BÜROKRAT KENAN ÖNALAN HEM DÜŞÜNDÜRDÜ HEM GÜLDÜRDÜ

8 Eylül 2015
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
759 defa okundu.
BÜROKRAT KENAN ÖNALAN HEM DÜŞÜNDÜRDÜ HEM GÜLDÜRDÜ

DSC_0908

 

Türkiye’nin görme engelli ilk bürokratı Kenan Önalan Kırşehir’e geldi. Önalan Kültür Müdürlüğü’nden verdiği konferansta katılımcıları konuşmalarıyla hem düşündürdü hem de güldürdü.

 

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce yürütülen, EDES (Engelliler Destek Programı) kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen “Sessiz Hayatlara Ses Getiren Eller Projesi” faaliyetleri doğrultusunda, engelli vatandaşların sorunlarını anlatan ve bu sorunlara nasıl çözüm üretileceğine yönelik, engellilik alanındaki öncü çalışmaları ve engellilere yönelik hizmetlerinden ötürü 2014’te “Yılın Genç Bürokratı” ödülünü alan Türkiye’nin görme engelli ilk bürokratı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Sosyolog Kenan Önalan Kırşehir’e geldi. Önalan 10.00-12.00 saatleri arasında Kırşehir Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda konferans verdi. Konferansa Vali Necati Şentürk, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, daire müdürleri, muhtarlar, polis memurları ve vatandaşlar katıldı.

Başarı yolunda engellere takılmama konusunda engellilere, aynı zamanda engelli olmayan vatandaşlara da ilham kaynağı olan toplantıda Sosyolog Kenan Önalan engelliğin zorluk ve kolaylıklarından bahsetti.

Engelliliğin kişinin bedeninde olan engelinden değil, toplumdan kaynaklandığını dile getiren Bürokrat Önalan konferansında şunları söyledi:” Ben 7 yaşından itibaren görmemeye başladım. Ben hem görmeyi tattım hem de görmemenin ne demek olduğunu öğrendim. Yani görmeyi de görememeyi de biliyorum. Ben görmenin ne olduğunu biliyorum, ama siz görememenin ne olduğunu bilmiyorsunuz.

Ben görmemeye başladığımda ailem ağladı, ama ben ağlamadım. Sokağa çıkınca eskisi gibi koşmaya devam ettim ve birkaç defa kaza geçirdim bu defa da ‘çare bulmak gerekir’ dedim ve ellerimi karşıya uzatarak koşmaya başladım. Böylece kendime beni koruyacak çareler buldum, siz görerek etrafı tanırken ben dokunarak tanıdım. Ben 7 yaşında görürken top oynuyordum, ama ben şimdi de top oynuyorum, şimdide görme engelli futbol liginde oynuyor ve sizin aldığınız keyfi alıyorum. Görmek ya da görmemek aslında mesele değil, mesele kafamızda, yani bakış açımızda. Ben Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilk görme engelli bürokratıyım, keşke ben ‘ilkim’ demeseydim de ‘500.’yüm’ deseydim. Ama ne yazık ki ülkemizde engelliye bakış açısı 2005’ten itibaren gelişti. 2005’ten sonra engellilere fırsatlar verilmeye başlandı. Ben istiyorum ki her alanda engellilere fırsatlar verilsin. Bugün engelli memur olacak ve yarın tatile gitmek isteyecek, bu arada ne yapılacak engellilere ona göre tatil yerleri oteller yapılacak.

Dünyanın en iyi kanunu olan ülkelerden biriyiz, ama uygulamalarda sıkıntılar yaşıyoruz. Ben dün noterde imza atacaktım, ama benden engelli olduğum için şahit getirmemi istediler. Ben senin okuduğun gibi okuyup yazmıyorum, ama ben Braille yazısı yazıyorum. Oysa kanun bana imza atma yetkisi vermiş. Derler ki; “Engelliyi topluma kazandırmak lazım” yanlış, asıl toplumu engelli bireylere kazandırmak lazım. Çünkü engelli gelişmeye açık, ama toplum engellilerin önünü açmıyor. Eskiden ‘polis engelliyi dövüyor’ diyorlardı, oysa şimdi polisimiz engelli bireyler için bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Gerçekten keyifli bir dünya sizler ve bizlerle birlikte olacaktır. Hep birlikte yaşayalım, aynı sınıfta okuyalım gören gözüyle görmeyen de parmaklarıyla okusun. İletişim problemi yaşamayalım.

Benim ailem benim evlenemeyeceğimi zannediyordu, oysa şimdi bana kız beğendiremiyorlar, devir değişti. Toplum ilerliyor. Eskiden görme engellilere ‘hafız’ gözüyle bakıyorlardı, oysa şimdi körler bilgisayar kullanabiliyor, kitap okuyor bizden de Matematik Profesörü çıkabiliyor. Bu anlamda bakanlık olarak “3. El” diye bir projemiz var. Bu projemiz ile eli olmayanlara bilgisayar veriyoruz ki, onlar ağızlarıyla ayaklarıyla bilgisayar kullanıyorlar. ”

Bürokrat Önalan bir gün başından geçen bir olayı şu şekilde anlatarak, katılımcılarda farkındalık oluşturdu:”Bir gün takım elbisemi giyinmişim, elimde çiçek. Karşımda yol önüme kaldırım taşı çıkmış ve yere 2.80 uzanmışım. Ben ayağa kalkıyorum, amcanın biri ne dese iyi; “Senin sahibin nerede? Oysa amca sen şunu demeliydin “Buranın kaldırımını size uygun yapmayan belediye başkanı nerede?” diye sormalısın. Ben kuyruğumla dolaşmıyorum, biz imkanlarımızı engellimize, kadınımıza, erkeğimize göre kuralım. Kendimizi geliştirelim. Farkındalığı hep birlikte oluşturalım, cahil olmayalım.”

Konferansın ardından Bürokrat Kenan Önalan katılımcıların sorularını yanıtladı. Ardından Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Toplum Destekli Polis memurları ve davetlilerle hatıra fotoğrafı çekinildi.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN