Tüylü Dostlarınızın Bakımında Önemli Detaylar

4 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
184 defa okundu.
Tüylü Dostlarınızın Bakımında Önemli Detaylar

Kırşehir’de Veteriner Hekimlik yapan Berat Yağmur kedi bakımı hakkında bilinmeyenleri gazetemiz muhabirine açıkladı. Yağmur ; Yavru bakımı doğumla birlikte başlar. Bu bakımın ilk 1 ayı  çoğunlukla  annenin kontrolündedir.
Yavru kedi annesinden ayrıldığında 2 aylık olmalıdır. İlk evinize aldığınızda annesinden ve kardeşlerinden ayrıldığı, yeni bir ortama geldiği için korkmuş ve ürkmüş  olabilir. 1 hafta içerisinde size ve yeni çevresine alışacaktır dedi.
Yavru bir kedinin ihtiyaç duyacağı malzemeler:

Mama ve Su Kabı: Temizlenmesi kolay ve ters dönmeyecek kadar ağır olmalıdır.

Kedi Tuvaleti ve Kumu: Kediler içgüdüsel olarak idrar ve dışkılarını kuma yapacaklardır. Düzenli olarak kum temizlenmelidir.

Yatak: Kediler, yaşamlarının %60’ını (günün 16 saatini)uyuyarak ya da uyuklayarak geçirirler. Bu sebeple rahat ve sıcak bir uyku köşesi dostunuzun gerekliliklerinin başında gelir. Kediler yattıkları yerin temiz olmasına dikkat ederler o yüzden yıkanabilir, yumuşak yapıdaki materyallerden yapılmasında fayda vardır.

Tırmalama Platformu: Kedinizin egzersiz ihtiyacını karşılamak (gerinme, tırmalama, tırmalama vb.), tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek hem de kaşınmak için kullanacağı bir malzemedir.

Boyun Tasması: Kediniz için çok gerekli değildir. Fakat üzerinde zil taşıyan tasmalar  yavrunuzun hareketlerini takipte fayda sağlar

Tarama Araçları: Kediler yılda 2 kez tüy değiştirirler. Kendilerini yalayarak tüylerin tamamını toplayamazlar. Bu yüzden uygun bir fırça ile yardımcı olmak gereklidir. Çoğu zaman uzun tüylü kediler için tel fırça, kısa tüylü kediler için eldiven fırça yararlı olabilir. Fırçalamanın sabah akşam yapılması tüylerin  ve derinin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlar. Her gün kedinizi fırçalarken aynı zamanda rutin kontrollerini yapmayı ihmal etmeyin. Kulak içi, derisinin değişiklikleri, gözlerinin ve ağız içini devamlı kontrol ediniz. Aksi bir durumda mutlaka bizlere  danışmalısınız.

Beslenme: Ömür boyu sürecek bir sağlık için kedinizin ilk yılı oldukça kritiktir. Bilinçli ve dengeli besleme yaşamın temel şartlarından biridir. Bu konuda yapılacak yanlışlar yaşam üzerine ciddi olumsuz etkiler(kas ve iskelet gelişim eksikliği, bağışıklık sistem eksikliği, bozuk tüy ve deri yapısı vb.) doğuracak ve birçok soruna yol açabilecektir.

Kediler, köpeklere göre gıda konusunda oldukça seçicidir. Yavru kedinizin beslenmesi için mutlaka veteriner hekimlerimize danışmalısınız. Veteriner hekimlerimiz kedinizin yaşına, ırkına ve yaşam şekline uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı belirleyeceklerdir.

Aşılar: Yavru kediniz mutlaka rutin olarak veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Hekimlerimiz, yavru kedinizin yaşına, ırkına ve yaşam alanına uygun bir aşı programı belirleyecektir. Yavru kedinizin aşı programı 8 haftalık olduğunda başlamalıdır. İlk aşıları bittikten sonra üç  ayda bir iç ve dış paraziter uygulamaları ve senede bir defa kuduz, karma ve lösemi aşılarının tekrarları uygulanmalıdır.

İlk Defa Kedi Sahiplenecek Kişiler İçin Evde Kedi Bakımı

1. İlk Gece

Kedinizi aldınız, hangi yaşta olursa olsun ilk dikkat etmeniz gereken konu; evinizin kediniz için yabancı bir alan olduğudur. Dolayısıyla evdeki diğer ü yelerle, varsa başka hayvanlarınızla kedinizi tanıştırmak için acele etmeyin. Bırakın kendisi tanısın, sınırlarını belirlesin. Mama kabının, yatağının ve kum kabının yerini göstermeniz yeterlidir. Kediniz yavru ise ilk gece yanına sıcak su dolu bir pet şişe veya polar battaniye koyabilirsiniz.

