ÇED Gerekli Görülmedi

14 Temmuz 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
167 defa okundu.
ÇED Gerekli Görülmedi

Kırşehir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kırşehir’in Mucur ilçesine bağlı İnaç Köyü mevkii, 189 Ada 2 parsel, 81.3823,18 m2 mevkiinde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (5 MWe/6 MWp) Projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Güneş Enerji Santrali (5 MWe/6 MWp) Projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verildiğini bildirdi.
Kırşehir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada projeye ilişkin şu detaylar aktarıldı: ” Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Proje alanı, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazısına göre Kuru Marjinal Tarım Arazisi olarak tespit edilmiştir. Faaliyet alanına en yakın yerleşim yerleri; 1450 m mesafede güneybatı istikametinde yer alan İnaç Köyü ile 1550 m mesafede doğu istikametinde yer alan Yeşilyurt Köyüne ait evlerdir. Ayrıca proje alanına 295 m mesafede güney istikametinde, 575 m mesafede batı istikametinde yer alan tarlalarda iki adet yapı ile 275 m mesafede güneybatı istikametinde mandıra bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, proje alanına mücavir alanda Çağlayanlar Motorlu Araçlar Tic. Ve San. Ltd. Şti tarafından Kapasiteli Güneş Enerji Santrali yapılması planlanmaktadır. Ayrıca 410 m mesafede doğu istikametinde kurulu halde başka bir firmaya ait güneş enerji santrali bulunmaktadır. Proje kapsamında inşaat aşamasında 20 personel, işletme aşamasında 2 personel çalışacaktır. İnşaat aşaması 6 ay sürecektir. Proje kapsamındaki çevresel etkiler mücavir sahada yapılması planlanan güneş enerji santrali de göz önünde bulundurularak kümülatif olarak yapılmıştır.
Proje kapsamında çalışacak personel tarafından inşaat aşamasında 3 m3/gün, işletme aşamasında ise 0,3 m3 /gün su tüketilecektir. Personelden kaynaklı atık sular sızdırmasız fosseptikte biriktirilecek ve dolduğunda ücreti karşılığında çektirilecek ve bertarafı sağlanacaktır. Proje kapsamında iş makinelerinin ve kamyonların hareketleri sonucu belirli miktarda toz oluşumu söz konusudur. Bu tozumanın engellenmesi ve malzemenin nemlendirilmesi amacıyla tankerlerle faaliyet yerine getirilen su, santrifüjle tazyiklendirilerek sulanacaktır. Tozumanın minimize edilebilmesi için inşaat aşamasında günde 30 m3 su kullanılacaktır Kullanılan su, buharlaşma yolu ile bertaraf olacak olup, nemlendirme amacı ile kullanılan su nedeni ile atık su oluşumu söz konusu olmayacaktır. İşletme aşamasında ise panellerin tozlanması nedeniyle yıkanması sırasında kullanılacak su buharlaşma yolu ile bertaraf olacak olup atıksu oluşumu söz konusu değildir. İnşaat ve işletme aşamasında kullanılacak makinelerin bakım-onarım işlemleri yetkili servislerde yapılacaktır. Ancak bakım ve onarım işlemlerinin zaruri durumlarda saha içerisinde yapılması durumunda; atık yağ, ömrünü tamamlamış lastik, atık akü vb. atıklar oluşması muhtemeldir. Proje kapsamında oluşması muhtemel tehlikeli atıklar ile tehlikesiz atıklar ayrı ayrı konteynırlarda/geçici depolama alanlarında depolanacaktır. Geçici Depolama Alanı ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Tehlikeli Ve Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Alanları” ile ilgili hükümlere uyulacaktır. Araçların yakıt ikmalleri, yağ değişimleri bakım ve onarım gibi işlemlerin sonucunda oluşacak atıklar (atık yağ, ömrünü tamamlamış lastik, atık akü vb. atıklar) ilgili yönetmelikler kapsamında geçici depolama yapılacak ve yine ilgili yönetmelikler doğrultusunda lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine ulaştırmak üzere lisanslı taşıma firmalarına teslim edilecektir.
Proje kapsamında sadece inşaat aşamasında toz emisyonları ve araçlardan kaynaklı gaz emisyonları oluşacaktır. İşletme aşamasında ise toz yayıcı herhangi bir faaliyet yapılmayacak olup araç olarak ise bir tane binek araç kullanılacaktır. İnşaat aşamasında oluşacak gaz emisyonları 03 Temmuz 2009 Tarihli, 27277 sayılı (Değişik RG: 10.11.2014 -29211) Resmi Gazete’de yayınlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde verilen sınır değerlerin altında kalmaktadır. Toz emisyonları ise 1 kg/saat altında olduğu için hava kalitesi dağılım modellemesi yapılmamıştır.”

Anahtar Kelime:
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN