Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binasına yapılan Çini’yi ziyaret etti. 3 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen ziyarette Rektör Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, daire başkanları ile akademik ve idari personel eşlik etti.
Çini çalışması hakkında bilgiler veren Üniversite Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken, bu eserinin Geleneksel Türk Sanatlarından olan çini ve minyatür sanatlarını bir araya getiren önemli bir eser olduğunu söyledi. Eserin; Tıp Tarihi, İslam Tıbbı, Anadolu Selçuklu Tıbbı ve Osmanlı Tıbbını temsil eden görseller barındırması bakımında önem arz ettiğini anlatan Köken, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çalışmada İslam Tıbbının önemli hekimlerinden İbn-i Sina’nın silüetini, Selçuklu Döneminden Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifasının taç kapısı ve yılan sembolünü, Çankırı Cemaleddin Ferruh Şifahanesindeki yılan sembolünü, Osmanlı Döneminden Sabuncuoğlu Şerefeddin’in çizimleriyle tasvir edilen bazı tıbbi uygulamaları ve Ahilik teşkilatının ustalık töreni olan şed kuşanma törenini görmek mümkündür. Bu görsellerde Ahilik teşkilatında olan usta-çırak eğitim modeli ile Şed Kuşatmanın, Tıp eğitiminde de var olduğu görülüyor.” Çini eserinin fiziki özelliklerine de değinen Arif Hüdai Köken, “Çini 7 metre x 2,80 metre ebatlarında olup gerek sanatsal nitelik, gerekse de işçilik açısından Türkiye’de eşsiz bir yere sahiptir.” dedi. Çini eseri hakkında bilgiler alan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, sanata her zaman önem verdiklerini belirterek Çini eserinin Tıp Fakültemize ayrı bir görsellik kazandırdığını söyledi. Çini eserinin Tıp Tarihini anlatması bakımından Tıp Fakültesi binasına yapılmasının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, bu eserin üniversitemize kazandırılmasında emeği olan Çini Ustaları Sercan Bayram ile Aslıhan Bayram’a, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’e, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Özyurt’a, Tıp Tarihçilerinden Prof. Dr. İlter Uzel’e, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken ile Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kıran’a teşekkür etti.
Ziyaret sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve beraberindekiler Çini eseri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. (Haber Merkezi)