– İLK GÜN TEHLİKELERİ

İlk gün dikkat etmeniz gereken konuların başında kapı ve pencerelerin kapalı tutulması geliyor. Kediniz daha yeni evine alışmadığından bu tehlikelerin sonuçlarını bilemeyecektir. Ayrıca elektrik, telefon kabloları, topraklı saksılar ve kemirilecek çiçekler de büyük tehlikedir. Bitkiler çiğnendiğinde bu küçük bedende meydana getireceği zararları bilemeyiz. Bunların mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Özellikle zambak bitkisi kediler için zararlı bir bitki olarak bilinir. Evde bulunmaması gerekir.

2. Mama Seçimi

Kediniz eğer genç yetişkin bir kediyse, aldığınız yerden daha önce kullandıkları mamayı öğrenip ona devam edebilirsiniz. Eğer yavru kediyse, gelişime en çok ihtiyaç duyduğu dönemde demektir. Önceden kullanılan mama yetersiz olabilir.  

Vitamin ve mineral açısından kuvvetli özel yavru kedi mamaları kullanılmalıdır.

8-12 haftalık yavru kediler günde 4 kez, 3-6 aylık kediler günde 3 kez, 6 aylık olduktan sonra günde 2 kez mamaya ihtiyaç duyarlar. Yavru kediler için satılan konserve mamalar kuru mamayla karıştırıp verilmemelidir. Yiyemediği konserve mama mutlaka atılmalıdır. Ayrıca mama kabının yanında ayrı bir kapta her zaman temiz su bulunmalıdır.

Unutulmaması gereken bir konu da yavru kedilere  asla süt verilmemelidir. Anne sütü dışındaki bütün sütler yavru kedilerde ishale ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Eğer evinizdeki kedi annesinden ayrılmak zorunda kalmış çok küçük bir kediyse veterinerle satılan özel anne sütü karışımlarından bir şırınga yardımıyla yararlanılabilir.

3. Tuvalet Eğitimi

Kediler son derece temiz hayvanlardır, hiç korkunuz olmasın. Genç yetişkin kediler kum kabını gördükleri anda yapması gerekeni bilirler. Yavru kedilere ise tuvalet eğitimi (annesi ile yeterli süre birlikte kalabilmişse) anneleri tarafından verilmiştir. Eğer evinize aldığınız sokakta bulduğunuz annesiz bir kediyse, onu kum kabının başına götürün ve parmaklarınızla bir kaç kez kumu karıştırın. Sonra kediyi kum kabına bırakın. İçgüdüsel olarak ne yapması gerektiğini bir kaç seferde kolayca anlayacaktır.

Burada en önemli ve zor konu tuvaletini kendi yapamayacak kadar küçük kedi bakımıdır. Bu kedilere aynı annesinin yalayarak yaptığı gibi, kendisi tuvaletini yapacak kadar büyüyene dek, 3-4 saatte bir ıslak pamukla tuvaletini yaptırmaya çalışmak gerekir. Aksi takdirde yavru kedi tuvaletini yapamayacak ve istenmeyen sonuçlar doğacaktır.

 4. Kedi Tüyü

Doğru bir mama, zamanında yapılmış aşılar ve rahat yaşam koşulları kedinizin tüylerinin ve derisinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Normal bir kedi yılda iki kez tüy değiştirir. Ancak ev kedilerinde bu süre daha sık olabilir. Dolayısıyla düzenli olarak fırçalanması ve ölü tür ve derilerinin toplanması, hem kedinizin sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmasını sağlayacak hem de gereksiz kıl yutmaları ve bağırsak tıkanmaları gibi problemleri engelleyecektir. Kedinizi eğer küçükken fırçalamaya alıştırırsanız ileride itiraz etmesini de engellemiş olursunuz. Çünkü sanıldığının aksine çoğu kedi fırçalanmaktan pek hoşlanmaz.

Burada önemli olan kedinizin tüy yapısına uygun bir fırça seçmek ve fırçalamaya baş bölgesinden başlayıp kuyruğa kadar kesintisiz devam etmektir.

 5. Göz Bakımı

Özellikle yavru kedilerde annesinden erken ayrılmış olması sebebiyle göz kapanması, çapaklanması gibi problemler görülebilir. Normal şartlarda annesinin yalayarak temizlemesi ile iyileşen bu enfeksiyonu artık siz tedavi etmek zorundasınız. Serum fizyolojik çözeltisi kullanarak bir pamuk yardımıyla gözlerini günde bir kaç kez temizleyin. Eğer geçmiyorsa veteriner hekime göstermekte yarar vardır. Aksi takdirde kapalı kalan yavru kedilerin gözleri körlükle sonuçlanabilir.(Cemre Bayram)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN