Sınavı Kazanmak Kadar Tercih Yapmak Da Bir Hayli Önemli!

20 Temmuz 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
190 defa okundu.
Sınavı Kazanmak Kadar Tercih Yapmak Da Bir Hayli Önemli!

2022 Yks Sı­na­vı­nın so­nuç­la­rı geç­ti­ği­miz gün­ler­de açık­lan­mış­tı. Kır­şe­hir­li Öğ­ren­ci­ler al­dık­la­rı pu­an­lar­la ter­cih yap­mak için he­ye­can­la bek­ler­ken YKS kon­ten­jan kı­la­vu­zu da ya­yın­lan­dı. Tür­ki­ye Ge­ne­li 1 Mil­yon 61 bin 686 Öğ­ren­ci­nin üni­ver­si­te­ye yer­le­şe­ce­ği açık­lan­dı.
TERCİHLER 27 TEM­MUZ-5 AĞUS­TOS TARİHLERİ ARA­SIN­DA YA­PI­LA­CAK
Ölçme, Seçme ve Yer­leş­tir­me Mer­ke­zi (ÖSYM) Baş­ka­nı Prof. Dr. Halis Aygün, sos­yal medya he­sa­bın­dan yap­tı­ğı pay­la­şım­da, “2022-YKS Yük­se­köğ­re­tim Prog­ram­la­rı ve Kon­ten­jan­la­rı Kı­la­vu­zu­nu bu hafta için­de ya­yım­la­ya­ca­ğız. 2022-YKS ter­cih iş­lem­le­ri 27 Tem­muz 2022 ta­ri­hin­de baş­la­ya­cak­tır.
Aday­la­rı­mız ter­cih­le­ri­ni 27 Tem­muz – 5 Ağus­tos ta­rih­le­ri ara­sın­da http://​osym.​gov.​tr ad­re­sin­den ya­pa­cak­lar­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Peki Öğ­ren­ci­ler ter­cih ya­par­ken neye dik­kat et­me­li­ler?
Kır­şe­hir­li Psi­ko­lo­jik da­nış­man Ha­bi­be Arıöz, Üni­ver­si­te Ter­ci­hi ya­pa­cak genç­ler için doğru ter­cih nasıl ya­pı­lır ko­nu­sun­da Arena Ga­ze­te­miz mu­ha­bi­ri­ne açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. Ha­bi­be Arıöz Açık­la­ma­sın­da Kır­şe­hir­li Öğ­ren­ci­le­re ses­len­di; Ter­cih Ya­par­ken Bun­la­ra Dik­kat Edin!
En Başta Söy­le­mek is­ti­yo­rum ki ter­cih­le­ri­niz Kır­şe­hir’in Güzel Ünü­ver­si­te­si Ahi Evran’dan yana olsun. Hem ba­şa­rı­sıy­la hem oku­luy­la hem öğ­re­tim gö­rev­li­le­riy­le adın­dan sıkça söz et­ti­ren Kır­şe­hir Ahi Evran Üni­ver­si­te­si benim siz­le­re tav­si­yem­dir.
Üni­ver­si­te aday­la­rı­nın YKS so­nuç­la­rı­nı doğru oku­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni ha­tır­la­tan Kır­şe­hir­li Psi­ko­lo­jik Da­nış­man Ha­bi­be Arıöz, “Sonuç bel­ge­si­nin sol alt kıs­mın­da­ki ‘Sınav Pu­an­la­rı’ ve ‘Ba­şa­rı Sı­ra­la­rı’ tab­lo­sun­da­ki ham puan olan TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL ve sağ alt kıs­mın­da­ki ‘Yer­leş­tir­me Pu­an­la­rı’ ve ‘Ba­şa­rı Sı­ra­la­rı’ tab­lo­sun­da­ki yer­leş­tir­me pu­an­la­rı olan Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puan tür­le­ri­ni doğru ayırt etmek ge­re­ki­yor” uya­rı­sın­da bu­lun­du.
