Tercihiniz Ahi Evran Üni­ver­si­te­si Spor Bi­lim­le­ri Fa­kül­te­si Olsun

1 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
283 defa okundu.
Tercihiniz Ahi Evran Üni­ver­si­te­si Spor Bi­lim­le­ri Fa­kül­te­si Olsun

AEÜ Spor Bilimleri Fakültesi yaptığı bildirgede, İç Anadolu Bölgesinin şirin kentlerinden biri olan Kırşehir İlimizin gözdesi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin öğrencisi olmak için yapacağınız başvurular bizleri sevindirecek ve onurlandıracaktır.

Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin, kısacası toplumun tüm kesimlerinin beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek ve ülkemizi ulusal ve uluslararası arenada temsil edecek sporcular yetiştirmek temel hedefimiz olacaktır.

Bu hedefe ulaşmada etkin bir şekilde görev alacak olan öğrencilerimizin nitelikli ve donanımlı olarak yetişmeleri için gerekli özen gösterilecektir. Spor Bilimleri Fakültesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu, seçtiğiniz bölümlere yönelik olarak sizlere, en hassas ve objektif değerlendirmeyi yapmak üzere ayrıntılı bir şekilde hazırlanmıştır.

Sınav sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için Özel Yetenek Sınavı Kılavuz’unu dikkatli bir şekilde okumanızı, anlamanızı ve incelemenizi öneririz. Sınavda, insan etkisine imkân vermeyen, elektronik sistemlerle ölçülen, zaman ve sayısal değerlere dayalı değerlendirme sistemi kullanılacaktır.

Kişisel değerlendirme hatalarını tümüyle ortadan kaldıracak, hak edene hakkının verileceği şeffaf bir sınavdan geçeceğinizden hiçbir kuşkunuz olmasın.

Çevrenizde oluşabilecek ve sizi olumsuz etkileyecek söylemlere itibar etmeyiniz. Sizleri istismar edecek kişi ve gruplara fırsat vermeyiniz. Olumsuz türden söylenti ve eylemlerin, sizlerin sadece moralii bozmak ve başarınızı etkilemekten ileri gidemeyeceğini bilmenizde yarar görüyoruz.      Amacımız, sizleri sınavda ortaya koyabildiğiniz başarılarınıza göre en hassas şekilde değerlendirmek ve en yüksek dereceden en düşük dereceye kadar sıralamak ve kontenjanlarımızın elverdiği kadar adayı üniversitemizin öğrencisi yapmaktır.

 Özel Yetenek Sınavımıza katılan tüm adaylarımızın sınav süresince herhangi bir problem yaşamamaları ve sınavda üstün bir başarı sergilemeleri temennisi ile sınav süresince görevlilere karşı göstereceğiniz anlayış ve çevreye olan duyarlılığınız için sizlere şimdiden teşekkür eder ve başarılar dilerim.

Genel Hükümler

1. Özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2022-YKS’ye başvuru yapmak zorundadır.*

• 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-TYT puanını 2022-YKS yerleştirmelerinde kullanabileceklerdir ancak bu adayların 2022-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Bu durumda olup ilgili yükseköğretim

kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için 2022-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur.

2. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı KAEÜ-ÖYS; “Koordinasyon” parkurundan oluşmaktadır.

Değerlendirmeye alınacak tüm adaylar (Engelli adaylar, hariç) koordinasyon parkuru sınavına Katılmak zorundadır.

3. Adayların, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına

başvuru yapabilmeleri için TYT’ de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları

gerekmektedir.

4. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarından Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümüne başvurabilmek için TYT’den en az 160 ve üzeri puana sahip olmaları gerekmektedir.

5. Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümüne başvuran adaylardan mezuniyeti

Liselerin Spor Bölümleri ve/veya Spor Liseleri olan adaylar ile Milli Sporcu Belgesine sahip

olan adayların TYT’den en az 150 ve üzeri puana sahip olmaları gerekmektedir.

6. Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Spor Yöneticiliği Bölümüne başvuran Engelli adayların TYT’den 100 ve üzeri puana sahip olmaları gerekmektedir.

7. Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına

başvurabileceklerdir.

8. Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mentalretardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) hesaplanmış TYT puanı olanlar durumlarını ilgili yükseköğretim kurumuna “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, öğretmenlik programları hariç olmak üzere özel yetenek sınavlarına kabul edilir.

Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerli olup 2021-YKS’de 100 ve üzeri puanı olan adaylar bu puanlarını 2022 YKS’de özel yetenek sınavı başvurularında kullanabilecektir. Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazananların kayıtları yapılır.

9. Sınava girecek tüm adayların Resmi Sağlık Kurumları’ndan veya Özel Hastanelerden alacakları “Sağlık yönünden herhangi bir problemlerinin olmadığını bildiren” sağlık raporunu, başvuru belgelerine eklemeleri zorunludur.

Online olarak yapılacak başvuru esnasında sağlık raporunu sisteme yüklemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğrenimi aksatabilecek herhangi bir sağlık problemi veya engeli olan adaylar belirlendiğinde, Fakülte Dekanlığınca ilgililerden heyet raporu istenecektir.

Heyet raporunda öğrenimini aksatacak durumu belgelenen adaylar, sınavı kazansalar dahi sınavları iptal edilecektir.

10. Sınava katılacak olan Milli Sporcuların, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Milli Sporcu Belgesi Verilmesi Hakkındaki Yönetmelik kurallarına uygun olarak

alacakları milli sporcu olduklarını gösterir resmi belgeleri, durumlarını anlatan bir dilekçe ile birlikte başvuru belgelerine eklemeleri ve belgelerin bir nüshasını sınavın bütün aşamalarında yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.       Milli sporcular, başvuru ve sınav süresince diğer adaylarla aynı usul ve esaslara tabi olacaklardır. K.K.T.C. ve yabancı uyruklu adayların milli sporcu belgeleri bu sınavlar için geçerli değildir.

11. Milli sporcularda yerleştirme sıralamaları yapılırken; öncelikli olarak Olimpik A Milli sporcular, kontenjanın dolmaması halinde Olimpik B Milli ve C Milli sporcular sırasına göre

yerleştirilecektir. (Son 5 yıliçerisinde Milli sporcu olanlar). Kontenjan dolmaması halinde

olimpik olmayan A Milli, olimpik olmayan B Milli ve olimpik olmayan C Milli sporcular sırasına

göre yerleştirilecektir (Son 5 yıl içerisinde Milli sporcu olanlar).

            12. Tablo 5’te yer alan yükseköğretim programının özelliğine göre, yetenek sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan hâlinde ifade edilecektir. Bu puana bundan böyle Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP) denilecektir (Tablo 5 2022 ÖSYM Kılavuzunda yer alan).

            13. 2021-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı

sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.

            14. Adaylar Yerleştirme Puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

            15. Sınavlar, Spor Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Sınav Düzenleme Kurulu tarafından yürütülür.

            Özel Yetenek Sınav Yönerge ve Kılavuzunda karşılığı ve hükmü bulunmayan durumlarda Sınav Düzenleme Kurulu yetkilidir.

            16. Adaylar, sınavın başlayacağı saatten 30 dakika önce ve yanlarında getirmeleri gerekli belgelerle birlikte sınav yerinde hazır bulunmak zorundadırlar.

            17. Sınav günü ve saatinde sınav yerinde bulunmayan adaylar, her ne sebeple olursa olsun (rapor dâhil), ayrıca sınava alınmayacaktır.

            18. Adaylar sınava aday numarasına göre (önce kadın, sonra erkek olmak üzere) alınacaklardır. Aday numarası kayıt bitimini takip eden günde (www.ahievran.edu.tr –

www.sporbf.ahievran.edu.tr ) adreslerinde ilan edilecektir.

            19. Adaylar sınava girişlerde, Online kayıtta verilen sınava giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesini (kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya nüfus müdürlüğünden alınan

geçici kimlik belgesi ve süresi geçerli pasaport dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul

edilmez) yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Sınava giriş belgesi ve kimlik Belgesi yanında bulunmayan adaylar sınava alınmayacaklardır.

            20. Özel yetenek sınavının tüm aşamalarında sportmenliğe aykırı davranan, sınav görevlilerine ve diğer adaylara sözlü veya fiili saldırıda bulunan, sınav ekipmanlarına zarar veren ve sınav kurallarını ihlal eden adaylar, Sınav Düzenleme Kurulu kararı ile sınavdan diskalifiye (ihraç) edilecek ve ayrıca bu adaylar hakkında savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunulacaktır.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN