Türk kahvesinin fiyatı her geçen gün yükselirken, kilogram fiyatı 200 lirayı aştı. Kırşehir’in tarihi Uzun çarşısında yıllardır kuruyemiş ve bakliyat mağazasını işleten Aktar Arif Karaboğa, fiyatların daha da yükseleceğini ve zamların ne kadar süreceğini öngöremediklerini söyledi.
Karaboğa, “Kahve fiyatları çok arttı. 100 gram Türk kahvesini 21 liradan satıyoruz. Müşterilerimiz şikayet etmeye başladı. Daha ne kadar yükselecek bilemiyorum. Ama bu fiyatlar insanları zorluyor.” dedi.
“Geçen sene 6 liraydı”
Rabia Fırat ise “Evde kahve olmadan olmuyor. Mecburen kahve gerekli bir şey. Kendimiz içiyoruz, misafirlere ikram ediyoruz. Geçen sene 100 gramlık paketler 6 liraydı. Geçen ay 18 liraydı şu an 21 lira olmuş. Esnafa da bir şey diyemiyorum. Her şeyin gelişi çok yüksek ama bu kadar yüksek fiyatlar insanların cebini yakıyor.” ifadelerini kullandı.
Türk kahvesinin faydaları
Türk kahvesi kahvaltılardan, yemeklerden sonra bir fincan keyif bazen de bir gelenektir. Osmanlı döneminde ilk defa Yemenli bir vali tarafından saraya getirilen, ilk zamanlarda çorba gibi taslarda içilen kahve, ilerleyen dönemlerde ise bugün olduğu fincanlarda içilmeye başlanmış. Araştırmalara göre kararında içilen Türk kahvesinin faydaları oldukça fazla…
Yapılan bir araştırma da, her gün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun yaşama oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.
Türk kahvesinin faydalarından biri de kalp sağlığına iyi gelmesi… Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar, düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Türk kahvesinin içeriğindeki kafein tansiyonu kısa süreli olarak yükseltirken uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içildiği takdirde zararlı bir etkisi bulunmaz. Ayrıca endotel yapıyı onararak yüksek tansiyonun olası etkilerini engeller.
Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve Tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaltıyor.
Kafein, karaciğer yağlanmasına çok iyi gelir ve iltihabı azaltır. Günde bir fincan kahve içenlerde karaciğer yağlanması daha az görülür. Türk kahvesinin faydalarından yararlanırken kahvenin aşırı tüketiminden de kaçınılması gerekir. Aksi halde sağlığa fayda yerine zarar verir. Kafein nedeniyle günlük 3 fincandan fazla tüketmeyin.
Özellikle kadınlarda oluşma riski yüksek olan safra taşlarının, günde 3 fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre yüzde 25 daha az görüldüğüne işaret ediliyor.
Türk kahvesinin faydalarından biri de kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçmesi… Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı geciktirir.
Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz kahve, zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırır. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde ise bu yeteneği daha çok artırdığına işaret edilir.
Türk kahvesinin faydalarından biri de yağları eritmesidir. Kafein içeriği ile birlikte spordan yarım saat önce içilen Türk kahvesi spor esnasında yağ yakımını artırır. Kahve, adrenalin hormonu salgılatarak kalp ve dolaşım sisteminin uyarılmasını ve daha fazla enerji yakımını sağlar.
Telvesi ile birlikte pişirilmesi şüphesiz ki Türk kahvesinin antioksidan kapasitesini artırır. Böylelikle içeriğindeki polifenoller ile anti-kanserojen özellik kazanır. Yapılan çalışmalar, günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu olduğuna işaret ediyor.
(Haber Cemre Bayram)