Glüten alerjisi 3-5 yılda kendiliğinden geçebilen bir besin alerjisidir. Çölyak hastalığı isei glüten içeren besinlere karşı ince bağırsakta gelişen reaksiyonlarla kendini gösteren çok ciddi bir otoimmün hastalığıdır. Glüten hassasiyeti olanların beyaz un tüketmemeleri gerekiyor. Diyetisyen Sümeyye Ayaz, glüten tüketemeyenler için sağlıklı unlarla yapılan besin tariflerini gazetemize verdi.
Lezzetli browni
Kullanılacak Malzemeler: 4 yumurta, 2 muz, Robottan geçirilmiş 6-7 kuru hurma, 125 gr yumuşak tereyağ, 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı, 5 kaşık kakao, 12 yemek kaşığı badem unu, 12 yemek kaşığı findik unu, 2 yemek kaşığı keçi boynuzu unu, 5 yemek kaşığı fındık ve ceviz parçaları (iri olarak), 1 çay kaşığı karbonat, üzeri için bir su bardağı iri çekilmiş fındık ve ceviz.
Tarifin hazırlanışı
Yumurtanın rengi açılana kadar çırpılır.Tereyağı, Hindistan cevizi yağı, ezilmiş muz ve hurma eklenip tekrar orta seviyede çırpılır. Kuru malzemeler ve bir çay kaşığı karbonat eklenir güzelce karıştırılır. Altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kaliba (tercihen) veya herhangi bir kek kalibina harç boşaltılır. Üzerine findik ve ceviz kırığı bolca ilave edilir ve 175 derecede pişirilir. 25 dk sonra kürdan ile kontrol edilir. Bir iki saat dinlendirdikten sonra servis edilir.
Kinoalı kraker
Kullanılacak Malzemeler: 1 fincan kinoa unu, 1 çay kaşığı tuz, eritilmiş 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, 6 yemek kaşığı ılık su.
Tarifin hazırlanışı
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın ve büyük bir fırın tepsisi hazırlayın. Orta boy bir kabın içinde, kinoa unu ve tuzun yarısını karıştırın. Üzerine eritilmiş Hindistan cevizi yağını ve ılık suyu ekleyin. Hepsini iyice karıştırın ve yoğurun. Hamuru oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın ve ardından küçük kare parçalar halinde kesin. Her karenin ortasını bir çatalla delin. Kalan tuzu üstüne serpiştirin ve hafifçe hamurun içine bastırın. Hamurlarınızı fırın tepsisine yerleştirip 25-30 dakika kadar 150 derece fırında pişirin. Fırından çıkardığınız krakerleriniz soğuduktan sonra servis yapın.
Tahıl kraker
Kullanılacak Malzemeler: Su bardağı badem unu, 1 su bardağı hindistan cevizi unu, 2 yemek kaşığı keten tohumu veya çörek otu, 1 tatlı kaşığı taze doğranmış biberiye, yarım çay kaşığı deniz tuzu, 3,5 yemek kaşığı avokado veya hindistancevizi yağı, 3-4 çorba kaşığı soğuk su.
Bütün kuru malzemeleri bir kaba koyun. Sonrasında yağ ve soğuk suyunuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Kıvamına göre su ilavesi yapabilirsiniz. Bu karışımı bir fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt koyarak serin ve orta kalınlıkta düzleştirin. Sonrasında dilimleyerek 10 dk buzluğa atın ve önceden ısıtılmış 165 derece fırında pişirin. Toplamda 20 dk kadar üzerinin kızarmasını bekleyin.
Kullanılacak malzemeler: 3 dal zeytinyağında sotelenmiş pırasa, 1,5 su bardağı karabuğday unu, 2 yemek kaşığı karnıyarık otu (koymasanız da olur) 1 yemek kaşığı sirke, 1,5 bardak su (karnıyarık otu eklemezseniz eğer su ihtiyacı az olacaktık) 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz.
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz, ardından sotelenmiş pırasaları ekliyoruz. Fırın kabına koyup üzerine de susam ekleyerek 170 derece fırında pişiriyoruz.
