni ile acilde çalışan hekimler başta olmak üzere tüm hekimlerin farkındalıklarının ivedilikle artırılmasına çalışılıyor. Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği, “Kişi Kırım Kongo Kanamalı ateş olgularının yoğun olduğu bölgelerde yaşıyorsa veya kene ile temas öyküsü son iki hafta içinde varsa; ateş, baş ağrısı, yaygın vücut eklem ağrıları, ishal ve kanama bulgularının en az ikisinin varlığında hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Özellikli olarak bu hastalıkta ölümler geç kalınması nedeni ile artıyor” diye konuştular. Kenelerin neden olduğu bir başka hastalık da Lyme hastalığı. Lyme hastalığı, kene ısırığına bağlı mikrobun neden olduğu, vücudun birden fazla sistemini tutan bir hastalık. Hastalık kene ısırılmasından sonra antibiyotik ile ilk dönemde tedavi edilmezse süregenleşiyor. Isırıldıktan sonra ilk aydaki dönem Evre 1 (erken lokal enfeksiyon) olarak adlandırılıyor. Bu dönemde kenenin ısırdığı yerde kırmızı, yuvarlak ve kenara doğru yayılan ve yaranın orta bölgesindeki kızarıklığın sönükleştiği “boğa gözü” olarak tanımlanan döküntü görülüyor. Bu dönemde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı görülebiliyor. Bu dönemde uygun antibiyotik tedavi verilmezse Evre 2 (erken yaygın enfeksiyon) dönemi gelişiyor. Bu dönemde vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayarak sinir sistemi, kalp ve iskelet sistemine ait bulgular oluşturuyor.