Sigortacı Niyazi Yıldız konut sigortası hakkında bilinmeyenleri anlattı.Yıldız açıklamasında şunları kaydetti: Konut sigortası seçenekleri; evini, evindeki tesisatları, temel donanımları ve eşyaları güvence altına alıyor. Kazalar, doğal afetler, toplumsal olaylar gibi olumsuz durumlar sebebiyle oluşabilecek zararları karşılayan konut sigortaları, kendini her zamankinden daha güvende hissetmene yardımcı oluyor. “Konut sigortası ne kadar?” sorusunun yanıtı ise poliçene göre farklılık gösteriyor. Konut sigortalarının primleri, faydalanmak istediğin teminatlara göre değişebiliyor.
Konut sigortası yaptırmadan önce, çeşitli seçenekler arasında araştırma yapman ve senin için en avantajlı sigorta türünde karar kılman büyük önem taşıyor. Konut sigortalarının kapsamı ne kadar geniş olursa sigortalıya sunduğu avantajlar da o kadar artıyor. Sigorta paketi seçerken ek teminatlara da dikkat etmende yarar bulunuyor. Ek teminatlar, sigortalılara pek çok farklı alanda destek sunmaları sebebiyle hayatını kolaylaştıran faktörler arasında yer alıyor.
“Konut sigortası zorunlu mu?” sorusu, konut sahibi pek çok kişi tarafından soruluyor. Bunun temelinde ise DASK sigortası ve konut sigortalarının karıştırılması yatıyor. Zorunlu deprem sigortası olan DASK seçeneklerinin tüm konut sahipleri tarafından yaptırılması gerekiyor. Konut sigortası türleri ise tercihe bağlı olarak yaptırılabiliyor. Konut sigortası, zorunlu bir sigorta olmamasına rağmen ev sahiplerini çok ciddi maddi kayıplar yaşamaktan koruyor. Bu sebeple de herkesin konut sigortası avantajlarından yararlanması tavsiye ediliyor.
DASK ve konut sigortası paketleri, sık sık birbirleriyle karıştırılıyor. Her iki sigorta türünün de konutların gördüğü hasarları kapsaması, sigortalıların kafasında soru işaretleri oluşmasına yol açabiliyor. İki sigorta türü arasındaki temel fark ise sigorta paketlerinin kapsamında ortaya çıkıyor. Zorunlu deprem sigortası DASK, yalnızca deprem sebebiyle oluşan maddi hasarların bir bölümünü karşılıyor. Konut sigortaları ise yangın, patlama, çökme, araba çarpması, uçak düşmesi, fırtına, terör eylemi gibi pek çok farklı sebepten oluşabilen hasarları karşılıyor. Konut sigortası hasar ödemesi de poliçende ilgili maddeler bulunması durumunda DASK ödemelerinden daha yüksek olabiliyor.
Konut sigortası genel şartları, poliçeden poliçeye değişiklik gösterebiliyor. Bununla birlikte konut sigortası türleri genellikle evinin duvarlarında, camlarında, elektrik ve su tesisatlarında oluşabilecek hasarları karşılıyor. Eşya teminatı bulunan konut sigortaları, eşyalarının gördüğü zararlar için de ödeme yapabiliyor. Kimi konut sigortaları sağlık teminatı da sunuyor. Evinde hasar oluşturan yangın, deprem, su baskını, sel, patlama gibi olaylar aynı zamanda sağlığına da zarar verirse doğacak tedavi masraflarını karşılayabiliyor.
Konut sigortası kapsamı, sigorta yaptıracak kişilerin en çok dikkat etmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Konut sigortasının kapsamı, sigortacı şirketin politikalarına ve tercih ettiğin poliçe türüne göre değişiklik gösteriyor. Evlerin temel unsurları, konut sigortalarının temel konusunu oluşturuyor. Yani sana ait olan mülkün duvarları, tesisatları ve demirbaş unsurları, konut sigortası kapsamında öncelikli olarak korunuyor. Bunun yanı sıra geniş kapsamlı poliçeleri ve ek sigorta paketlerini seçmen durumunda evde kullandığın eşyalar, sakladığın değerli emtialar ve evde yaşayan canlılar da konut sigortası kapsamında güvence altına alınabiliyor. (Cemre Bayram)