Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Tarafından Yürütülen Akademi Gençlerin Buluşma Noktası Haline Geldi.
Gençlik merkezleri akademisi başlığı altında başlatılan çalışmalarla yeni bir dönem başladı. Gençlerin odak noktada olduğu faaliyetler için 6 farklı tema Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce belirlendi. Bu temalar; Değerler, dil eğitimleri, dini ilimler, inovasyon, sosyal bilimler ve kişisel gelişim atölyelerinden oluşmakta olduğu söylendi. Atölyelerde faaliyetler belli bir müfredat programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor.
DEĞERLER ATÖLYESİ: Değerler atölyesinde gençler manevi değerlerimizi gençlik merkezlerinde yaşayarak, gözleyerek ve hissederek öğrenme imkânı bulacak. Değerler atölyesinde, değerler eğitimi, İslam ve ahlak düşüncesi, İslamofobi, Türk-İslam bilginleri, medeniyetimizin mimarları, Anadolu’nun manevi kandilleri başlıkları altında faaliyetler yürütülüyor.
DİL EĞİTİMLERİ ATÖLYESİ: Dil eğitimleri atölyesinde ise geleceğin Türkiyesini inşa ederken daha donanımlı bireyler olmaları için gençlere İngilizce, Arapça yanı sıra onların geçmişimizle bağlarını daha da kuvvetlendirmek için Osmanlıca kursları düzenliyor.
DİNİ İLİMLER ATÖLYESİ: Dini İlimler Atölyesinde ise İslam dininin insanlığa sunduğu güzellikleri gençler, alanında ehil kişilerden öğreniyorlar. Atölyede, Kur’an-ı Kerim ve Meali, Resulullah’ın (SAS) Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Peygamberler Tarihi, Temel İlmihal Bilgisi eğitimleri veriliyor.
İNOVASYON ATÖLYESİ: Girişimci, yeniliğe açık, bilimsel gelişmeleri takip eden bir neslin yetişmesi için kurulan inovasyon atölyesinde gençlere yepyeni imkânlar sunuluyor; girişimcilik, inovasyon, sosyal medya, medya akademisi çalışmaları yapılıyor.
SOSYAL BİLİMLER ATÖLYESİ: Sosyal bilimler atölyesinde farklı alanlarda ufuk açıcı eğitimler veriliyor. Yakın Tarih, Türk Edebiyatı, Dış Politika, Vatandaşlık Bilinci, Siyasal ve Sosyal Yapı, Gençlik ve Gençlik Katılımı, Şairler ve Yazarlar, Edebiyatımıza Yön Verenler, başlıklarında faaliyetler gerçekleştiriliyor.
KİŞİSEL GELİŞİM ATÖLYESİ: Gençlik merkezlerine gelen gençler, kişisel gelişim atölyesinde kendilerini her alanda yetiştirerek bir adım öne geçiyorlar. Drama, İletişim, Diksiyon, Liderlik, Hitabet, Adab-ı Muaşeret eğitimleri alıyorlar.
Gençlik Merkezleri Akademi Çalışmaları ile;
“Gençlere rehberlik ve danışmanlık yapılmakta.”
”Gençlerin milli ve manevi değerlere sahip olması amaçlanmakta.”
“Gençlerin olaylara, çevreye ve diğer bireylere karşı olan tutum ve davranışlarda insani, ahlaki, kültürel ve toplumsal duyarlılığının arttırılmasına katkı sağlanacak.”
“Nicelikten önce niteliğe önem verilmekte.”
Yapılacak faaliyetler ve verilecek eğitimler belirli bir müfredat kapsamında yürütülmekte olup gençlerin daha aktif olduğu üniversite kulüpleri mantığıyla işleyişi sağlanmaktadır.
Tüm gençlerimizi bu akademide yerlerini almasını bekliyoruz. Ülkemiz ancak donanımlı bir gençlik sayesinde hedeflerine ulaşabilecek.
