Gezici satıcılar ile ilgili emir ve yasaklar olmasına rağmen dışarıda yiyecek satılmasına yine de engel olunamıyor.
Satıcılara ceza uygulanıyor mu? Emir ve yasaklara uymayan var mı? Kırşehir halkının seyyar satıcılardan aldığı yiyecek ve içecekler ne kadar sağlıklı? Belediye ekipleri bu konuda ne kadar hassas?
Gezici satıcılar ile ilgili emir ve yasaklar aşağıda belirtildiği gibidir. Bu kurallara uymayan satıcılara yetkili makamlarca cezai işlem uygulanacağı belirtilmiştir.
Madde 10-
(1) Gezici satıcılar ile ilgili aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.
a) Gezici satıcılık yapma izni olmadan satış yapmak,
b) Belediyece izin verilmeyen yerlerde gezici satıcılık yapmak,
c) İzinsiz olarak gezici gıda maddesi satışı yapmak,
ç) Gezici satıcılar için belediyenin belirlediği kıyafeti giymemek,
d) İzin alarak gezici satıcılık yapanların portör muayenelerini 6 ayda bir yetkili kuruluşlara yaptırmamak ve bu muayene cüzdanlarını yanlarında taşımamak,
e) Gezici olarak izinli satış yapanların, sattıkları malı nereden aldıklarını belirten faturayı yanlarında bulundurmamak ve kontrolde göstermemek,
f) Açıkta ya da ambalajsız, bardakla su, ayran ve benzerlerini satmak,
g) Simit türü benzeri unlu mamullerin satışı için belediyelerce belirlenecek standartlardaki araçlarda satış yapılması şartı ile izin verilebilir. Bu araçlar kesinlikle camekânla kapalı olacak, ürünlere kesinlikle çıplak elle temas edilmeyecektir. Bu araçların camekânında satışa çıktığı fırın veya yapım yerinin ismi, adresi ve fiyatı yazan 20×20 ebadında bir levha asılı olması zorunludur.
ğ) Hazır gıda (fast-food) türü gıda maddesi satışına uygunluğu yetkili birimler tarafından onaylanmış motorlu vasıtalariçinde gıda maddesi satan gezici satıcılar, satış yapmak istedikleri alan için belediyeden izin almaları zorunludur.
h) Motorlu vasıtalarda hazır gıda (fast-food) türü gıda maddesi satılabilmesi için bu vasıtalarda müteaddit havalandırma menfezleri bulundurmaları zorunlu olup, bu vasıtaların hazır gıda (fast-food) türü gıda maddesi satışından başka maksatla kullanılması yasaktır.
ı) Motorlu vasıtalarda mamul gıda maddesi satan esnafın bu maddeleri ruhsatlı imal yerlerinden almaları ve belgelemeleri zorunludur.
i) Motorlu vasıtalarla mahallelerde gezici her türlü satış yapanlar, tüp gaz (LPG), su, kömür vb. satışı yapan bayilere ait araçlar dâhil sokaklarda megafon, hoparlör vb. ile bağırmak, klakson çalmak yasaktır.
Kırşehirli vatandaşlarda bu konuda; “Çocukarımız dışarıda gördükleri şeyleri tatlıları kurabiyeleri istiyorlar bizler yanındayken her ne kadar engel olsakta okul çıkışı,öğle arasında seyyar satıcılardan aldıkları yiyecek içecekler ne kadar sağlıklı biz endişeleniyoruz. Vatandaş olarak çocukların dışarıdan yiyecek almamasını desteklemeli, çocuklarımızı uyarmalı ve ambalajlı yiyecek almaya teşvik etmeliyiz.” Dediler.
Objektiflerimize takılan görüntüde seyyar satıcılar ile ilgili emir ve yasaklarda belirtilen kurallara ilimizde bulunan bazı esnafların uymadığı tespit edilmiş olup, 40 Arena Gazetesi olarak Kırşehir halkının sağlığının korunması için bu emir ve yasaklara uyulmasını, Kırşehir halkının da bu konuda duyarlı olmasını siz değerli okurlarımızdan rica ediyoruz.