Kırşehir bağlantı yolunun tamamı trafiğe açıldı

19 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
186 defa okundu.
Kırşehir bağlantı yolunun tamamı trafiğe açıldı

Ankara-Niğde Otoyolu, Kırşehir bağlantı yolunun tamamının trafiğe açılması Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylandı.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin Resmi Gazete’de yer alan ilanına göre, söz konusu bağlantı yolunun son 5 kilometresi de trafiğe açılarak tamamı kullanılır duruma geldi.

Erişme kontrollü karayolu olarak trafiğe açılan bu kesime, yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlilerin girmesinin yasak olduğu belirtilirken, mecburi asgari hız saatte 40 kilometre, azami hız da 110 kilometre olarak belirlendi.

Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde, yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlilerin girmesi yasaktır. Bilindiği gibi Ankara-Niğde Otoyolu’nda Erişme Kontrollü Karayollarında (Otoyol) mecburi asgari hız 40 km/saat olup, azami hız 120 km/saat’tir. Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde ve kavşaklarda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri gitmek yasaktır. Aracın mekanik arızası durumunda en sağdaki emniyet şeridinde (Bankette) kısa süreli durulabilir. Belirli yerler (Köprülü Kavşaklar, ücret toplama istasyonları vb.) ve şartlar dışında otoyola giriş ve çıkış yasaktır. Karayolu sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan tel çitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek amacıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve başka şekilde tahrip edilmesi yasaktır. Otoyolu kurallarına uygun olarak kullanmayan kişilere ve otoyola giren hayvan sahiplerine 6001 Sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre, otoyolda çevreyi kirletenlere ise 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre idari para cezası doğrultusunda gerekli işlem yapılacaktır. Ayrıca otoyol kullanan herkesin bu maddelere ilave olarak 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na uyma zorunluluğu vardır. Otoyola cephesi bulunan müesseselerin kendi faaliyetlerini sürdürdükleri binalarına tanıtma levhaları koymak istemeleri halinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nden izin almaları gerekmektedir.

Güvenli sürüş için ise Kırşehir’den geçen Ankara-Niğde Otoyolu’nda şu detaylar aktarıldı: “Aracını kurallara, yol ve hava koşullarına uygun ve diğer sürücüler için tehlike yaratmayacak şekilde araç sürmek olarak tanımlayabiliriz. Güvenli araç sürüşleri için ; Yolculuğa başlamadan önce uykusuz ve yorgun olmadığımızdan emin olmalıyız. Aracımızın direksiyonuna geçmeden önce ayna, lastikler, silecekler, silecek suyu gibi kontrollerini yapmalıyız. Aracımızın direksiyonuna sürüş güvenliğimizi bozmayacak rahat kıyafetler seçerek oturmalı ve güvenli sürüş pozisyonunda kullanmalıyız. Aracımızı çalıştırmadan hem kendimizin hem de varsa araçtaki diğer yolcuların emniyet kemerinin takılı olduğundan emin olmalıyız. Aracı çalıştırıp , hareket etmeden önce göstergeleri kontrol etmeli , olumsuz bir durum olup olmadığına bakmalıyız. Otoyol boyunca araçların sınıflarına göre hız limitlerine dikkat etmeli , trafik ve levhalara uygun hareket etmeliyiz. Sürüş esnasında dikkat dağıtacak , sürüş güvenliğini tehlikeye atacak tüm hareketlerden uzak durmalıyız.  Şerit değiştirme kurallarına uymalıyız ve kontrollü şerit değiştirmeliyiz. Köprü ve viyadükler yoldan önce buzlanma riski taşıdıkları için araçların hızlarını bu bölgelerde azaltmalıyız. Uzun yolculuklarda düzenli olarak molalar vermeliyiz. Aracımızda olması muhtemel arıza durumlarında trafik düzeni ve güvenliğini tehlikeye atmamak için emniyet şeridine veya ulaşılabilir durumda ise en yakın servis alanına geçmeliyiz. Trafikte kurallara ve diğer yol kullanıcılarına saygının güvenli sürüşte asli unsur olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.”

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, son 20 yılda ulaşımın her alanına yatırım yaptıklarını ve Türkiye’nin altyapı sorununu büyük ölçüde çözdüklerini belirtti. Ülkenin ihtiyacı olan projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, “Milletimize hangi sözü verdiysek yerine getirdik. 7 gün 24 saat çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Dev projeleri milletimizin hizmetine sunduk. O projelerden biri de Ankara-Niğde Otoyolu.” değerlendirmesinde bulundu. Karaismailoğlu, otoyol ringinin bir parçası olan Ankara-Niğde Otoyolu’nun, 275 kilometresi ana gövde, 55 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplamda 330 kilometre uzunluğunda olduğunu belirtti. Tamamı 16 Aralık 2020’de trafiğe açılan otoyolun, Edirne’den başlayarak, İstanbul ve Ankara üzerinden Güneydoğu’ya kadar uzanan ve yapılması planlanan Şanlıurfa-Habur Sınır Kapısı kesimini de kapsayan TEM (Trans European Motorway) Otoyolu’nda kesintisiz ulaşım sağladığını bildiren Karaismailoğlu, otoyolun hizmete açılmasıyla Ankara ile Niğde arası seyahat süresinin 4 saat 14 dakikadan 2 saat 22 dakikaya indiğine işaret etti. Karaismailoğlu, “Açıldığı günden bu yana otoyoldan 8 milyon 961 bin araç geçiş yaptı. Zamandan yıllık 450 milyon lira, akaryakıt tüketiminden yıllık 278 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 728 milyon lira tasarruf edildi. 57 bin ton karbon emisyon azaltımı sağlandı.” bilgisini verdi. Son 20 yılda otoyol ağını 2 kattan fazla artırarak 3 bin 633 kilometreye ulaştırdıklarını belirten Karaismailoğlu, “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı” ışığında projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı. Karaismailoğlu, 2053’e kadar otoyol uzunluğunun 8 bin 325 kilometreye yükseleceğini belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’nin geleceğini inşa etmeyi sürdüreceğiz. Yaptığımız her yatırıma bir kulp bulmaya çalışanlara rağmen yolumuzda ilerliyoruz. Biz, Türkiye’nin, milletimizin geleceği için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.”

 (Haber AA)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN