TFF Yönetim Kurulu’nun 20.07.2022 tarih ve 10 sayılı toplantısında kabul edilen 2022-2023 Sezonu Rezerv Lig Statüsü, TFF’nin resmi internet sitesi TFF.Org’da yayınlanarak yürürlüğe girdi.
REZERV LİG STATÜSÜ
MADDE 1 – LİGİN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI
(1) Rezerv Lig, Süper Ligde yer alan kulüplerin işbu statüde belirtilen esaslar ve oyuncu uygunlukları doğrultusunda oluşturacakları rezerv takımların katılımı ile oynanır.
(2) 2022 – 2023 sezonunda Süper Lig’de yer alan kulüplerin Rezerv Lig’e katılması zorunludur.
MADDE 2 – FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU
(1) Kulüplerin 35 kişilik A Takım Listesinde bulunan yerli ve yabancı tüm futbolcular, Rezerv Lig müsabakalarında oynayabilirler. A Takım Listesine yazılmayan yabancı uyruklu futbolcular Rezerv Lig müsabakalarında oynayamazlar.
(2) Kulüplerin A Takım Listesine yazılmayan T.C. vatandaşı profesyonel futbolcuları, Rezerv Lig müsabakalarında oynayabilir.
(3) Kulüplerin Gelişim Liglerinde tescilli yerli ve yabancı tüm amatör veya profesyonel futbolcuları, Rezerv Lig müsabakalarında oynayabilirler.
MADDE 3 – MÜSABAKA SİSTEMİ
(1) Rezerv Lig, Süper Ligde yer alan 19 takımın katılımı ile çift devreli lig usulüne göre oynanır.
(2) Müsabakalar Süper Lig fikstürü ile paralel olarak, Süper Lig müsabakalarından bir gün sonra oynanır.
(3) Müsabakalara ilişkin programlar TFF tarafından ilgililere ve kulüplere bildirilir.
(4) Müsabakalar sonunda kulüpler Futbol Müsabaka Talimatı’nın puan ve averaj usulüne göre sıralanırlar. Ligi ilk sırada tamamlayan kulüp o sezonun şampiyonu ilan edilir.
MADDE 4 – SAHALAR VE STADYUMLAR
(1) Müsabakalar stadyumlarda veya FIFA standartlarına uygun, doğal çim zeminli sahalarda oynanır. Her takım bir asıl, bir yedek olmak üzere iki adet sahayı müsabakalar başlamadan önce Federasyona bildirir.
(2) Rezerv Lig’e katılan kulüpler, Rezerv Lig müsabakalarını oynamak için kullanacakları biri asıl ve biri yedek olmak üzere en fazla iki farklı sahayı TFF’ye bildirip onay almak zorundadırlar. Sezon boyunca, TFF tarafından kabul edilmiş haklı sebepler bulunmaksızın TFF’ye bildirilen bu sahalar dışındaki sahalarda müsabaka oynanamaz.
(3) Ev sahibi kulüpler, müsabakaların oynandığı sahalarda bir doktor ile defibrilatör cihazı bulunan ambulans ve görevlilerini bulundurmak zorundadır.
MADDE 5 – TRİBÜN DÜZENLEMESİ
Müsabakaların stadyumlarda veya tribünü olan sahalarda oynanması halinde;
(1) Kulüpler, TFF ve yetkili merciler tarafından belirlenen emniyet ve güvenlik tedbirlerine uymakla yükümlüdürler.
(2) Stadyumlara seyri engellemeyecek nitelikte, talimatlarda belirtilen şekilde tribün ile saha
arasına tel, duvar, bariyer ve benzeri engeller konabilir.
(3) Tribünlerdeki merdiven boşlukları, tribün giriş ve çıkış kapı önleri kesinlikle boş bırakılmalıdır. Tel örgülere seyircilerin görüşünü engelleyici afiş, flama, bayrak, pankart ve benzerleri asılamaz.
(4) Stadyumlara ve tribünlere kapasitelerinin üzerinde seyirci alınması yasaktır.
(5) Talep edilmesi halinde, TFF Müsabaka Görevlilerine ve Disiplin Müfettişlerine protokol tribününde müsabakayı rahat bir konumda izleyebilmeleri ve herhangi bir olay anında kısa sürede saha içine inebilecekleri bir yer ayrılır.
(6) Müsabakanın stadyumda oynanması halinde, ev sahibi kulüp, misafir kulüp seyircileri için güvenliği tam olarak sağlanmış bir tribünde stadyumun oturma kapasitesinin en az %5’i oranında yer ayırmak zorundadır. Ev sahibi kulüpler, misafir takımın yazılı onayı ve İl veya İlçe Spor Güvenlik Kurulu’nun kararı ile misafir kulüp seyircileri için en fazla %30 oranında yer ayırabilirler.
(7) Müsabakalarda spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilemez ve yazılı doküman dağıtılamaz Ayrıca müsabaka alanına veya yakın çevresine bu mahiyette afiş veya pankartlar asılamaz.
(8) Müsabakaların elektronik bilet sistemine uygun stadyumlarda oynanması ve ev sahibi kulüp tarafından elektronik bilet sisteminin kullanılmak istenmesi halinde, tüm masraflar ev sahibi kulüpler tarafından karşılanacaktır.
MADDE 6 – ORGANİZASYON ve SORUMLULUK
(1) Müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık, güvenlik, tribün düzenlemesi, organizasyon, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri yapma görevi ev sahibi kulübe aittir.
(2) Müsabakalar ancak elverişsiz hava veya stadyum şartları nedeniyle ertelenebilir. Bu Statü’nün ve Futbol Müsabaka Talimatı’nın güvenliğe ilişkin hükümleri saklıdır.
(3) Kulüpler bu statünün ekinde yer alan zaman çizelgesine uygun hareket etmek zorundadırlar.
(4) Kulüpler, müsabakalarını oynayacakları stadyumu ve oyun alanını elverişsiz hava şartları ihtimali de dahil olmak üzere müsabakanın tayin ve tespit edilen tarihte oynanması için hazır hale getirmek zorundadırlar. Saha ve stadyumun hazır hale getirilmemesi nedeniyle müsabakanın oynanamaması durumunda hakem ve gözlemci ücretleri ile misafir takımın masrafları ev sahibi kulüp tarafından ödenir.
(5) Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı ev sahibi takımlara aittir.
(6) Müsabakalarda, takımların siyah bant takma veya siyah forma ile müsabakaya çıkmaları, saygı duruşunda bulunmaları TFF’nin iznine tabidir.
MADDE 7 – GÜVENLİK
(1) Ev sahibi kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında stadyum çevresinde ve
stadyum içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hareket
ederek emniyet ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak
zorundadırlar.
(2) Ev sahibi kulüpler müsabakalarda, yeterli sayıda özel güvenlik görevlisini belirlenen saatler içerisinde stadyum içerisinde ve çevresinde görevlendirmek zorundadırlar.
MADDE 8 – SAHAYA GİREBİLECEK KİŞİLER
(1) Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 10 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, bir antrenör, bir kaleci antrenörü veya yerine bir antrenör, bir eşofmanlı masör, bir tercüman ve bir doktor girebilir.
(2) Müsabaka isim listesini sahaya girebilecek yönetici, olmadığı takdirde teknik sorumlu, yoksa antrenör veya 18 yaşını doldurmuş olması kaydıyla takım kaptanı imzalayabilir.
(3) Saha kenarında oturmalarına müsaade edilenler, görevleri dışında hiçbir olaya sözlü veya fiili olarak müdahale edemezler.
MADDE 9 – TEKNİK ADAMLARIN UYGUNLUĞU
Kulüpler; A Takım Teknik Sorumlusunu veya A Takım Yardımcı Antrenörlerinden birini, bunların olmaması halinde en az UEFA A lisansına sahip bir antrenörü Teknik Sorumlu sıfatı ile Rezerv Lig müsabakalarında bulundurmak zorundadırlar.
MADDE 10 – TAKIM KADROLARI VE OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ
(1) A Takım ile Rezerv Takım arasında sezon içerisinde futbolcu geçişi bakımından Futbolcu uygunlukları ve Lig Statüsünde belirlenen diğer koşullara uygun hareket edilmesi kaydı ile herhangi bir yasak veya sınırlama olmayacaktır.
(2) Rezerv Lig müsabakalarında, takım kadrosunda bulunan futbolcuların isimlerini ve forma numaralarını içeren tek tip müsabaka isim listesi, sahaya girme yetkisine sahip yönetici, olmadığı takdirde teknik sorumlu, yoksa antrenör veya 18 yaşını doldurmuş olması kaydıyla takım kaptanı tarafından imzalanarak, en geç müsabakanın başlamasından 45 dakika önce müsabaka hakemine teslim edilir.
(3) Müsabaka isim listeleri en fazla 21 kişiden oluşur.
(4) Müsabakalarda 5 oyuncu değişikliği yapılabilir. Oyuncu değişiklikleri oyunu kesintiye uğratmamak adına devre arasında yapılacak değişiklikler hariç müsabaka esnasında en fazla 3 defada yapılabilir.
MADDE 11 – HAKEMLER ve GÖZLEMCİLER
(1) Rezerv Lig müsabakaları, en az C klasmanında bulunan bir orta ve iki yardımcı hakem yönetiminde oynanır.
(2) Rezerv Lig müsabakalarına bir gözlemci atanır.
MADDE 12 – KUPA, MADALYA ve ÖDÜLLER
(1) Rezerv Lig’de şampiyon olan takıma, şampiyonluk kupası ile birlikte 50 adet madalya verilir.
(2) Rezerv Lig’de TFF tarafından kulüplere her galibiyet için 100.000 TL, her beraberlik için ise 50.000 TL para ödülü verilir.
(3) Rezerv Lig müsabakalarını şampiyon olarak tamamlayan takıma 1.000.000 TL, lig ikincisine 500.000 TL, lig üçüncüsüne 300.000 TL para ödülü verilir.
MADDE 13 – DEPLASMAN MASRAFLARI Rezerv Lig müsabakalarında, il dışına seyahat edecek takımlara, her müsabaka için 50.000 TL deplasman yardımı yapılır.
MADDE 14 – YAPTIRIMLAR
(1) Lige katılmayan veya katılacağını bildirmesine rağmen ligden çekilen kulüplere 5.000.000 TL para cezası verilir. Lige katılım göstermeyen veya ligden çekilen kulüplerden alınacak cezalar bir fona aktarılarak lige katılan kulüplere ödül olarak dağıtılır.
(2) a) Rezerv Lig’de ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden takım hakkında, hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir.
b) Rezerv Lig’de bir sezon boyunca ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden kulüpler için 5.000.000 TL para cezası ve hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, bu takım ligden çıkarılır. Bu müsabaka tarihinden itibaren bu takımla müsabakası olan diğer takımlar müsabakaları oynamaksızın hükmen galip gelmiş sayılırlar.
MADDE 15 – OYUN KURALLARI
Müsabakalarda IFAB tarafından belirlenmiş Uluslararası Futbol Oyun Kuralları uygulanır.
MADDE 16 – FORMA SETLERİ
(1) Rezerv Lig takımları, sezon başında TFF’ye isim uygulamasına gideceğini bildirmedikleri sürece 1-18 arasındaki numaraları kullanmak zorundadırlar. Sezon başında 1-99 arasında numaralar ile isim uygulamasına gideceğini bildiren Rezerv Lig takımları, sezon başladıktan sonra bu uygulamadan vazgeçemezler.
(2) Rezerv Lig’de forma setleri ile ilgili Sportif Ekipman Talimatı hükümleri uygulanır.
MADDE 17 – TİCARİ HAKLAR
(1) TFF, Rezerv Lig ve müsabakalarına ilişkin ticari haklar ile her türlü fikri ve sınai hakkın münhasıran sahibidir ve bu haklarla ilgili her türlü tasarruf yetkisi TFF’ye aittir. TFF, Rezerv Lig ve müsabakalarına ilişkin ticari hakları futbol faaliyetlerini gerçekleştirmek ve futbolun gelişimini sağlamak amacıyla kullanma yetkisine sahiptir.
(2) TFF, Kulüplerin oynayacakları Rezerv Lig müsabakalarının televizyon, radyo, internet
ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla merkezi olarak pazarlanmasına ve
yayınlanmasına yetkilidir.
(3) Müsabakalara ilişkin futbolcu, teknik adam ve diğer görevlilere ait her türlü sesli, görsel ve işitsel görüntüler ile stadyum görüntülerini, her türlü istatiksel veri olarak veya analiz yapılması için ticari veya ticari olmayan amaçlarla işlenmesine, kullanılmasına ve saklanmasına, aktarılmasına, üçüncü kişilere alt lisans verilmesine, istatistiksel veri olarak veya analiz yapılması için olarak kamuoyu ile paylaşılmasına TFF yetkilidir.
(4) Futbolcu, teknik adam ve diğer görevlilerin müsabaka öncesi, esnası ve sonrasına ilişkin
isim, soy isim, forma numarası, her türlü sesli görsel ve işitsel (fotoğraf, video vb.) verileri; müsabakalara ilişkin bireysel ve takım istatistikleri ve datalarını; istatiksel veri olarak veya analiz yapılması için, ticari veya ticari olmayan amaçlarla Türkiye Futbol Federasyonu tarafından; işlenmesine, kullanılmasına ve saklanmasına, aktarılmasına, kamuoyu ile paylaşılması için mensuplarından gerekli onay ve izinleri almak Kulüplerin yükümlülüğündedir.
MADDE 18 – DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
(1) Rezerv Ligde gerçekleşen disiplin ihlallerinde PFDK yetkilidir.
(2) Rezerv Lig’de 4 sarı kart, disiplin yargılamaları ve cezaların infazına ilişkin Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
MADDE 19 – YÜRÜRLÜK
Bu statü, TFF Yönetim Kurulu’nun 20.07.2022 tarih ve 10 sayılı toplantısında alınan kararla kabul edilmiş ve 28.07.2022 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesi olan www.tff.org adresinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.