Ahi­lik Haf­ta­sı 12-18 Eylül Ta­rih­le­ri Ara­sın­da Kut­la­na­cak

5 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
195 defa okundu.
Ahi­lik Haf­ta­sı 12-18 Eylül Ta­rih­le­ri Ara­sın­da Kut­la­na­cak

Bu yıl 12-18 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 35. Ahilik Haftası’na ilişkin Değerlendirme Toplantısı Vali H. Mete Buhara başkanlığında yapıldı.

         Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Buhara, Ahilik Haftası kutlamalarının ilimizin bütün dinamikleri ile birlikte en güzel ve en anlamlı şekilde icra edileceğini ifade etti. Toplantı, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya’nın yaptığı sunumun ardından 35. Ahilik Haftası kapsamında düzenlenecek etkinliklere son şekli verilerek, Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik kültürünün ülkemiz ve dünya genelinde tanıtımı için öneriler alınması ve yapılan fikir alış-verişi ile sona erdi.

         Toplantıya Vali H. Mete Buhara’nın yanı sıra Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, KAEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, ilgili daire müdürleri, oda başkanları ve STK temsilcileri katıldı.

Bilindiği gibi Ahilik, 12. yüzyılda Anadolu’da kurulmuş olan bir teşkilattır. Bu teşkilatın amacı, esnaflar arasında dayanışma sağlamaktır. 14. yüzyılın ilk yıllarından itibaren Ahiliğe bağlı birçok eğitim kurumu açılmış, bu kurumlarda yüzlerce usta yetiştirilmiştir. Günümüzde de geçerli olan usta – kalfa – çırak mertebelerinin temeli Ahilik Teşkilatına dayanmaktadır. Ahilik, Anadolu’nun Türkleşmesi ve yerleşik hayata geçişin hızlanması için kurulan bir teşkilattır. Bu teşkilatta, terzilik ve tamircilik başta olmak üzere toplam 32 çeşit zanaat öğretilmiştir.

         Ahilik, 1171 – 1261 tarihleri arasında yaşamış olan Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Selçuklu döneminde kurulmuş olan teşkilat, Osmanlı döneminde de faaliyetlerini sürdürmüştür.

         Ahilik Teşkilatının Temel İlkeleri Nelerdir? Cimrilik yerine lütuf kapısı: Ahilik teşkilatının temel ilkelerini İslami ve tasavvufi değerler oluşturur. İslam’a ve tasavvufa göre tüm nimetler Allah’tan gelir ve en büyük lütuf Allah’ındır. Bu nedenle insanın elinde olan şey insana değil Allah’a aittir. Yalan yerine dürüstlük kapısı: Kişi kendi zararına da olsa dürüst ve adil olmalıdır. Bir esnaf, malını satmak için halka yalan söylememelidir. Hezeyan yerine marifet kapısı: Tasavvufta ve Ahilik teşkilatında marifetin tanımı şu şekilde yapılır: Hakkı Hakkıyla bilmek. Marifet, sadece el becerisinden ibaret değildir. Güzel söz söyleme, güzel düşünme ve yumuşak başlı olmak da marifet gereğidir. Ahilik teşkilatı geçmişten günümüze bu anlayışla idare edilmiştir. Hırs yerine kanaat kapısı: Kişi, açgözlü olmamalı ve az şeylerle yetinmesini bilmelidir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN