Ahilik Kırşehir’e yakışır şekilde kutlanacak

26 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
339 defa okundu.
Ahilik Kırşehir’e yakışır şekilde kutlanacak

                Kırşehir’de Ahilik Haftası için geri sayım sürerken son düzenlemeler için toplantı gerçekleştirildi.

                Kırşehir’de, 35. Ahilik Haftası Kutlamaları için hazırlık çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Ahilik Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı’nın Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara başkanlığında Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde yapıldığı belirtildi. Toplantıda, 12-18 Eylül tarihlerindeki 35. Ahilik Haftası Kutlamaları ile ilgili programın görüşüldüğü ifade edildi. Hafta kapsamında düzenlenecek etkinliklere son şeklinin verildiği vurgulanan açıklamada, toplantıya Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rektör Vatan Karakaya, Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ve il protokolünün katıldığı kaydedildi.

                Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Buhara, Ahiliğe ve Kırşehir’e yakışır bir kutlama programı gerçekleştirileceğini bildirdi.

                Bilindiği gibi Ahilik; Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran-ı Veli tarafından 1200’lü yıllarda kuruldu.

                 Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi kaynaklarından derlenen bilgilere göre, Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında etkili olan ve kökleri bin yıl öncesindeki Fütüvvetnamelere kadar dayanan Ahilik, o dönemde Anadolu’ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkanı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yaptı.

                Türk-İslam kültürüne özgü bir medeniyet hareketi olan Ahilikte esnaf arasındaki mesleki ve dini dayanışma, 740 emredici kuralla şekillendirildi. İslam’ın engin ve evrensel prensiplerini dünyaya farklı bir pencereden sunan teşkilat içindeki esnaf, kazandıkları paranın bir kısmını yardım sandıklarında biriktirip, ihtiyacı olanlara harcadı.

                Belirli bir hiyerarşiyle teşkilatlanan Ahiler, yamaklar, çıraklar, kalfalar, ustalar, halifeler, şeyhler, ve şeyhül meşayih olarak bu kültürdeki yerini aldı. Öğrenci olarak teşkilata alınanlar kaynağını İslam ahlakından alan 124 maddeyi öğrenerek eğitimine başladı. Ahilik teşkilatı, sadece erkekleri değil kadınları da eğiterek bir meslek sahibi yaptı. Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı, kadınları bir araya toplayıp eğittikten sonra üretken bir hale getirilmelerini sağladı.

                13. yüzyılda kurulan ve Anadolu’nun o dönemdeki adından dolayı Bacıyanı Rum ismi verilen bu teşkilat, dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak biliniyor. Bu teşkilat, Bizans ile olan savaşlarda ve Moğol akınlarına karşı özellikle cephe gerisinde büyük hizmetler verdi. Ahilik teşkilatı, Batı’da 17. ve 18. yüzyıllarda tartışılan ve 19. yüzyılda uygulanmaya başlanan esnafın teşkilatlanması, üretimde kalite standardı çalışmaları ve mesleğin bir ahlakının olması ilkelerini yüzyıllar önce Anadolu’da uygulayarak bu alanda da örnek oldu.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN