Ekim alanlarının daralması soğan ve patateste rekolte düşüşlerine neden olurken fiyatları da artırdı.
“Patates ve soğan da yapılan stokçuluk halkın cebine yansıyor”
Pazarda soğan 3, patates ise 2,5 liradan satılırken yetkililer tarafından bu zammın ilerleyen günlerde devam edeceği belirtiliyor. Özellikle soğan ve patatesin artmasında ki en önemli nedenin stokçuluğun yapılması ve bunu ranta çevirme çabası olduğunun altını çizen pazarcı esnafları, Ekim alanlarının daralması soğan ve patateste rekolte düşüşlerine neden olurken fiyatları da artırdığını söylüyor.
“ZAMMIN SEBEBİ STOKÇULAR”
Soğan ve patatesin pazarda şuanda 2,5 – 3 lira civarında satıldığını belirten Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Bekir Tan,
“Yaz aylarında patates ve soğanın hasat edilmesiyle birlikte başlayan bir takım sıkıntılar vardı. Ve patates ve soğanda ciddi bir artış meydana gelmişti. Tabi bunun stokçuların elinde bulunması ve bunu ranta döndürmeleri ile birlikte fiyatlarda daha da büyük bir artış meydana geldi. Bu artışlar ufakta olsa halen devam ediyor. Soğan ve patates üretimimiz ciddi anlamda vardı. Ürünlerin depolanması ile birlikte fiyatlar doğal olarak artış sergiliyor”
“ÇİFTÇİLERİMİZİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Patates ve soğanın temel bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Başkan Tan,
bu ürünlerin her evin olmazsa olmazıdır. Ve insanların bu ürünlerin tüketimine mecbur olmasından dolayı özellikle bu ürünlerde fiyat konusunda bir artış meydana geliyor. Bu ürünlerin tüketiciye daha uygun bir şekilde satılması için veya ulaştırılabilmesi için bakanlığımızın daha önce bir açıklaması olmuştu. Aradan stokçuların, toptancıların, komisyoncuların kaldırılması gibi açıklama yapmışlardı. Bunun kontrol mekanizmasının devreye girmesi, tarladan çıkış fiyatı ve ürünlerin markette tüketiciyle buluşma fiyatının kontrol edilmesi söz konusudur. İhracatı iç piyasada üreticimiz için her zaman çok sıcak karşılamıyoruz. Türkiye’de üretim yapılıyorsa ihracattan önce bizim çiftçilerimizin desteklenmesi bizim için daha önemlidir. Öncelik bizim çiftçimizin desteklenmesi bölgemizde ve ülkemizde yetiştirilmesi bizim için daha önemlidir”
“MAZOTUN, GÜBRENİN, TOHUMUN, İLACIN FİYATINDA YÜZDE 100’E VARAN ZAMLAR YAŞANDI”
“Mazotun, gübrenin, tohumun, ilacın, hammaddenin ve birçok girdinin fiyatlarının yüzde 100 artmasıyla ve çiftçinin ürününe yapılan zammın yüzde 10-15 civarında olmasıyla birlikte çiftçiyi zor günler bekliyor diyebiliriz. Şu anki girdileri hesapladığımız zaman fiyatların düşmesi çiftçinin para kazanamaması demektir. Yani ne kadar ucuzlasa da çiftçinin bu girdilerle bu maliyetlerle ürününü ekmesi bir hayli zordur. Mazotun, gübrenin, tohumun, ilacın fiyatında yüzde 100’e varan zamlar yaşandı. Bu zamların neticesinde çiftçinin ürününde bir düşüş gözlemlendiği takdirde çiftçi üretimden ve toprağa ürününü ekmekten vazgeçebilir”
“GİRDİ FİYATLARI BİR AN ÖNCE DÜŞMELİ”
Tarlada 1,70 ve 1,90 olan fiyatların marketlerde 4-5 TL civarında olmasına dikkat çeken Tan, “Zamlar aradaki rantçıların ve stokçuların ürünü çiftçiden ucuza alıp stoklaması ve rantçıların kar elde etme amacı gütmesinden kaynaklanıyor. Çiftçilerimizin tamda ürünlerini ekmeye başladığı şu dönemde girdilerin fiyatlarının bir an önce düşmesi lazım. Çiftçilerimizin doğal afetten uzak bir yıl geçirmesini temenni ediyoruz” dedi.