121 Üreticiye 121 Adet Damızlık Koç Dağıtıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kırşehir de 121 üreticiye 121 adet damızlık koç dağıtıldı.
Kırşehir Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı Müzayede Salonunda yapılan damızlık koç dağıtım törenine Vali Yardımcısı Ercan Ateş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Doğan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Ozan, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Battal Çelik ve çok sayıda üretici katıldı.
Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi kapsamında dağıtılan damızlık koç töreninde konuşan Vali Yardımcısı Ercan Ateş, bu tür desteklerle Kırşehir’de hayvancılığın daha da çok gelişeceğini belirtti.
Vali Yardımcısı Ateş; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve bizler Kırşehir Valiliği olarak tarımsal destekleri önemsiyoruz. Bu tür desteklerle Kırşehir de hayvancılığın daha da gelişeceğine inanıyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım ve hayvancılığa çok önemli destekler veriyor. Üreticilerimiz bu desteklerden faydalanarak önemli bir gelir elde edeceğine inanıyorum. Bugün burada dağıtılan 121 damızlık koç’un yaklaşık %75’ni devletimiz karşılıyor. Bu önemli bir destek. İnşallah seneye bu rakamları artırarak üreticilerimize desteklerimiz devam edecek.” dedi.
Damızlık Koç dağıtım töreninde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi kapsamında 121 üreticiye %75 hibe destekli 121 adet damızlık koç dağıtıklarını söyledi.
İl Müdürü Şahin konu ile ilgili şunları kaydetti: “İlimizin 198.000 büyükbaş, 227.000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. İlimizin çayır mera alanı ise 131.161 ha dır. İlimiz hayvancılığı gelişmekte olup hızlı bir şekilde modern özellikle büyükbaş besi işletmeleri kurulmaktadır. Küçükbaş hayvancılığımız da büyüyüp gelişmeye müsait olup yapılan bu tip projelerimiz ile bu gelişeme katkı sağlamaktayız.
İlimizde 2013 yılından beri devam etmekte olan Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma projesi kapsamında 5 yılda toplam 362.600 TL bütçe ile 369 adet damızlık koç dağıtılmıştır. Proje kapsam alnında ve talimat gereği koç dağıtımı yapılan yetiştiricilerimizden minimum koçun bedelini %25’i alınmakta, kalan kısım ise bakanlığımızın proje bütçesinden hibe olarak karşılanmaktadır. Bu yılda 120.000 TL’lik bütçe ile İlimiz de bulunan Malya Tarım İşletmesinden temin edilen 121 adet Akkaraman ırkı damızlık koçun dağıtımı bugün yapmış olduk. Proje sayesinde ilimiz koyunlarında kaliteli damızlık koç kullanarak verimliliği arttırmak, ayrıca sürülerde kullanılan damızlık koçları değiştirerek sürüde akrabalık oranını düşürerek bu şekilde oluşabilecek verim kayıplarının önüne geçmek amaçlanmaktadır.
Bu proje dışında ilimizde Anaç Koyun-Keçi, Anaç Sığır, Süt Teşvik ve Buzağı gibi desteklemelerle de 2017 yılında 18.364.917 TL desteklemede hayvancılık ile uğraşan yetiştiricilerimize dağıtılmıştır. Ekonomik kalkınmanın ana nedenlerinden bir tanesi olan tarım ve hayvancılık alanın da vatandaşlarımız yatırım yaparlarsa hem kendileri, hemde ülkemiz kazanacaktır. Tarım ve Hayvancılık da 2018’de de desteklemeler artarak devam emektedir. Tarım ve Hayvancılık yapmak isteyen herkese biz ücretsiz danışmanlık yapmaya hazırız. Biz köy köy gezip bunları anlatıyoruz. Yanımıza gelmek isteyen vatandaşımız ise buyursunlar müdürlüğümüze gelerek bir çayımızı içsin. Devletimizin verdiği destekleri biz onlarada tek tek anlatırız.” (Haber Merkezi)