Kırşehirli akademisyen Ceylan
TRT’de Ahiliği anlattı, tt oldu

7 Mart 2023
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2534 defa okundu.
Kırşehirli akademisyen Ceylan<br>TRT’de Ahiliği anlattı, tt oldu

Kırşehirli akademisyen Ceylan
TRT’de Ahiliği anlattı, tt oldu

TRT Ekranlarında yayınlanan Gündem Ötesi programına konuk olan Tarihçi Akademisyen Kazım Ceylan, Ahilik Teşkilatı ve Ahi Evran-ı Veli ile ilgili sorulara yanıt verdi.
Kırşehir’in Türklüğün merkezi olduğunu dile getiren Kazım Ceylan, ”O dönem Kırşehir’e baktığımızda son derece güçlü ve büyük alimler yetişiyor .Mesela Yunus Emre’nin ilk yaşadığı yerler Kırşehir’dir. Türkçe yazılı ilk eserlerden olan Garipname’nin yazarı Aşıkpaşa Kırşehirlidir. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu Şeyh Edebalı Kırşehirlidir” diye konuştu.
Programın sunucusu Pelin Çift ise Kırşehir’deki gençlere seslenerek, ” İnşallah genç kardeşlerimiz tüm bu tarihe hakim olurlar ve ne kadar kıymetli bir mirasın taşıyıcısı olduklarının bilinciyle bu mirasın taşıyıcısı olurlar.Çünkü Kırşehir’in bizim tarihimizde çok önemli bir yeri var, müstesna bir yeri var.Bunun daha çok bilinmesi ve anlatılması gerekiyor. Gözden kaçıyor olabilir çünkü ” diye konuştu.Kazım Ceyla ise Pelin Çift’i Kırşehir’e davet eti.
Günümüz eğitim sisteminde çocukların kabiliyetine göre yetiştirilmediğini vurgulayan Ceylan, Ahilik Sisteminde öncelikle gelen çocuğun kabiliyetine bakıldığını, hangi mesleğe uygun olduğu belirlendikten sonra ilgili ustanın yanına çırak olarak verildiğini ve ustalığa doğru yükselen kişiye sadece mesleğinin değil; fütüvvetin, iyi ve ahlaklı insan olmanın kurallarının da öğretildiğini aktardı.
Ahilerin, Ankara’da hızla teşkilatlandığını ve burada devlet haline geldiklerini belirten Kazım Ceylan, 1290-1354 yılları arasında hüküm süren Ahi Devleti’nin, Ankara’nın başkent seçilmesinde etkili olduğunu ve Atatürk’ün Ankara’yı başkent ilan ederken bu tarihi sürece atıf yaptığını ifade etti.
Ahilerin en önemli özelliklerinin inandıklarını yaşamaları olduğunu ifade eden Ceylan, ”Ahlakı sistemleştiriyorlar.
Ahlakı hayatın bütün alanlarına uyguluyorlar. Ustalığa yükselirken Türk Dilini ve Kuran-ı Kerim’i de iyi öğreniyorlar. Bunun yanında binicilik, kılıç kullanma ve ok atma gibi savaş sanatları da öğretiliyordu” diye konuştu.
Kazım Ceylan’ın TRT’de yayınlanan Ahilik ve Kırşehir konusu Türkiye ve Dünya gündemine gelirken, programın Türkiye’de en çok izlenenler arasına girdiği bildirildi. Bu programla Kırşehir sosyal medyada ilk defa tt olurken, Ahilik, doğru bir şekilde, ilgi çekici yönleriyle ve tam bir ehliyetle hiç olmadığı kadar geniş kitlelere anlatıldı. Ayrıca Kırşehir’in kültürel zenginliği ve tarihi öncülüğü özellikle vurgulandı. Ahiliğin başkentinin Kırşehir olduğu perçinlendi. Ahiliğin sadece bir esnaf teşkilatlanması olmadığı, bir hayat nizamı, devlet felsefesi, insan yetiştirme modeli, iktisadi- ticari sistem olduğu ifade edildi.
Programdan sonra Pelin Çift’in Kırşehirli akedemisyen Kazım Ceylan’a, “Hocam Kırşehir sallandı, herhalde tanıtımı hiç bu kadar yapılmamıştı” diye konuşması da dikkat çekti.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN