Gururumuz Ege, Milli Takıma Seçildi

23 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
1561 defa okundu.
Gururumuz Ege, Milli Takıma Seçildi

Kır­şe­hir ili­mi­zin sahip çı­ka­ma­dı­ğı ve Huğ­lus­por li­san­sı ile Konya ili adına atı­cı­lık da­lın­da trap ya­rış­ma­la­rı­na ka­tı­lan Ka­man­lı genç re­kort­men hem­şe­ri­miz Ege Keten, Milli Takım kad­ro­su­na girme ha­ya­li­ne so­nun­da ulaş­tı.
Tem­muz Ayın­da Ya­pı­la­cak Av­ru­pa Şam­pi­yo­na­sın­da Ül­ke­mi­zi Tem­sil Edecek ve Bay­ra­ğı­mı­zı Dal­ga­lan­dı­ra­cak.
Kır­şe­hir ili­mi­zin sahip çı­ka­ma­dı­ğı ve Huğ­lus­por li­san­sı ile Konya ili adına atı­cı­lık da­lın­da trap ya­rış­ma­la­rı­na ka­tı­lan Ka­man­lı genç re­kort­men hem­şe­ri­miz Ege Keten, Milli Takım kad­ro­su­na girme ha­ya­li­ne so­nun­da ulaş­tı.
Aslen Sav­cı­lı Bü­yü­ko­ba Kö­yü­müz­den hem­şe­ri­miz Tur­gay Keten’in oğlu olan 16 ya­şın­da­ki Ege Keten, Trap Atı­cı­lı­ğı Da­lın­da 3 Tür­ki­ye Re­ko­ru ve 30’un üze­rin­de ma­dal­ya­sı bu­lun­mak­ta.
Huğ­lus­por Ku­lü­bü­nün li­sans­lı spor­cu­su ve Huğlu Av Tü­fek­le­ri Ko­ope­ra­ti­fi’nin spon­sor­lu­ğun­da Tür­ki­ye Av­cı­lık ve Atı­cı­lık Fe­de­ras­yo­nu­nun Konya’da dü­zen­le­di­ği Tür­ki­ye Şam­pi­yo­na­sın­da 125 üze­rin­den 116 puan al­ma­yı ba­şa­ran şam­pi­yo­nu­muz Ege Keten, bu pu­an­la ba­ra­jı aşa­rak milli ta­kı­ma se­çil­di.
‘Çınar Kır­şe­hir Ga­ze­te­si’ ola­rak, Tem­muz ayın­da Avus­tur­ya’da ya­pı­la­cak olan Av­ru­pa Şam­pi­yo­na­sın­da Trap Da­lın­da Genç Er­kek­ler Ka­te­go­ri­sin­de ül­ke­mi­zi tem­sil edecek olan re­kort­men hem­şe­ri­miz Ege Keten’e Kaman hal­kı­mız adına ba­şa­rı­lar di­li­yo­ruz.
Ba­şa­rı­lı spor­cu­muz Ege Keten Ga­ze­te­miz ‘Çınar Kır­şe­hir’e Trap Sporu hak­kın­da bil­gi­ler­de verdi.
Ege Keten yap­tı­ğı açık­la­ma­da: “Trap ve Skeet yur­du­muz­da ihmal edil­miş ve ye­ter­li des­te­ği gö­re­me­miş spor­lar dal­la­rı­dır. As­lın­da trap ve skeet, silah ve av me­rak­lı­la­rı­nın avın ka­pa­lı ol­du­ğu mev­sim­de hem ye­te­nek­le­ri­ni ge­liş­ti­re­bi­le­cek­le­ri, hem de ke­yif­li zaman ge­çi­re­bi­le­cek­le­ri et­kin­lik­ler­dir. Diğer ta­raf­tan av­lan­ma­ya sıcak bak­ma­yan ama atış se­ven­ler için de güzel bir fır­sat­tır.
Önce Trap ve Skeet ke­li­me­le­ri­nin an­lam­la­rı­na bir ba­ka­lım. Trap, ke­li­me an­la­mı ile tuzak de­mek­tir ve bu et­kin­li­ğin baş­la­dı­ğı İngil­te­re’de canlı gü­ver­cin­le­rin içine ko­nul­du­ğu ve atı­cı­la­rın ko­mu­tu ile açı­lıp kuş­la­rın uçu­rul­du­ğu ku­tu­la­rın adın­dan kay­nak­lan­mış­tır. Za­man­la et­kin­li­ğin daha in­sa­ni bir boyut ka­za­nıp spor ha­li­ne dö­nüş­me­siy­le ger­çek gü­ver­cin­ler yer­le­ri­ni ma­ki­ne­ler­den fır­la­tı­lan kil­den ya­pıl­mış kı­rıl­gan plak­la­ra bı­rak­mış­tır. (clay pi­ge­on) Skeet ke­li­me­si­nin ise in­gi­liz­ce­de­ki (to shoot) atmak fi­ili­nin is­kan­di­nav dil­le­rin­de­ki kar­şı­lı­ğın­dan tü­re­miş ol­du­ğu dü­şü­nül­mek­te­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
TRAP VE SKE­ET­TE KUL­LA­NI­LAN TÜFEK VE FİŞEK­LER
Trap atışı için kul­la­nı­lan tü­fek­ler ge­nel­de 12 nu­ma­ra, sü­per­po­ze, 76 cm uzun­lu­ğun­da ve ka­pa­lı şok­la­ra sahip nam­lu­la­rı olan yak­la­şık 3.800 gram ağır­lık­lı tü­fek­ler­dir. Atıcı yük­se­le­rek uzak­la­şan plağa atış ya­pa­ca­ğı için tü­fek­le­rin, dik dip­çik­li, yük­sek, geniş namlu üstü şe­rit­li ve bant gören ya­pı­la­rı var­dır. Kul­la­nı­lan fi­şek­ler 7,5 nu­ma­ra ve 24 gram saçma içe­ren 70 mm’lik fi­şek­ler­dir. Ske­et­te kul­la­nı­lan tü­fek­ler ise ge­nel­de 12 nu­ma­ra, 71 cm uzun­lu­ğun­da ve açık (skeet skeet) şok­la­ra sahip nam­lu­lu, yak­la­şık 3,400 gram ağır­lı­ğın­da­dır. Dip­çik­le­ri ise trap tü­fek­le­ri­ne göre daha ya­tık­tır. Kul­la­nı­lan fi­şek­ler ise trap fi­şek­le­rin­de­ki­le­re göre daha ince olan 9.5 nu­ma­ra­lı ve 24 gram ağır­lı­ğın­da saç­ma­lar içe­rir­ler. Saç­ma­la­rın trap fi­şek­le­ri­ne göre daha ince ol­ma­la­rı­nın ne­de­ni ise ske­et­te plak­la­rın, trapa na­za­ran daha yakın me­sa­fe­de vu­rul­ma­sı­dır.
DURUŞ VE POZİSYON­LAR
Trap is­tas­yo­nun­da atıcı tü­fe­ği­ni omuz­la­mış bir şe­kil­de bek­ler ve sesli ko­mu­tu ile oto­ma­tik ola­rak çıkan plağa doğru atış yapar. Her plağa iki atış yapma hakkı var­dır; iki atış­tan bi­ri­sin­de plak­tan en az gözle gö­rü­le­bi­len bir parça kı­rıl­ma­sı ile atış ba­şa­rı­lı sa­yı­lır. Ske­et­te ise plak­lar, tü­fe­ği­nin dip­çi­ği­ni kalça ke­mi­ği hi­za­sın­da tu­ta­rak bek­le­yen atı­cı­nın sesli ko­mu­tu ile ha­ke­min timer (tay­mır) de­ni­len düğ­me­ye bas­ma­sıy­la 0 ile 3 sa­ni­ye ara­sın­da te­sa­dü­fi bir za­man­da fır­lar.
Skeet di­sip­li­nin­de, biri yük­sek di­ğe­ri alçak iki ku­le­den fır­la­tı­lan plak­la­rı atıcı, 36 metre ça­pın­da bir yarı daire üze­rin­de­ki 7 ve da­ire­nin mer­ke­zin­de­ki 1 is­tas­yon­dan sı­ray­la atış ya­pa­rak kır­mak zo­run­da­dır. Bu­ra­da fır­la­tı­lan plak­lar yük­sek veya alçak ku­le­den ya da her iki­sin­den eş­za­man­lı ola­rak atı­lır­lar. Atıcı, plak­la­rı her iki kule ci­va­rın­da bay­rak­lar­la be­lir­len­miş 40 met­re­lik bir böl­ge­de kır­ma­lı­dır; ay­rı­ca ske­et­te atı­cı­nın her plağa tek atış yap­mak hakkı var­dır. Ske­et­te de atıcı bir se­ri­de 25 plağa atış yapar. Bu atış­la­rın da­ğı­lı­mı; 1., 2. ve 3. yer­ler­de giden plağa birer tek önce giden sonra gelen plağa olmak üzere birer duble top­lam üçer atış. 4. yerde önce büyük, sonra küçük ku­le­den gelen plak­la­ra birir tek atış ya­pı­lır; sonra 5, 6, 7 nu­ma­ra­lı is­tas­yon­lar­da atış­lar ta­mam­la­dık­tan sonra tek­rar 4. yere dö­nü­le­rek, bi­rin­ci­de önce büyük, sonra küçük, ikin­ci­de önce küçük sonra büyük ku­le­den gelen plağa iki duble olmak üzere 4. yerde atış­lar ta­mam­la­nır ve 8. is­tas­yo­na ge­çi­lir. 5inci ve 6ncı yer­ler­de giden plağa birer tek, önce giden sonra gelen plağa birer duble olmak üzere üçer atış, 7inci yerde önce giden sonra gelen plağa olmak üzere bir duble, 8inci yerde ise büyük ve küçük sı­ra­sıy­la birer atış ya­pı­la­rak 25 plak­lık bir seri ta­mam­la­nır.
Dub­le­ler­de plak­lar, ku­le­ler­den eş­za­man­lı çıkar ve atıcı önce ken­di­si­ne yakın olan ku­le­den çıkan (giden) plağı vur­mak zo­run­da­dır. Trap ve skeet ya­rış­ma­la­rın­da baş hakem (ske­et­te timer ha­ke­mi) her atış­tan sonra ta­be­la ha­ke­mi­ne vuruş veya manke di­ye­rek atış so­nu­cu­nu be­lir­tir.
Skeet atış­la­rın­da baş ha­ke­min atı­cı­nın ar­ka­sın­da durup timer’a bas­ma­sı ve plağa uzak ol­ma­sı ne­de­ni ile çizgi ha­kem­le­ri var­dır ve gö­rev­le­ri baş ha­ke­min gö­re­me­di­ği küçük kı­rıl­ma­lar­da ha­ke­mi atıcı le­hi­ne uyar­mak­tır. Yer de tabir edi­len is­tas­yon­lar bir ke­na­rı 90 cm olan hem­ze­min ka­re­ler­dir ve bu ala­nın dı­şın­da tüfek dol­dur­ma­ya izin ve­ril­me­mek­te­dir. Bu alan­la­rın dı­şın­da tüfek, kı­rıl­mış veya me­ka­niz­ma­sı açık ola­rak ta­şı­nır. Skeet atış­la­rı­nı her türlü uçar avı po­zis­yon­la­rı­nı kop­ya­la­ma­sı ne­de­ni ile skeet atı­cı­la­rı avda da daha ba­şa­rı­lı olur­lar.
