Tahtacı, artan meyve fiyatlarının hem tüketiciyi hem de satıcıları olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, “Vatandaşın alım gücü çok düşük. Tezgâha bakıp, meyve alamadan gidiyor. Dilimle karpuz satmıyorum. Yarım karpuz verebiliyorum. Vatandaşta yarım karpuz almayı tercih ediyor.” dedi.
Yazın gelmesiyle beraber karpuz, kavun, şeftali, üzüm, çilek, kayısı, dut ve erik gibi yaz meyveleri tezgâhlarda yerini almaya başladı.
Kırşehir Pazar yerinde meyve-sebze satışı yapan İsmet Tahtacı, çocukluğundan beri pazarcılığın içinde olduğunu söyledi.
“Bakan var ama alan yok”
Genç Pazarcı İsmet Tahtacı, Arena gazetesine yaptığı açıklamada, artan meyve fiyatlarının hem tüketiciyi hem de satıcıları olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, “Vatandaşın alım gücü çok düşük. Tezgâha bakıp, meyve alamadan gidiyor. Vatandaşta çok haklı. Bu şartlarda evini geçindirmek çok zor. Kısaca vatandaşta para yok. Artık şu piyasada nerede meyve sattığınızın bir önemi kalmadı.” dedi.
Kirazın kilosu 25 lira
Şeftali, kayısı, çilek, yenidünya, dut ve eriğin kilosunun 25 lira, muzun 20 lira, kirazın kilosunun ise 25 lira olduğunu belirten Tahtacı, şöyle konuştu:
“Kaliteli ürün satıyorum. Şu an kirazın kilosu 25 lira. Kalitesi düşük meyvelerde var. Pazarda hep ikinci kalite mal satılıyor. Benim piyasaya göre meyve fiyatlarım daha yüksek. Çünkü kaliteli meyve alıyorum, müşterilerime kaliteli ürün sunmak istiyorum.”
“Vatandaş tam karpuz alamıyor”
Meyve satıcısı Tahtacı, kavunun kilosunun 8 lira, karpuzun kilosunun ise 5 lira olduğunu belirterek, “Dilimle karpuz satmıyorum. Yarım karpuz verebiliyorum. Çünkü dilimle satılan karpuz günlük bitmezse bozulur. Tüketiciler de yarım karpuz almayı tercih ediyor. Vatandaşın alım gücü son 1 yıldır iyice düştü. Vatandaş geçinemiyor.” diye konuştu.
İş potansiyelinin yüzde 50 oranında düştüğünü ifade eden Tahtacı, bu konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mazot fiyatları arttı. Bu durum ister istemez bizi etkiledi. Herkes kazancını mazota yatırıyor. Hala karpuz almaya gidiyorum. 600 lira mazot yakıyorum. Zarar ediyorum. Kâr yapmıyoruz. Artık kâr yapma döneminde değiliz.”
Vatandaşın meyve fiyatlarından şikâyet ettiğini söyleyen Tahtacı, “Vatandaş sitem ediyor. ‘Bu kadar meyve fiyatları pahalı olmaz’ diyor. Haklılar ama bizde mecburuz. Mazot fiyatları her gün artıyor. Yapacak bir şey yok. Emin olun bizde para kazanmıyoruz.” dedi.
İlerleyen günlerde kiraz meyvesinin fiyatının düşebileceğine işaret eden Tahtacı, kaliteli kirazın fiyatının yine düşmeyeceğine dikkati çekti.
Tahtacı, elektrik faturasının ise 2 bin lira geldiğine vurgu yaparak, “İster para kazan ister kazanma. Aylık 2 bin lira elektirik faturası ödemek zorundayım.” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber Cemre Bayram)