Kırşehir Gençlik Merkezinde “Kitap Okuma Halkaları Projesi” Kapsamında Öğrenciler Kitap Okuyarak Hem Boş Vakitlerini Değerlendiriyorlar Hem De Eğitimciler Sayesinde Bilgi Sahibi Oluyorlar
Kırşehir Gençlik Merkezi eğitimcileri gazetemize, Kırşehir Gençlik Merkezinde “Kitap Okuma Halkaları Projesi” Kapsamında 1. Grup üniversite öğrencilerimizle birlikte Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” ve 2. Grup lise öğrencilerimizle birlikte Mustafa Kutlu’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” adlı kitapların değerlendirmelerini yaptık. Okumalarımız yeni kitaplar ile devam edecek tüm öğrencileri merkezimize bekliyoruz, açıklamalarında bulundular.
Cengiz Aytmatov: “Gün Olur Asra Bedel” kitabı hakkında özet bilgi;
ANA FİKİR: Aytmatov anlatım gücüyle insanları mankurt olmaktan kurtaralım mesajını vermektedir.
ŞAHISLAR VE OLAYLAR
YEDİGEY: Romanın başkahramanıdır. Kazak bozkırlarında küçük bir aktarma istasyonunda çalışmaktadır. Cephede yaralandığı için beyni dönem dönem sarsıntı geçirir ve onu rahatsız eder. Dinini, soyunu, geleneklerini unutmayan ender kişilerdendir.
KAZANGAP: Romanın reel zamanında ölmüştür. Yedigey’in yıllarca birlikte çalıştığı, olgun, saygılı, erdemli arkadaşıdır.
ADÎLBAY: Yedigey’in birlikte çalıştığı arkadaşlarından biridir. Huzurlu bir evi olan iyi niyetli bir kişidir.
SABİTCAN: Kazangap’ın oğludur. Küçük yaşlardan itibaren Sovyet yatılı okullarında okumuş, değerlere inanmayan, menfaatperest, acımasız, “mankurt” bir kişidir. Kendisini devletin üst düzey yöneticilerinden biri gibi gösteren, hayırsız bir evlattır.
AYZADE: Kazangap’ın kızıdır. Sarhoş kocasından sürekli dayak yer.
UKUBALA: Yedigey’in sadık ve her derdi onunla paylaşan karışıdır.
YAZAR: Cengiz Törekuloviç Aytmatov, 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan’da Şeker adlı bir köyde doğdu. Babası Törekul Aytmatov at yetiştiricisiydi. Kırgızistan’a, dağlık yörelere Ekim devrimi daha yeni ulaşıyordu. Yazarın çocukluk yılları sistemin yeni yeni yerleşmeye başladığı yıllararastlar. Geçmişe bağlı yaşlı neslin yanında yeni düzene ayak uydurmuş genç kuşak da toplumdaki yerlerini alıyorlardı. Yazar kolhoz tarlalarında çalıştı.
Çevresini, tabiatı, insanları o yıllarda tanımaya başladı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında bütün yetişkinler savaşta oldukları için gençlere çok iş düşüyordu. Henüz on beş yaşındayken köyü Sovyetinde sekreterlik yaptı,tarım makinalarının hesaplarını tuttu. Daha sonra Kazakistan’daki Cambul veterinerlik teknik okulunda okudu Ardından Frunze(bugünkü Bişgek tarım enstitüsünde okudu .Zooteknisyen olarak bütün ülkeyi, Kazakistan’ı dolaştı. Aynı zamanda da bir gazeteci sıfatıyla çalışıyor, sürekli gözlem yapıyordu. Pek çok genç nesil mensubu gibi halkından uzaklaşmadı, insanına daha da yakınlaştı. Kırgız gazetelerindeki yazıları, redaksiyon servislerinde aldığı görevler, muhabirlik faaliyetleri onu yavaş yavaş edebi dünyaya hazırlıyordu. Yazarın akıcı uslubu,kurgudaki başarısı bu ön araştırmalarıyla yakından ilgilidir.