EMNİYET KU­RAL­LA­RI
Atış spor­la­rın­da em­ni­yet ku­ral­la­rı, ciddi bir şe­kil­de uyul­ma­sı ge­re­ken ya­sa­lar­dır. Ön­ce­lik­le, si­lah­la­rın boş ol­du­ğu bi­lin­se dahi hiç­bir şe­kil­de atış he­de­fi dı­şın­da kişi ve ci­sim­le­re doğ­rul­tul­ma­ya­ca­ğı bi­lin­me­li­dir. Trap ve skeet po­li­gon­la­rın­da tü­fek­ler kı­rıl­mış veya me­ka­niz­ma­la­rı açık bir şe­kil­de ta­şı­nır, atış ha­ri­cin­de tü­fek­le­rin da­yan­ma­sı için özel ya­pıl­mış tez­gah­lar­da (stand) mu­ha­fa­za edi­lir. Böy­le­lik­le atı­cı­nın tetik bı­rak­ma ha­ta­sı mı yap­tı­ğı­nı yoksa arıza mı ol­du­ğu­nu tes­pit eder. Ha­ke­min mü­da­ha­le­sin­de tüfek pat­lar­sa atış manke sa­yı­lır.
Atıcı daima atış is­ti­ka­me­ti­ne doğru durur, 8′ inci yerde ikin­ci atış için dolu tü­fek­le dö­ner­ken tü­fe­ği­ni daima atış is­ti­ka­me­tin­de tutar. Başka atı­cı­la­rın atışı sı­ra­sın­da onun plak­la­rı­na, atış ala­nı­na gir­miş kuş­la­ra asla ateş etmez. Atış sı­ra­sın­da olan atıcı sı­ra­sı­nı ter­ke­dip atış­ta­ki spor­cu­nun ya­nı­na geç­mez.
BE­DE­NEN VE RUHEN HA­ZIR­LIK
Boş tü­fek­le omuz­la­ma ve plak takip ça­lış­ma­la­rı ya­pa­rak ref­leks­le­ri­ni ge­liş­tir­me­li­dir.
Atıcı din­gin bir zihne sahip ol­ma­lı, diğer atı­cı­la­rın atış­la­rın­dan ta­ma­men so­yut­la­na­rak, sa­de­ce kendi özüne dön­me­li ve acaba vu­ra­bi­lecek miyim dü­şün­ce­si­ni zih­nin­den si­le­rek, şuur al­tı­na vu­rul­muş ve par­ça­lan­mış bir plağı kay­det­me­li­dir.
AK­SE­SU­AR VE MAL­ZE­ME­LER
Trap ve Skeet sa­por­la­rı­nın vaz­ge­çil­mez­le­ri iyi bir atış ye­le­ği, renk­li camlı ko­ru­yu­cu bir güz­lük, si­per­lik­li bir şapka ve ka­li­te­li bir ku­lak­lık­tır. Tü­fe­ğin marka ve ka­li­te­si yeni baş­la­yan­lar için pek önem­li ol­ma­mak­la be­ra­ber, atıcı ile tü­fe­ğin fi­zik­sel uyumu ve iyi bir tetik çok önem­li­dir. Tüfek ve fi­şe­ğin ka­li­te­si­nin 25 plak­lık bir se­ri­de atı­cı­ya ka­zan­dı­rıp kay­bet­ti­re­bi­le­ce­ği en çok bir iki puan ola­bi­le­ce­ği göz önüne alı­nır­sa, tüfek ve fi­şek­le­rin ka­li­te­si (ma­li­ye­ti) ancak skor atı­cı­la­rı için önem ka­zan­mak­ta­dır. Trap veya skeet’ e yeni baş­la­ya­cak olan atı­cı­nın uygun bir av tü­fe­ği varsa nam­lu­la­rı­na uygun şok­lar ta­ka­rak baş­la­ya­bi­lir. Şar­jö­rü tek fişek alan yarı oto­ma­tik tü­fek­le­rin kul­la­nıl­ma­sı­na izin ve­ril­mek­le bir­lik­te, gerek gü­ven­lik ge­rek­se atış hızı ve fark­lı şoklu iki nam­lu­ya sahip ola­bil­mek avan­ta­jı ne­de­ni ile sü­per­po­ze­ler ter­cih edil­mek­te­dir.
Son yıl­lar­da yur­du­muz­da ol­duk­ça ka­li­te­li atış tü­fek­le­ri ile fi­şek­le­ri imal edi­lip bir çok ül­ke­ye ihraç da edil­mek­te­dir.
