Terzilik mesleği unutuldu

9 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
190 defa okundu.
Terzilik mesleği unutuldu

Terzilik mesleği ile hayatını sürdüren Tayfun Demir, son yıllarda artık mesleğin nitelikli eleman yetiştirmediğini söyledi. Demir, “Bu mesleğin içine önceden girip devam ettirenler var ama yeni nesilde bu mesleği öğrenmeye dair bir heves yok” dedi.
Demir hayatını uzun yıllardır yaptığı terzilik mesleği üzerinden kazandığını dile getirdi. Mesleğini sanat olarak adlandıran Demir, günümüzde tekstil sektörü ile her şeyin artık tek elden çıktığını ve niteliğin azaldığını da sözlerine ekledi.
“Tüketim toplumuyuz”
Demir, “Terzilik mesleği artık unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Çünkü artık bu alanda yetişmek, öğrenmek isteyen yok bunu kabul etmemiz gerekiyor. Piyasada var olanlar gelebildikleri yere kadar gelmeye çalışıyor, olmayanların zaten artık şansı yok. Günümüzde insanlar her şeyi çabuk tükettikleri gibi modanın aynı zamanda çok hızlı tüketildiği bir çağdayız. Önceden insanlar beğendikleri bir şeyi giyebilmek için gidip kumaş alırlardı sonrasında modelini düşünürlerdi buna kafa yorarlardı. Diktirdikleri kıyafetlerini de uzun seneler boyunca giyerlerdi. Tekstil sektörünün ilerlemesiyle birlikte böyle bir şey kalmadı. İnsanlar mağazadan bir kıyafet alıyor sonrasında modası geçiyor başka bir kıyafet alıyor ve bu işlem birer dişli gibi böyle devam ediyor” dedi.
“Meslek erbabı kalmadı”
Makineleşme ile beraber birçok alanda olduğu gibi artık insan gücüne daha az ihtiyaç duyulduğundan söz eden Demir, “Tekstil sektöründe her kişinin sadece bir görevi var. Örneğin biri overloktan sorumlu, bir diğeri sadece cep yapıyor vs. gibi. Durum böyle olunca insanlar mesleğimizin püf noktalarını, ince detaylarını öğrenmiyorlar. Zaten artık çok fazla bu mesleğe karşı ilgili öğrenmek isteyen de kalmadı. İnsanlar bu meslekte yetişmediği için tekstile yöneliyorlar. Tekstil fabrikaları da fabrikasyon yapıyorlar bu yüzden de meslekten uzaklaşıyorlar. Dediğim gibi günümüzde genç bir terzi görme ihtimali çok düşük hatta bence yok, bu yüzden meslek erbabı da maalesef kalmadı.” diye belirtti.
Demir, “İnsanlar artık hazıra konuyor. Onlar için giyimlerini tasarlayan ve daha hızlı üreten, sadece gidip satın almakla uğraştıkları noktadalar. Bu yüzden de terziye bir giyim ürünü diktirmek yerine gidip hazır almayı tercih ediyorlar. İnsanlar biraz da ekonomik durumunu da düşünmek zorunda olduğu için haklı olarak bu duruma göre de hareket ediyorlar. Çünkü eskiden elbise dikme fiyatları da daha ucuzdu. Para kazanabiliyordun, şimdi maalesef para kazama şansı da yok.” diye konuştu.
Yahni, “Terzilik mesleği eskisi gibi değil. Ekonomik durumun vatandaşa ne verdiği önemli burada. Bu mesleği yürütmek isteyen, geliştirmek isteyen çok zeki insanlar da var ve bu işte para kazanmasının yöntemini gündeme getirirsen tabii ki işlerini yapmaya devam ederler. Ama bunun dışında hiç kimse para kazanamayacağı, karnını doyuramayacağı bir işe yönelmek istemez, farklı iş kollarına yönelir. İnsanlar da kendilerince haklılar” dedi.
“Mesleğin eski tadı yok”
Demir, terzilik mesleğinin kolay olmadığından çünkü bu mesleğin bir sanat olduğundan da bahsetti. Demir, “Aynı şeyleri söyleyeceğim ama yetişen insan olmadığı için bu mesleğin sanat olmasının bir anlamı da kalmadı, buna dile getirecek insanlar da artık yok.” diyerek bu durumun altını çizdi.
Yahni son olarak sözlerine şunları ekledi: “Benim yanımda zamanında 5 tane adam çalışıyordu ve yetişiyordu. Onların çoğu yetiştiler, kendi dükkanlarını açtılar veya bir başkasının yanında çalışmalarına devam ettiler. Hayatlarını bir şekilde tekâmül ettirdiler. Fakat onlar da zaman içinde mesleği bırakınca yetişen birileri de olmadığı için eski tadı kalmadı. (Haber Cemre Bayram)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN