Karanfil Bakımı İhmal Edilmemeli

4 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
225 defa okundu.
Karanfil Bakımı İhmal Edilmemeli

Karanfil, rengarenk çiçekleri ile, her zaman bulunduğu ortama enerji veren, mis kokusu ile dikkat çeken bir çiçektir. Botanik dilinde ismi Dianthus Caryophllyus olaran Karanfil, kesme çiçekliğin vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Pembe, beyaz, kırmızı renkleri ağırlıkta olmak üzere, bir çok renkte olabilmektedir. Seralarda her mevsim üretilmektedir. Bu nedenle fiyatları çok yüksek değildir. 80’den fazla cinsi olduğu bilinen karanfilin 2000’den fazla alt türü vardır diyen Çiçekçi Fatih Köksal karanfil bakımı hakkında tüyolar verdi. Köksal konuşmasında şunları dile getirdi;

Karanfilin faydaları dediğimiz zaman akıllara ilk olarak baharat olan karanfil çeşidi gelir. Karanfil çiçeği ile baharat olan karanfilin herhangi bir alakası yoktur. Kısaca karanfil ağacı ve karanfil çiçeği farklı şetlerdir. Ancak çiçek olan karanfilin de bir takım faydaları olduğunu söyleyebiliriz. Bunların başında öksürük kesme ve balgam sökücü özelliği gelir.

Karanfil Nasıl Yetiştirilir

Yetiştirilmesi çok zor bir çiçek olmayan karanfil, daha çok açık havada yetiştirilmeye müsaittir diyebiliriz. Bunun yanında evlerde de yetiştirilmektedir. Günün 5’te birinde güneş alması gerekiyor. Yeterince güneş almaması halinde gelişimi yavaş olur. Bunun yanında gereğinden fazla sıcaklık altında kalması çiçek verimini düşürür. BU nedenle, eğer bahçede yetiştirme işlemi yapıyorsanız, gölgelenebilecek bir alana bitkinizi dikmenizi öneririz. Saksıda baktığınız karanfiller, yaz aylarının belirli saatlerinde gölgeye alınmalıdır.

Karanfil özel topraklarda yetiştirilmez. Bir çok toprak karanfil yetiştirmek için uygundur. Fakat verimli karanfil elde etmek isterseniz, seçeceğiniz toprağın asit derecesi çok önemlidir. PH derecesi 5,5’ten yüksek olmalıdır.

Eğer karanfil toprağın humus miktarını arttırıyorsa, daha sağlıklı karanfiller elde etmeniz mümkün olacaktır. Topağı beslerseniz bunun faydasını görebilirsiniz.

Nem ihtiyacı göz önünde bulundurularak toprak sulandırılmalı, aynı zamanda ara ara su sıkılmalıdır.

Sıcaklık, karanfil yetiştirme esnasında çok fazla önemlidir. Üniversitelerde yapılan araştırmalar bu durumun doğruluğunu kanıtlar. Uygun sıcaklık; gelişme, büyüme, çiçek yapısı ve sap şekli, çiçek oluşumu, kalite ve daha bir çok detaylı direkt olarak. Aynı zamanda çiçeklerin vazo ömrünü direkt olarak belirlendiği vurgulanır.

Gece gündüz sıcaklığı sabit tutulursa çiçekler bundan etkilenir. Yaz mevsiminde 18-22 kış mevsiminde ise 10-15 derece uygundur.

7 derecenin altındaki sıcaklık, çiçek oluşumunu ve kalitesini doğrudan etkiler. Büyümeyi yavaşlatır ve kalitesini azaltır.

Karanfil suyu çok fazla seven bir çiçek değildir. Toprağın kurumasını bekleyebilirsiniz. Kuruma olduğunda ara sıra su sıkabilirsiniz.

Karanfil saksısında delikler olması gerekir. Bu delikler köklerin çürümesini engeller.

Serada karanfil yetiştirme işlemi yapıyorsanız, havalandırmasını ihmal etmemeniz gerekiyor.

Karanfil Çoğaltma

Karanfil her mevsimde sera ortamında üretilebilir. Eğer bahçede yetiştirmek isterseniz, yazın bitmesini beklemeniz gerekiyor. Karanfil çoğaltmak için bir çok yöntem vardır. En sık kullanılan çelik ile çoğaltma yöntemidir.

Çelik ile çoğaltma işlemine ağustos ayında başlanır ve şubat ortasında sona erer. Eğer yaz mevsiminin uzun olduğu bir yerde karanfil yetiştirecek iseniz, bu işleme ekim sonu ya da kasım başı başlamanız gerekiyor.

Daldırma yöntemi ile karanfil çoğaltma diğer bir tekniktir. Erken çiçeklenen Karanfil fideniz varsa ve havalar ısınıyorsa, ilkbahar aylarında üzerindeki çiçeğin solmasını bekleyin. Çiçek solduktan sonra, kesin ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekleyin.

Sizlere bu yazımızda karanfil yetiştirme ve bakım işlemi hakkında bilgiler aktardık. Bu bilgileri kullanarak siz de evinizde karanfil yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Ülkemiz karanfil açısından tercih edilen ve kaliteli karanfilin üretildiği bir coğrafyaya sahiptir. Oldukça hoş kokulu bu çiçeği elde etmek için sizlere ifade ettiğimiz yöntemleri uygulamanız mümkündür.(Ferhat Yıldırım)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN