Arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesini engelleyen kanun anlatıldı

15 Temmuz 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
950 defa okundu.
Arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesini engelleyen kanun anlatıldı

Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından kanun hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.

Arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesini engelleyen kanun anlatıldı11.07.2014 günü İl Müdürlüğü, 6537 sayılı Kanun ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında, tarım arazilerinin satış, hibe veya takas yolu ile devir işlemleri ve miras yoluyla intikal işlemlerinde uygulama birlikteliğinin sağlanması amacıyla bir  toplantı düzenledi.

İl Müdürü Kenan Şahin’in başkanlığında düzenlenen toplantıya, Tapu  Müdür Yardımcısı Halim Dönmez, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ersin Öğülmüş,  6 ilçe müdürü ve konu uzmanı teknik personeller katıldı.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 15.05.2014 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden İl Müdürü Kenan Şahin, “5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmiştir. Yeni yasal düzenleme ile ekonomik bütünlük, asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeterli gelirli tarımsal arazi büyüklüğü kavramları tanımlanmış, belirlenen büyüklükteki tarımsal araziler üzerinde gerçekleştirilecek mülkiyeti aktarıcı nitelikli işlemlerin yanı sıra, ifraz, intikal ve miras taksimi işlemlerine önemli değişiklikler gelmiştir” dedi.

Şahin, “Yapılan kanun değişikliği ile üretim faaliyet ve girdileri rasyonel ve ekonomik olarak kullanıldığı takdirde, bir tarımsal arazide elde edilen verimliliğin, söz konusu tarımsal arazinin daha fazla küçülmesi halinde elde edilemeyeceği Bakanlıkça belirlenen en küçük tarımsal parsel büyüklüğü olarak kabul edilmiştir. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü, mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar olarak belirlenmiştir. Bu kanunla birlikte tarım arazileri koruma altına alınmış, verimliliğin üst seviyelere çıkarılması hedeflenmiştir” diye konuştu.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün 81 İl’e göndermiş olduğu uygulama talimatı doğrultusunda toplantının gerçekleştiğini ve toplantıya katılan teknik personellere bu kanunu uygulamaya koyma konusunda çok iş düştüğünü ifade eden Şahin, “Sizlerin de görev yaptığınız yerlerde bu kanunu layığı ile uygulamaya koymanız gerekiyor. Takıldığınız konularda İl Müdürlüğümüz Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü’ne danışıp birlikte hareket ederseniz daha başarılı oluruz” dedi.

Daha sonra toplantıya katılan teknik personellere Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından kanun hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.

Anahtar Kelime: ,
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN