Yaz mevsimi ve sıcak havalarla birlikte su kaybının yanı sıra bazı vitamin ve minerallerin kaybının da arttığını belirten Uzman Diyetisyen Bahar Zaman, yazın özellikle suda eriyen vitaminlerden B kompleks vitaminleri ve C vitamini kaybının arttığının altını çizdi.
Yaz mevsimi ve sıcak havalarla birlikte su kaybının yanı sıra bazı vitamin ve minerallerin kaybının da arttığını belirten Uzman Diyetisyen Bahar Zaman, yazın özellikle suda eriyen vitaminlerden B kompleks vitaminleri ve C vitamini kaybının arttığının altını çizdi. Spor yapan bireylerde B1, B2, B5, B9, C vitamini, magnezyum ve sodyum ihtiyacının da artabileceğini vurgulayarak vitamin ve mineral destekleri konusunda önemli bilgiler verdi.
Vitamin ve minerallerin enerji vermeyen ancak vücutta bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemik gücünün artması, göz sağlığının iyileşmesi gibi birçok işlevin gerçekleşmesini sağlamaya yardımcı besin ögeleri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Bahar Zaman şunları söyledi:
“Vitaminler sağlıklı sinir sistemi, sağlıklı büyüme ve gelişme, göz sağlığı fonksiyonlarını da sağlamaktadır. Vücuda alınması zorunlu olan; fakat vücut tarafından üretilemeyen birçok vitamin bulunur. Vitaminler vücutta doku, kemik, sıvı oluşumunda mineraller önemli rol oynar. Enerji üretiminde, sinir hücrelerinin aktivitelerinde, kemik dokusunun oluşumunda yardımcı olur.”
Yazın C ve B vitaminlerine, kışın D vitaminine dikkat
Mevsim değişimiyle birlikte vücudumuzun ısıya olan tepkisinin ve ihtiyaçlarının da değiştiğini belirten Uzman Diyetisyen Bahar Zaman şöyle devam etti:
“Örneğin; kış aylarında vücut sıcaklığımız kendini sürekli yüksek tutmaya çalışırken; yaz aylarında yüksek sıcaklarda vücut, terleme ile sıcaklığını düşürmeye çalışır. Yaz mevsiminde, sıcaklıkla birlikte suda eriyen vitaminlerden B kompleks vitaminleri ve C vitamini kaybı görülmektedir. Özellikle spor yapan bireylerde B1, B2, B5, B9, C vitamini, magnezyum ve sodyum terle birlikte atılır. Kış mevsiminde ise güneşin vücuda az nüfuz etmesinden dolayı D vitamini düzeyinde azalma görülebilir. Terleme ile birlikte mineraller ve suda eriyen vitaminlerde kayıp görülmektedir. Özellikle B1, B2, C vitamini, kalsiyum, potasyum kayıpları meydana gelir. Bu durum halsizlik, yorgunluk, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz durumlar olarak kendini gösterebiliyor. Bu gibi durumların önüne geçmek adına multivitamin destekleri kullanılmasını tavsiye ederim.”
Yazın bol su şart
Zaman yazın vücudun su ihtiyacının da arttığının altını çizdi:
“Yaz döneminde hava sıcaklığının artışı ile vücutta sıvı kayıpları da arttığından ilk yapılması gereken şey bol su içmek. Günde minimum 2-2,5 litre su tüketilmesi sıvı kayıplarını yerine koymada etkili olur. Kaybedilen sıvıyla birlikte mineral, vitamin kaybını da önlemek için meyve ve sebze tüketimi gün içerisinde ortalama 4-5 porsiyon olmalıdır. Tabii ki ihtiyaçlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Yeterli protein ve kalsiyum alımı için süt ürünlerinden faydalanabiliriz. Özellikle kefir, ayran gibi serinletici içecekler ara öğünler için çok sağlıklı alternatifler olur. Kefir probiyotik özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. İçtiğiniz kahveye süt ekleyerek daha sağlıklı bir ara öğün haline getirebilirsiniz. Soğuk hazırlayacağınız sütlü bir kahve kan şekerinizi dengeleyip metabolizma hızının artmasına da destek olur.
Enerji artırma amaçlı alınan takviyelere dikkat
Multivitaminlerin sadece enerji artırma amacıyla kesinlikle alınmaması gerektiğini belirten Zaman şu bilgileri verdi:
“Piyasada bulunan bazı preparatların içeriğinde enerji veren ginseng ve ginkgo biloba gibi maddeler yüksek oranda bulunabiliyor. Bu şekildeki bir multivitamin kullanımı kardiyovasküler riskleri beraberinde getirebilir; dikkatli ve bilinçli tüketimde fayda var. Günlük almamız gereken vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli beslenme ile yani doğal yollardan karşılamaya çalışmak önemlidir.
Her farklı renkteki meyve ve sebzede farklı vitamin ve mineraller bulunuyor. Bu nedenle renkli beslenmeyi ve günlük vitamin, mineral ve antioksidan alımlarını çok önemsiyorum. Ancak alınamadığı durumlarda ise; multivitamin kullanımına asla karşı değilim. Piyasada bulunan preparatların besin takviyesi olarak görülmesi ve doğal beslenmenin yerini tutamayacaklarının da unutulmaması gerekir. Tercih edilecek olan multivitaminin vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri bünyesinde içermesiyse çok önemli. Vücudun enerji metabolizmasının vitamin ve mineraller ile düzenlenerek doğal şekilde korunması ve desteklenmesi ana amacımız.”
“Takviyeler kilo aldırır” algısı yanlış
Zaman vitamin ve mineral takviyelerin kilo aldırdığı iddiaları konusunda şunları söyledi:
“Böyle bir durum büyük oranda söz konusu değildir. Bazı B grubu vitaminleri, çinko ve demir iştah artışına bir miktar sebep olabiliyor. Kullanılan multivitaminlerin kilo aldıracağı konusunda ciddi bir endişeniz varsa size şöyle bir öneride bulunabilirim; içeriğinde krom bulunan multivitamin preparatlarını tercih edebilirsiniz. Krom, kan şekeri düzeyleri üzerine olumlu etki gösteren bir mineraldir. Tercih edilecek olan multivitamin preparatında güvenilir üretici garantisinin olması gerekir. Yalnızca vitamin ve mineralleri içermesine de özellikle dikkat edin. Unutmayın multivitaminler, içeriğinde olması gereken miktarlarda vitamin ve mineral bulundurmalı. Bunun için de üzerindeki referans değerler incelenebilir.” (Nurten Ceylan)