Badem unu; öğütülmüş bademlerden yapılır. Yapılan işlem; kabukları soymak için kaynar suda bademleri bekletmek, ardından öğütmek ve onları ince un haline getirmektir. Badem unu; besin maddeleri bakımından zengindir. Badem unu özellikle vücudunuzda antioksidan görevi gören, yağda eriyebilir bir bileşik olan E vitamini bakımından zengindir. Yaşlanmayı hızlandıran ve kalp hastalığı ve kanser riskinizi artıran serbest radikaller adlı zararlı moleküllerden gelen hasarları önler. Aslında, birçok çalışma daha yüksek E vitamini alımını kalp hastalığı ve Alzheimer’ın daha düşük oranları ilişkilendirmiştir. Magnezyum, badem ununda bol miktarda bulunan başka bir besindir. Vücudunuzdaki birçok proseste bulunur ve iyileştirilmiş kan şekeri kontrolü, azaltılmış insülin direnci ve düşük kan basıncı da dahil olmak üzere çeşitli yararlar sağlar. Badem Unu, LDL Kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Kalp hastalığı dünyadaki önde gelen ölüm nedenidir. Yüksek tansiyon ve “kötü” LDL kolesterol düzeylerinin kalp hastalığı için risk belirteçleri olduğu iyi bilinmektedir. Yedikleriniz, kan basıncınızı ve LDL kolesterolünüzü önemli ölçüde etkiler. Birçok çalışma bademlerin her ikisinde de oldukça yararlı olabileceğini gösterir. 142 kişinin de bulunduğu beş çalışmanın analizi; badem yiyenlerin LDL kolesterolünde ortalama 5,79 mg / dl’lik bir düşüş yaşadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, magnezyum eksiklikleri hem deneysel hem de gözlemsel çalışmalarda yüksek tansiyona bağlıdır ve badem, büyük bir magnezyum kaynağıdır. Çeşitli çalışmalar bu eksikliklerin düzeltilmesinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermesine rağmen, tutarlı değildir. Bu alanda daha güçlü sonuçlar çıkarmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Fındık unu, un kıvamında olmamakla beraber, 2 mm ölçülerindeki fındık parçacıklarından oluşan bir üründür.Fındıkların kabuklarından soyulduktan sonra beyazlatılmaları, kavrulmaları, ardından tekniğine uygun olarak öğütülmeleri veya yontularak parçacıklara ayrılmasıyla elde edilir.
Dünya fındık üretiminde lider konumundaki ülkemizde en çok Karadeniz sahillerinde yetişen fındık ağaçlarının meyvesi olan fındık, besleyici değerinin yüksek oluşu nedeni ile gıda ürünleri için ideal bir malzemedir.
Fındık unundan yapılan ürünler beyaz un olarak tabir edilen ekmeklik buğday unundan daha sağlıklı ve hafif olduğu için fındık unu yemeklerde de kullanılmakta, kolesterol ve tansiyonu dengeleyici özelliğinden dolayı sağlık sektörü tarafından da desteklenmektedir.
Fındık ununun hafif ve sindirilebilir olması tüketiciler üzerinde de olumlu etkiler yaratarak onu, kullanımı giderek artan ürünler arasına sokmaktadır.
Hindistan cevizi unu faydaları saymakla bitmez. Birçok hastalığa iyi gelen Hindistan cevizi unu metabolizmayı destekleyici özelliktedir. İçeriğinde bulunan orta zincirli yağ asitleri sayesinde doymuş yağ oranı yüksektir. Bu da vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için kolaylık sağlar. Kan şekeri düzeyini desteklerken metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler için faydalıdır. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde gün boyunca tok kalmanızı sağlar. Bu da kilo verme sürecinizi hızlandırır. Kan şekeri her insan için önemlidir. Hindistan cevizi unu düşük glisemik bir yiyecek olduğundan kan şekeri düzeyinin korunmasını sağlar. Özellikle diyabet hastalığı olanlar için sağlıklı bir besindir. Sindirimin kolay olmasını sağlarken kalbin korunmasına da destek verir. Yapılan araştırmalara göre, Hindistan cevizi unu kolesterol düzeyinin dengeli olmasını sağlar.
Hindistan cevizi unu besleyicidir. Bir fincan Hindistan cevizi yaklaşık olarak 120 kaloriye eşittir. Bu da 4 gram yağ, 4 gram protein, 2 gram şeker ve 10 gram lif demektir.
Keçiboynuzu unu oksidatif hasarı azaltmaya ve hücrelerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan polifenoller içerir. Bundan dolayı, bu un diğer faydalarının yanında erken yaşlanmanın etkilerini önlemeye de yardım eder.
Keçiboynuzu unu pratikte neredeyse hiç yağ içermez ve bu un ile yapılan yiyecekler kakao ile yapıldıklarında içerdiklerinden daha az kalori içerirler. Bu sağlıklı bir kiloya ulaşıp bu kiloyu korumanıza yardımcı olur. Midede uzun süre kalarak tokluk hissini uzatıp iştahı azaltan çözünür lifler açısından da çok zengindir. Demir, bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını korumak, iyi fiziksel ve zihinsel performanslara sahip olmak ve normal kırmızı kan hücreleri (alyuvar) üretmek için gerekli bir mineraldir. Keçiboynuzundaki demirin daha iyi emilebilmesi için bu baklagili, narenciyeler gibi C vitamini bakımından zengin olan yiyecekler ile birlikte tüketmek gerekir.