Di­sip­lin­li te­orik ve pra­tik ça­lış­ma ge­rek­si­ni­mi bi­rey­sel ça­lış­ma­nın eko­no­mik des­tek gör­me­yen bir ama­tör için ant­re­ma­nın ol­duk­ça mas­raf­lı ol­ma­sı­na neden ol­mak­ta­dır. Bir de ant­re­nör ve hoca te­mi­nin­de­ki güç­lük de göz önüne alı­nır­sa yur­du­muz­da ba­şa­rı­lı ve bizi ulus­la­ra­ra­sı ya­rış­ma­lar­da tem­sil eden milli spor­cu­la­rı­mı­zın az­lı­ğı­nın ne­de­ni an­la­şıl­mak­ta­dır. So­nuç­ta bu spor­lar vakit ve nakit ge­rek­ti­ren spor­lar­dır. Buna rağ­men Trap ve Skeet dal­la­rın­da ulus­la­ra­ra­sı ya­rış­ma­lar­da büyük ba­şa­rı­lar ka­za­nan bir çok spor­cu­muz var­dır.
Tabii ki boş za­man­la­rı ke­yif­li bir şe­kil­de de­ğer­len­dir­mek için de çok iyi bir atıcı ol­ma­ya gerek ol­ma­sa da em­ni­yet ku­ral­la­rın­dan baş­la­ya­rak bazı temel pren­sip­le­rin eği­ti­mi­ni almak ge­rek­li­dir.
Bu eği­ti­mi pro­fes­yo­nel an­lam­da ve­recek hoca az­lı­ğı­nın ya­rat­tı­ğı boş­luk, yeni baş­la­yan atı­cı­la­ra tec­rü­be­li atı­cı­la­rın gö­nül­lü ve ama­tör­ce yap­tık­la­rı yar­dım­lar­la dol­du­rul­ma­ya ça­lı­şıl­mak­ta­dır.
Özel­lik­le atış­la­rın­da, atı­cı­nın her is­tas­yon­da­ki du­ru­şu ve tüfek omuz­la­mak­ta­ki ka­zan­dı­ğı alış­kan­lık, ba­şa­rı­sı için çok önem­li­dir. Onun için­dir ki “bir duruş bir vuruş” de­nil­miş­tir. Ama­tör atı­cı­lar atış ya­par­lar­ken diğer atı­cı­lar ge­nel­de ar­ka­daş­la­rı ol­du­ğu için atış ke­yif­li ve sport­men­ce bir re­ka­bet at­mos­fe­rin­de ger­çek­leş­mek­te­dir.
Tür­ki­ye’de atış spor­la­rı­nın ge­li­şe­bil­me­si için Av­cı­lık ve Atı­cı­lık Fe­de­ras­yo­nu­nun, sa­yı­la­rı kı­sıt­lı olan po­li­gon­la­rın sa­yı­sı­nın art­tı­rıl­ma­sı için des­te­ği ve özel­lik­le tüfek ve fişek ima­lat­çı­la­rı­nın spon­sor­lu­ğu ile spor­cu­la­ra eko­no­mik plak ve fişek timin edil­me­si ge­rek­mek­te­dir. Atış spo­ru­la­rı çok ke­yif­li ol­ma­sı­nın yanı sıra di­sip­lin ve en­mi­yet ku­ral­la­rı­nın çok sıkı uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken spor­lar­dır. Mü­sa­ba­ka­lar­da ku­ral­lar­dan ke­sin­lik­le taviz ve­ril­me­mek­te­dir. Atış sporu yap­mak is­te­yen atı­cı­la­rın il­gi­li fe­de­ras­yon­dan ferdi ola­rak veya bir fe­de­re ku­lü­be bağlı ola­rak atış ya­pa­bil­me­le­ri için spor­cu li­san­sı al­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ge­çer­li bir li­san­sı ol­ma­yan atı­cı­lar resmi ya­rış­ma­la­ra kabul edil­me­mek­te­dir­ler.
(Spor Servisi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN