Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kültün balıkçılığı için startı verilen çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili olarak resmi internet sayfası aracılığıyla bilgiler aktardı.
Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden projeye ilişkin yapılan bilgilendirmede şu ifadeler kaydedildi: “Kırşehir İli Merkez, ilçesi Toklumen Köyü, Hirfanlı Baraj Gölü 5. Bölge mevkiindeki İsmail Şahin tarafından yapılması planlanan Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği Tesisi projesi ile ilgili olarak Kırşehir Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır” denildi.
Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede ayrıca şu detaylara değinildi: ” Tesisin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülmektedir. Kullanılan ekipmanların düzenli olarak bakımları ve değişimleri yapılarak bu sürenin uzatılması planlanmaktadır. Tesiste yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 8 saat çalışılacaktır. Tesiste 08.00:18:00 saatleri arası çalışma yapılacaktır. Tesiste 2 personel çalışacaktır.
Tesis personelin ihtiyaçlarının giderilmesi sonucu oluşan katı atıklar ağzı kapalı bidonlarda biriktirilip, düzenli olarak taşınarak, Kırşehir Belediyesi çöp konteynırlarına bırakılacaktır. 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren“Atık Yönetimi Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır. Ölü Balıklar kafeslerin altında konik şekilde bulunacak olan sık dokunmuş ağlarda toplanacaktır. Kafesler her hafta periyodik olarak kepçeyle kontrol edilerek, ölü balıklar kepçeyle çıkarılarak, 29 Haziran 2004 tarih ve 25507 sayılı Resmi Gazete‟de yayınlanarak yürürlüğe giren Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği‟nin 21.maddesi (b) fıkrası gereği ölü balık imha çukuru alanında kireçlenecek ölü balık çukuruna gömülerek imha edilecektir. Tesiste personel kaynaklı evsel atıksu oluşacaktır Personel Toklumen Köyü’nden temin edilecektir. Her personel sosyal ihtiyacını kendi evine giderek karşılayacaktır. Prosesten kaynaklı atıksu oluşmayacaktır. Proje İsmail Şahin tarafından Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Toklumen Köyü, Hirfanlı Baraj Gölü 5. Bölgede adresinde “Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği Tesisi”dir. Faaliyet sahası, Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Toklumen Köyü, Hirfanlı Baraj Gölü 5. Bölgede 28.000 m2 ’lik su yüzey alanında ağ kafeslerde 450 ton/yıl Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhyncus mykiss) yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Gökkuşağı Alabalık yetiştiriciliğinde en son teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak projelendirme yapılmış, kullanılacak ekipmanlar ve sistemler buna göre belirlenmiştir. Gökkuşağı Balığı yetiştiriciliğinde temel prensip yetiştirme ortamındaki balıklara düzenli bir şekilde daima aynı kalitede su temin etmektir. Aynı zamanda su miktarı ile kalite arasındaki sıkı ilişki de göz ardı edilmemelidir. Bu bakımdan su miktarındaki ani değişimlerin suyun mevcut kalite değerlerini olumsuz veya olumlu yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenlerden dolayı Hirfanlı barajı seçilmiştir.Kaynak ve akarsulardan yararlanarak karada yapılabilecek beton ve toprak havuzlarda balık yetiştiriciliği diğer bir alternatif yetiştiricilik şekli olmakla beraber, başta bu tür kaynakların az olması, yeterli arazi ve su teminindeki imkânsızlıklar, ulaşım sorunları, kapasite artışı ve üretim miktarını sınırlamakta, ayrıca yüksek maliyete sebep olmakta dolayısıyla bu gibi yerler göl balığı üretimi için yoğun üretime fazla imkan vermemektedir. Personel istihdamı açısından değerlendirildiğinde ise; sahada çalışacak personelin yerleşimlerden sağlanabilmesi faaliyetin alternatifleri olarak sıralanabilir. Projenin olası çevresel etkileri rapor kapsamında belirtilen hususlara uyulması durumunda çevresel bir yatırım olduğu söylenebilir. Proje kapsamında şu an itibari ile herhangi bir alternatif alan veya teknoloji düşünülmemektedir.Balık yetiştiriciliğinde kullanılacak yem, balığın tür ve boyutuna göre fabrikasyon olarak üretilmektedir.
Her gün sabah, öğle ve akşam olarak oranlı ve düzenli bir şekilde yemleme yapılacaktır. Balık beslemede su sıcaklığı önemli bir faktör olduğu için yemleme oranlarında yem üreticilerinin önerdiği oranlar baz olarak alınacaktır. Genellikle göl ortamında kış aylarındaki farklı ve düşük sıcaklıklar büyümeyi doğrudan etkilediği görülmektedir. Su sıcaklığına paralel olarak yem tüketimi artmakta veya azalmaktadır. Bu durumda büyüme hızı da doğrudan etkilenmektedir. Bu yöntemle yemlemede, balıklar özenle yavaş bir şekilde ve en az yem zayiatıyla yemlenmektedir. Su kirliliğine karşı önlem olarak uygun dozda, kaliteli ekstruder yemler kullanılıp havuzlardaki balık yoğunluğuna gerekli özen gösterilecektir. Ekstruder yem suya atıldığında parçalanmayan, su yüzeyinde askıda kalan sindirilebilme oranı yüksek, atık oranı azdır. Üretimde kullanılacak yem piyasadan temin edilecektir. Yemleme kartları düzenli olarak işlenecektir.”
(Haber Merkezi)