“20 bin­den fazla bölüm, 1 mil­yo­nun üze­rin­de kon­ten­jan var”
Aday öğ­ren­ci­le­rin ÖSYM Ter­cih Kı­la­vu­zu’nda yer alan bil­gi­le­ri in­ce­le­me­si­nin fay­da­lı ola­ca­ğı­nı be­lir­ten Ha­bi­be Arıöz, “Aday­la­rın 24 ter­cih hakkı var.
Bö­lüm­le­rin ya­nın­da özel ko­şul­lar sü­tu­nu ve kı­la­vu­zun ayrı bir bö­lü­mün­de özel koşul mad­de­le­ri­nin açık­la­ma­la­rı bu­lu­nur. Üni­ver­si­te ad­re­sin­den, ya­ban­cı dil ay­rı­mı­na ve ücret
po­li­ti­ka­sı­na kadar pek çok kri­ter­den bah­se­di­len özel ko­şul­lar mut­la­ka in­ce­len­me­li­dir” dedi.
“Eğer mut­la­ka bir bö­lü­me yer­le­şe­yim di­yor­sa­nız”
Ter­cih ya­pı­lır­ken geniş ara­lık­lar­la liste oluş­tu­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Arıöz, “Ör­ne­ğin 100 bin ba­şa­rı sı­ra­sı olan aday 40 bin ba­şa­rı­sı sı­ra­la­rı­na kadar ter­cih ya­pa­bi­lir. Aday­la­rın yap­ma­sı ge­re­ken bö­lüm­le­ri ve üni­ver­si­te­le­ri ye­rin­de gör­mek, bilgi almak ve ter­cih ya­par­ken işin uz­ma­nı ki­şi­ler­den des­tek al­mak­tır. Özel­lik­le bu yıl ba­şa­rı sı­ra­nı­zın daha üze­rin­de 5-6 bö­lü­mü; ba­şa­rı sı­ra­sı siz­den yüzde 35-40 daha yu­ka­rı­da gö­rün­se de ya­za­bi­lir­si­niz. Ancak siz ‘Ne olur­sa olsun bir üni­ver­si­te­ye yer­leş­me­li­yim’ di­yor­sa­nız, ba­şa­rı sı­ra­nı­zın yüzde 35 al­tın­da ba­şa­rı sı­ra­sı­na sahip olan yük­se­köğ­re­tim prog­ram­la­rı­na da ter­cih lis­te­niz­de yer verip ken­di­ni­zi ga­ran­ti­ye ala­bi­lir­si­niz. Ken­di­ni­zi ga­ran­ti al­tı­na almak için ba­şa­rı sı­ra­sı siz­den çok ge­ri­de olan, ka­zan­sa­nız bile kayıt ol­ma­yı dü­şün­me­di­ği­niz bir prog­ra­ma ter­cih lis­te­niz­de yer ver­me­me­niz ge­re­ki­yor. Çünkü yer verir ve yer­le­şir­se­niz kayıt ol­ma­sa­nız dahi bir son­ra­ki yıl or­ta­öğ­re­tim ba­şa­rı pu­anı­nız yarı ya­rı­ya dü­şe­cek­tir” diye ko­nuş­tu.
“MTOK Sis­te­min­de Bun­la­ra Dik­kat Edin”
Mes­lek li­se­si öğ­ren­ci­le­ri için Mes­le­ki ve Tek­nik Öğ­re­tim Ku­rum­la­rı (MTOK) sis­te­mi­nin en büyük avan­ta­jı­nın, daha düşük pu­an­lar­la fa­kül­te­le­re yer­le­şe­bil­mek ol­du­ğu­nu be­lir­ten Arıöz, “Fakat bunun için li­se­de oku­du­ğu­nuz bölüm ile üni­ver­si­te­de oku­ya­ca­ğı­nız bö­lü­mün bir­bi­ri ile ba­ğın­tı­lı ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Sınav sonuç bel­ge­sin­de ek pu­an­lı kı­sım­da­ki ve­ri­le­re göre ter­cih yap­ma­nız ge­rek­mek­te­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
“Okul bi­rin­ci­li­ği kon­ten­ja­nı­nı unut­ma­yın”
Arıöz, okul bi­rin­ci­le­ri­ne yö­ne­lik kon­ten­jan­la­rın bu yıl da bir­çok üni­ver­si­te­de bu­lun­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­rak, “Bir­çok üni­ver­si­te okul bi­rin­ci­le­ri için kon­ten­jan aç­mak­ta­dır.
Bunun an­la­mı ‘yük­sek sınav de­re­ce­si ile alım yapan bir okul sizi bu kon­ten­jan­dan ya­rar­lan­dı­ra­rak pu­anı­nız tut­ma­sa da kabul ede­bi­lir’ de­mek­tir. Bu du­rum­da ter­cih­ler son de­re­ce önem­li­dir. Yan­lış ya­pı­lan ter­cih­ler so­nu­cun­da her sene bir­çok okul bi­rin­ci­si kon­ten­ja­nı boş kal­mak­ta­dır” dedi.
“İki ter­cih ara­sın­da kal­dıy­sa­nız”
Ter­cih ya­par­ken 2 bölüm ara­sın­da kalan aday­lar için yatay geçiş im­ka­nı­na dik­kat çeken Arıöz, “Yatay geçiş, bir öğ­ren­ci­nin ka­yıt­lı ol­du­ğu üni­ver­si­te prog­ra­mın­dan, başka bir üni­ver­si­te­nin ben­zer prog­ra­mı­na geç­me­si­dir. Bir­bi­rin­den ta­ma­men fark­lı bö­lüm­le­re yatay geçiş baş­vu­ru­su ya­pıl­ma­mak­ta ancak yüzde 80’e kadar ben­zer içe­rik­te­ki bö­lüm­ler ara­sın­da yatay geçiş ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Bu ben­zer­lik üni­ver­si­te­nin il­gi­li ku­rul­la­rın­ca be­lir­le­nir” diye ko­nuş­tu.
Ter­cih kı­la­vu­zun­da yeni açı­lan bö­lüm­ler için de bilgi veren Arıöz, “Öğ­ren­ci­ler bir sene ön­ce­ki kı­la­vuz­da en küçük puanı ve ba­şa­rı sı­ra­sı bu­lun­ma­yan bir bö­lü­me ter­cih­le­rin­de yer ve­rir­ken; o üni­ver­si­te ve bö­lü­mün eş de­ğe­ri olan ya­kın­lar­da­ki üni­ver­si­te ve bö­lü­mün bir sene ön­ce­ki ve­ri­le­ri­ni ve en önem­li­si istek sı­ra­sı­nı göz önüne al­ma­lı­lar” uya­rı­la­rın­da bu­lun­du.
“10 yıl sonra ken­di­ni­zi ne­re­de gör­mek is­te­di­ği­ni­zi dü­şü­nün”
Aday­la­rın ter­cih sü­re­sin­ce bir­çok görüş, öneri ve yön­len­dir­me­ye maruz ka­la­ca­ğı­nı ifade eden Arıöz, söz­le­ri­ni şöyle ta­mam­la­dı: Ön­ce­lik­le ile­ri­de hangi mes­le­ği ya­par­sa­nız mutlu ola­bi­le­ce­ği­ni­zi dü­şü­nün. Sa­bır­lı mı, me­rak­lı mı­sı­nız? Ye­te­nek­le­ri­niz ve ilgi alan­la­rı­nız neler? Tüm bun­la­rı göz önün­de bu­lun­du­ra­rak, ki­şi­lik özel­lik­le­ri­niz ve yö­ne­lim­le­ri­niz doğ­rul­tu­sun­da liste oluş­tu­run.
(Haber Cemre Bay­ram)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN